Ara Güler'in yapıtlarından seçmeler Roma'da - Son Dakika
Magazin

Ara Güler'in yapıtlarından seçmeler Roma'da

Ara Güler\'in yapıtlarından seçmeler Roma\'da

Cumhurbaşkanlığınca düzenlenen ve 2019 Nisan'da dünyayı dolaşmaya başlayan "Ara Güler Fotoğraf Sergisi", bu akşam Trastevere Müzesi'nde açılış töreniyle kapılarını açacak.

30.01.2020 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığınca düzenlenen ve 2019 Nisan'da dünyayı dolaşmaya başlayan "Ara Güler Fotoğraf Sergisi", bu akşam Trastevere Müzesi'nde açılış töreniyle kapılarını açacak.

Londra, Paris, Kyoto ve New York'un ardından 5'inci durağı Roma'daki açılış töreni öncesinde, sergi için basın toplantısı ve özel basın turu yapıldı.

Roma Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Maria Vittoria Marini Clarelli, buradaki konuşmasında, Ara Güler'in olağanüstü bir Türk fotoğrafçısı olduğunu söyledi.

Serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Clarelli, İstanbul ve Roma'nın, bir dönem Roma İmparatorluğu'nun iki önemli kenti olduğunu anımsattı.

Clarelli, Romalıların, Güler'in objektifinden hazırlanan sergiyle İtalya'ya çok da uzak olmayan 50'lerin ve 60'ların İstanbul'unu, aynı zamanda kültür ve siyaset dünyasından önemli şahsiyetlerin portrelerini görme fırsatı bulacaklarını vurguladı.

"İstanbul ve Roma arasında her zaman çok kuvvetli bağlar oldu"

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, basın tanıtımının ardından açıklamalarda bulundu. Roma'da muhtelif kültürel faaliyetleri yoğun şekilde yaptıklarını belirten Esenli, "Ara Güler Sergisi, bu kültürel faaliyetler içerisinde apayrı bir boyutta. Öncelikle Ara Güler'i rahmetle anıyoruz. Kendisi tam İstanbul aşığıydı. Tarihsel boyutta ve günümüzde, İstanbul ve Roma arasında her zaman çok kuvvetli bağlar oldu. İstanbul'u, Güler'in fotoğraf açısıyla Roma'ya getiriyoruz ve böylelikle zaten mevcut olan İstanbul farkındalığına ayrı bir perspektif getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Esenli, böyle bir serginin düzenlenmesinde başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerini iletirken, "Bizim açımızdan hem kültürel boyutta ciddi bir hamle hem de ülkemize turist çekmek istediğimiz bu dönemde çok önemli bir vasıta." dedi.

"Hayran hayran fotoğraflara bakıyorlar"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi Fecir Alptekin de 2018'in sonunda Güler'i kaybettikten sonra sergiyi yapmaya karar verdiklerini anlattı. Sergiyi, Ara Güler'in anısını yaşatmak, eserlerini dünyanın önemli kentlerine taşımak üzere yaptıklarını, ilk sergiyi de Londra'da açtıklarını anımsatan Alptekin, şöyle devam etti: "Açıldığı hafta Londra gibi kültür-sanat aktivitelerinin yoğun olduğu bir yerde, o hafta sonunun gidilecek en iyi 10 kültür-sanat etkinliği arasına seçildi. Ardından Paris, Kyoto ve New York'ta açıldı. Buradaki sergiler, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açıldı ki bu serginin gerçekleşmesi de kendisinin talimatlarıyla oldu. 2015'te Ara Güler, Cumhurbaşkanımızın da fotoğraflarını çekmişti."

Alptekin, Romalıların sergiye farklı gözle baktığını belirterek, "Romalılar daha ilk sabahtan yoğun ilgi gösterdi. Diğer 4 şehirde de çok yoğun iletişimimiz oldu ama buraya gelenler, uzman soruları sormaya başladı. Rönesans'ın ülkesindeyiz ve Roma'da sokaktan geçenler bile içeri girdiğinde, başka bir gözle sorularını yöneltiyor. Şunu da hissettim; sanırım hepsi İstanbul'un 50'lerden ve 60'lardan fotoğraflarına bakarken, ruhen duygusal olarak ortak bir benzerlik görüyor. Hayran hayran fotoğraflara bakıyorlar." diye konuştu.

Güler'in portrelerinin çok ünlü olduğunu vurgulayan Alptekin, "Sanat ve siyaset dünyasından birçok önemli ismin portre fotoğrafını çekmişti. İtalyanlardan da Sophia Loren, Federico Fellini, Bernardo Bertolucci, Antonio Tabucchi gibi çok portre var. Bunlar da çok etkiliyor." dedi.

Alptekin, bu akşam serginin resmi açılışının yapılacağını belirterek, "Roma, çok fazla turist alan bir şehir. Trastevere Müzesi, tarihi kent merkezinin göbeğinde yer alıyor. Sanırım, sona yaklaşırken, Roma çok başarılı duraklardan biri olacak." ifadelerini kullandı.

Sergi, 30 Ocak-3 Mayıs'ta görülebilecek

Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, serginin 3 Mayıs'a kadar gezilebileceğini dile getirerek, "Doğuş Grubu olarak Ara Bey'le, Ara Güler Müzesi ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezinin kurulması yönünde adımlarımızı atmıştık. Geçen 3 senede de bunları gerçekleştirdik. Hem Ara Güler Müzesi açıldı kendisinin sağlığında hem de araştırma merkezinde çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Ana eksenini, Ara Güler'in 1950'lere dayanan İstanbul fotoğraflarının oluşturduğu sergide, Dustin Hoffman'dan Federico Fellini'ye, Pablo Picasso'dan Salvador Dali'ye, Brgitte Bardot'dan Sophia Loren'e uzanan portreler seçkisi de yer alıyor. Sergi, 30 Ocak-3 Mayıs'ta tarihi Trastevere Müzesi'nde gezilebilecek.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Ara Güler'in yapıtlarından seçmeler Roma'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti
    20:11 Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin meşhur lezzeti tava ciğeri ve şehri tanıtmak için yaptığı çalışmalarla bilinen Dinar'ın vefat haberi, Edirnelileri derin bir üzüntüye boğdu. Cenaze törenine birçok önemli isim katıldı ve Bahri Dinar için duygusal açıklamalar yapıldı.

  • Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor
    17:28 Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor

    Kuzgun, İstanbul'da bir konferans verecek olan ünlü Rus bürokrat Ivan Nazımovıc'in peşindedir. Ekibimiz Ivan için bir koruma kalkanı oluşturur. Bir asker uğurlama töreninde havaya sıkılan kör bir kurşunla kızını kaybeden baba Kazım intikamını almak için ilginç bir yola başvurur. Arka Sokaklar 671. Bölüm 2. Fragmanı yayınlandı! Engin, casusluktan gözaltına alınıyor! Arka Sokaklar yeni bölümüyle 19 Nisan Cuma saat 20.00'da Kanal D'de!

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı
    14:59 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman'ın 89 yaşında vefat eden babası İbrahim Nuray Ataman, Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Cenazeye birçok spor ve sanat camiasından isimler katıldı.

  • Tom Cruise'nin 10 yıldır görüşmediği kızı, yıllar sonra ilk kez görüntülendi
    14:45 Tom Cruise'nin 10 yıldır görüşmediği kızı, yıllar sonra ilk kez görüntülendi

    Babası Tom Cruise ile 10 yıldır görüşmeyen ve basında hiç yer almayan kızı Suri Cruise 18 yaşına bastı. Yıllar sonra ilk kez görüntülenen genç kızın, annesine benzerliği de dikkat çekti.

  • Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi
    10:59 Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi

    Eskişehir'de tedavi altına alınan Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, geçirdiği rahatsızlık sonucu kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi. Alço, daha önce baypas ve kalp kapağı operasyonu geçirmişti.


Advertisement