Klasik Müziğin Tabularını Yıkıyor! - Son Dakika
Magazin

Klasik Müziğin Tabularını Yıkıyor!

Klasik Müziğin Tabularını Yıkıyor!

Cem Yılmaz'ın '4X4 çeken' dediği Borusan Quartet ekibi, oda müziğine bir yenilik daha ekledi: Fell the Connection

22.04.2012 06:03  Güncelleme: 08:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borusan Quartet, 2005 yılında kurulan, kemanda Esen Kıvrak ve Olgun Kızılay, viyolada Efdal Altun, viyolonselde ise Çağ Erçağ'ın olduğu müthiş bir grup. Belki de onların en güzel tarifi, bir puzzle'ın parçaları gibi birbirlerini tamamlamaları. Özellikle Fazıl Say ile yaptıkları konserlerle gençlerin de hayranlığını kazanan Borusan Quartet, geçen hafta değişik bir konseptle sahneye çıktı. Müzik, moda, ışık ve tasarımın birleştiği 'Feel the Connection' konsepti, oda müziği alanında da bir ilk. Yeni Aktüel dergisinden Arda Uskan grubun üyelerinden Efdal Altun ile konuştu.

Borusan Kültür Sanat Konsept Tasarımcısı Berhan Yılmaz ve modacı Hatice Gökçe'nin hazırladığı konsept ve Alper Maral'ın bu konsept için özel olarak yaptığı 'Connection' adlı elektro klasik bir beste ile çıktınız son konsere. Bütün bunlar klasik müziğe olan ilgiyi artırmak için mi?

Biraz öyle... Klasik müzik, ülkemizde çorak topraklar gibi. Daha yeni yeni bir şeyler yeşertmeye çalışıyoruz. Bu yüzden birtakım 'güçlere' ihtiyacımız var. Elbette önemli olan bu müziğe ilgiyi artırmak. Bu proje Berhan Yılmaz'a ait ama Berhan bunu sadece kıyafete indirgemiyor, bir konsept olarak düşünüyor. Kostümüyle, ışığıyla, sahnesiyle...

MODA DERGİLERİNE ÇIKACAĞIZ

Kimine göre sıkıcı olan müziği, görsellikle birleştirip cazip hale getiriyorsunuz yani...

Öyle olduğunu umalım... Birbirine yakın yaşlarda dört erkekten oluşan bir grup olarak gençler arasında dikkat çekiyorduk zaten. Sanki bir rock grubuymuşuz gibi imzalı fotoğraflar filan isteniyor gençler tarafından.

Grubun gerisi de senin gibi yakışıklı mı?

Hepsi benden yakışıklı. O yüzden moda dergilerinde de boy göstereceğiz yakında.

Yurt dışına da gidiyorsunuz...

Evet, senede 50'ye yakın konserimiz oluyor. Nemrut Dağı'nda bile çaldık. Karayipler turnemiz oldu. Gençlerin hep ilgisi var.

SAY'IN BESTESİ ÖDÜL GETİRDİ

Bu şartları size sağlayan isimleri de öğrenelim o zaman...

Borusan Kültür Sanat'ın başındaki Zeynep Amedi, genel müdürümüz Ahmet Erenli, konsept tasarımcımız Berhan Yılmaz bize sonsuz imkan sağlayan kişiler. Ama kurumun dışında en büyük desteğimiz Gürel Aykal'dan gelir.

Onların dışında?

Dünyaca ünlü efsane Alban Berg Quartet'in ikinci kemancısı Gerhard Schulz ile birkaç yıldır birlikte çalışıyoruz. Bu da bize Borusan'ın tanıdığı bir imkan.

Peki ya Fazıl Say?

En büyük destekçilerimizden biri... Fazıl'ın quartet için yazdığı ilk besteyi, Türkiye'de ilk biz seslendirmiştik. Andante Müzik Ödülleri'nde 'En İyi Oda Müziği Topluluğu' ödülünü aldık.

Bir de yurt dışında ödülünüz var galiba?

New York'ta bir yarışmada birinci olduk ve madalya aldık. Sonra Fazıl ile işbirliğimiz başladı.

KIRCA SAHNESİNDE STAND-UP

Şimdi gelelim Efdal Altun'un özel serüvenine... Bir keman virtüözü, aynı zamanda, standup'çı, tiyatrocu...

İstanbul'a ilk geldiğim yıllarda sağ olsunlar konservatuvar mezunu tiyatrocu arkadaşlar beni aralarına aldılar. O aralar stand-up yapıyordum.

Senin Levent Kırca ile çalıştığını duymuştum...

Bir tanıdık vasıtasıyla Levent Kırca'nın İzmir'deki turnesine katıldım ve onun orkestrasında çaldım.

Meslek değiştirmeyi göze almışsın...

Önce öyle oldu. Bu arada Mehmet Esen'in stand-up gösterilerinin arasında çıkıyordum. Bu işi profesyonel olarak devam ettirmek isteseydim, çok iyi yerlere geleceğime inanıyordum. Ama duygularım ve mesleğime karşı sorumluluklarım buna engel oldu.

Cem Yılmaz da Borusan Flarmoni'yi idare etmişti ve çok komikti...

Evet, onu da biz çalıştırdık zaten. Son derece disiplinli, müthiş bir adam. Provalara bir dakika bile geç kalmadı. Bize '4x4 çeker' diyor zaten.

Niye?

Bir gün Ankara'dan, onunla provaya yetişmek için yola çıktık. 3-4 saatlik yolu kar yüzünden 10 saatte gelebildik. O da dedi ki "Bu karda kışta geldiğinize göre 4x4'sünüz!"

Borusan Quartet'in yeni planları ne?

Yakında albümümüz çıkıyor. Mastırı New York'ta tamamlandı. Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Gürel Akyal'ın eserlerini çalıyoruz. CD çıktıktan sonra yurt dışı konserlerimiz epey çoğalacak.

HATİCE GÖKÇE (MODA TASARIMCISI)

KURALLAR ESNEDİ

Konsepti Berhan Yılmaz belirledi. Biraz fütüristik unsurlar ekledik, farklı malzemeler kullandık. Akıllı kumaşlar gibi... Terletmeyen, nemi çeken, kırışmayan daha uzun performansa dayanabilen malzemeler. Klasik müzikte egemen olan bazı kurallar vardır, giysilerde de... Biz bunu biraz daha yıkmaya çalıştık. Genel çizginin içinde bir takım kuplarla, desenlerle, kumaş farklılıklarıyla biraz daha dinamik hale getirdik. Böylece sanatçılar üzerlerine giydikleriyle birlikte rahatlıklarını doğal olarak seyirciye yansıtıyorlar.

BERHAN YILMAZ (KONSEPT TASARIMCI)

FARKLI BİR BAKIŞ

'Feel the Connection'ın çıkış fikri; grup elemanları arasında izleyicinin fark etmediği bir arkadaşlık ve dostluk bağları var ve bunun yarattığı enerji salondaki izleyiciyi de etkiliyor. Bu enerji yola çıkış nedenimiz. Alper Maral "Zıtlıklar birbirini çeker" dedi ve bu iş için elektronik alt yapılı bir klasik müzik eseri ortaya çıkardı. Biz oda müziğine farklı bir dokunuş ve bakış açısı getirdik.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Klasik Müziğin Tabularını Yıkıyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement