Koronavirüs hepimizin psikolojisini bozdu - Son Dakika
Magazin

Koronavirüs hepimizin psikolojisini bozdu

Koronavirüs hepimizin psikolojisini bozdu

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını Türkiye'de mart ayından beri bir artan bir azalan vaka sayılarıyla kendini göstermeye devam ediyor.

08.11.2020 07:40  Güncelleme: 08:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını Türkiye'de mart ayından beri bir artan bir azalan vaka sayılarıyla kendini göstermeye devam ediyor. 'Yeni normal' hayat tüm alışkanlıklarımızı değiştirirken her gün takip ettiğimiz günlük veriler psikolojimizi de olumsuz etkiliyor. Son günlerde hızla artan rakamlar insanlar üzerinde psikolojik sorunlara yol açmaya başladı. "Acaba koronavirüs bana bulaşacak mı?", "Kimden bulaşacak?", "Acaba bende virüs var mı?" ya da "Ben koronavirüse yakalanıp etrafıma bulaştırır mıyım?" gibi yoğun kaygılı düşünceler kişide bir süre sonra depresyon, anksiyete ve paranoyaya neden olabileceği gibi obsesif kompülsif semptomlarda da artışa sebebiyet verebiliyor. Psikiyatr Dr. Elif Mutlu "Hastalığın aşısının ve tedavisinin olmaması, salgının ne zaman biteceğinin bilinememesi gibi belirsizlikler bu zorluklara tahammül gücümüzü etkiledi" diyor. Psikiyatr Prof. Dr. Arif Verimli'yse bu pandemi döneminin izlerini, hala atlatamadığımız 1999 depremine benzetiyor.

AYNI UMUTSUZLUK TEKRAR BAŞLADI

Prof. Dr. Arif Verimli

Haziran başı gibi girdiğimiz kontrollü sosyal yaşamda biraz gevşeyen ve rahatlayan insanlarda, bugünlerde yeniden vaka sayısının artışıyla ve ikinci dalganın kendini hissettirmesiyle aynı tedirginlik ve umutsuzluk tekrar başladı. O nedenle anksiyeteyle beraber umutsuzluk ve kötümserliğin yol açtığı depresyonda da artış görüyoruz.

Bilgi kirliliğine karşı beyninize maske takın

İçinde bulunduğumuz salgın dönemi herkesin farklı şiddetlerde psikolojisini bozdu. Özellikle anksiyöz, fobik ve temizlik obsesyonu olan kişiler çok daha fazla etkilendi. Belirsizlik karşısında tedirginlik arttı. Ayrıca paranoyak yapılı, şüpheci kişileri de olumsuz etkiledi ve hezeyanlarını arttırdı.

Bu dönem, insanlarda en çok kaygı bozukluklarını arttırdı. Akut anksiyete ve anksiyeteli bozukluklardan obsesyonlar çok arttı. Buna bağlı olarak 'anksiyeteyi bastırabilirim' düşüncesiyle alkol kullanımında tedirgin edici düzeyde artış var.

İçinde bulunduğumuz salgın dönemini depreme benzetmek mümkün. 99 depreminde ilk altı ay akut bir tablo vardı. Korku ve tekrarlama endişesi vardı. Birinci yılın sonunda bu tedirginlik yüzde 50 azaldı. 23 sene içindeyse sadece yakınlarını depremde kaybedenlerde derin izler bıraktı. Tabii ki hiçbirimiz unutmadık ama baş etmeyi öğrendik.

Hasta olma konusunda kendimizi sakin tutmamız gerekiyor. Ama psikiyatrik yardım almadan bunu başarabilmek çok da kolay görünmüyor. Bu nedenle, nasıl ki yüzümüzden maskeyi ihmal etmiyorsak, sakinleşmek için kirli bilgi bombardımanına karşı beynimize de maske takmalıyız. Komplo teorilerine değil gerçek uzman görüşlerine saygı duymalıyız.

SÜREKLİ SALGIN HABERLERİ İZLEMEYİN

Dr. Elif Mutlu

Salgın şartlarında yaşam biçimimizin değişmesi gerekti. Hastalığın aşısının ve tedavisinin olmaması, salgının ne zaman biteceğinin bilinmemesi gibi nedenler bu zorluklara tahammül gücümüzü olumsuz etkiledi. Belirsizlik kaygı vericidir ve bu kaygı nedeniyle ruhsal sorunlar belirginleşti.

Karamsar olmayın

Bu belirsizlik ortamında bireyler olarak değiştiremediğimiz pek çok unsur var. Ancak değiştirebileceklerimizi değiştirmek, değiştirilemezlerdeyse doğru bilgilerle en güvenli şekilde devam etmek gerekir. Örneğin çalışma şeklinizi değiştirebiliyorsanız belki uzaktan çalışmaya geçebilirsiniz. Bu mümkün değilse çalışma ortamında mümkün olduğunca az temas, asansör kullanmamak, tokalaşmamak, maskeden ödün vermemek gibi bazı kişisel güvenlik önlemlerini sıkı şekilde uygulamak gerekir.

Doğru bilgilenmek karamsarlık değil, realist bir değerlendirme yapabilmektir. İyimser ya da kötümser değil, mümkün olduğunca gerçekçi olmak ruhsal stabilitemiz için önemli. Vaka sayılarının artması elbette endişe yaratıyor ama aylar içinde bir duyarsızlaşma gelişti, başlangıçtaki kadar gündem yaratmıyor.

Koronavirüs salgını tamamen ortadan kalksa bile eski normale dönüşümüz çok kolay olmayacak. Uzun bir süredir alışkın olmadığımız şartlarda yaşıyoruz. Cenazeler, düğünler gibi pek çok konuda şartlar değişti. Kalıcı bir ruhsal hastalık olmasa bile eskiye dönüş biraz zaman gerektirecektir. Obsesif kompülsif bozukluk için psikiyatra başvurulmalı.

Yardım isteyin

Sürekli salgın haberlerini ve grafikleri izlemeyin. Bilgilenmek önemli ancak tedbirli bir şekilde de olsa yaşamaya devam etmek lazım. Zor şartlarda olsak da mutluluk ve sevinçler, beklentiler, gelecekle ilgili planlar devam ediyor. Kaygımız hakkında başkalarıyla konuşmak iyi bir yoldur. Bir problem haline geldiyse profesyonel yardım almak gerekir.

Ailenin yaşantısında iş, ders, yemek saati gibi alanlar çok iyi planlanmalı ve programa sadık kalınmalı. Doğru bilgilenme, aşırı karamsarlık ve aşırı iyimserlikten uzak kalmak, zorlandığımızda yardım istemek, ilişkilerimizi ve iletişimi devam ettirmek önemli.

Yüksek kaygı, yalancı COVID-19 semptomları ortaya çıkarabiliyor. Uyku problemleri, yeme bozuklukları, obsesif düşünceler gibi... Kaygı (anksiyete) belirtileri COVID-19 belirtilerine benziyor. Kaslarda gerilim ve ağrı, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık gibi... Bu belirtiler şiddetliyse doktora başvurun tabii.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Koronavirüs hepimizin psikolojisini bozdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.

  • İbrahim Tatlıses'in torunundan dedesine gözdağı
    01:09 İbrahim Tatlıses'in torunundan dedesine gözdağı

    İbrahim Tatlıses'in dedesiyle yaşadığı dava sonrası torunu Burak Baran Karakeçili'nin yaptığı paylaşım, gözdağı olarak yorumlandı. Karakeçili, 'Bende yedi kardeşin hayat hikayesini anlatsam nasıl güzel olur demi' diyerek dedesine mesaj gönderdi. Tatlıses ailesindeki hukuki süreç devam ediyor.

  • Ünlü femomen Dilan Polat'ın kurduğu vakıf faaliyet göstermediği gerekçesiyle fesh edildi
    01:09 Ünlü femomen Dilan Polat'ın kurduğu vakıf faaliyet göstermediği gerekçesiyle fesh edildi

    Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi, vergi usul kanunu ve bahis kanunlarına muhalefet suçlarından cezaevinde bulunan Dilan Polat'ın kurduğu Dilan Polat Kadın ve Çocuklara Eğitim ve Destek Vakfı, 1.5 yıllık süreç içerisinde faaliyet göstermediği gerekçesiyle fesh edildi. Vakıf, eğitim projeleri, seminerler, atölyeler ve rehberlik programları gibi faaliyetleri gerçekleştirmediği ortaya çıktı. Yönetiminde eşi Engin Polat da bulunan vakfa Engin Polat 1 milyon TL bağış yapmıştı.

  • Rust Filmi Setindeki Kazada Silah Sorumlusuna Hapis Cezası
    22:19 Rust Filmi Setindeki Kazada Silah Sorumlusuna Hapis Cezası

    Oyuncu Alec Baldwin'in Rust filminin setinde kazayla görüntü yönetmeni Halyna Hutchins’i ölürdüğü olayla ilgili setin silah sorumlusu Hannah Gutierrez-Reed'e 18 ay hapis cezası verildi. Gutierrez-Reed, kasıtsız insan öldürme suçlamasından suçlu bulunmuş ve en yüksek cezayı almıştır. Kanıtlarla oynama suçlamasından ise beraat etmiştir. Hutchins'ın ailesi ise bu kararın yetersiz olduğunu belirterek, suçlu olan herkese gerekli cezaların verilmesini istemektedir. Baldwin'in davası ise Temmuz ayında görülecektir.

  • Kılıçdaroğlu ve Dündar arasındaki polemiğe Müjdat Gezen de dahil oldu
    19:10 Kılıçdaroğlu ve Dündar arasındaki polemiğe Müjdat Gezen de dahil oldu

    Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar'ın, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu siyasi rüşvet dağıtmakla suçlamasıyla başlayan polemiğe, Müjdat Gezen de katıldı. Gezen, Kılıçdaroğlu'nun Tarık Akan ve Uğur Dündar ile arasında geçtiğini öne sürdüğü diyaloğun tamamen yalan olduğunu belirtti.

  • Fahriye Evcen ve Burak Özçivit'in oğulları Karan'ın Transformers temalı doğum günü partisi
    19:09 Fahriye Evcen ve Burak Özçivit'in oğulları Karan'ın Transformers temalı doğum günü partisi

    Fahriye Evcen ve Burak Özçivit'in beş yaşına giren oğulları Karan için dünyaca ünlü çizgi roman serisi Transformers temalı bir doğum günü partisi düzenlendi. Evcen, partinin fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı.

  • Tuğba Ekinci'nin cesur dansı sosyal medyada tartışma yarattı
    17:10 Tuğba Ekinci'nin cesur dansı sosyal medyada tartışma yarattı

    Tuğba Ekinci, sahnede cesur kostümüyle yaptığı dansı sosyal medya hesabından paylaştı. Jartiyerli kostümüyle dikkat çeken şarkıcı, eleştirilere sert yanıt verdi.

  • Netflix, Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin yayın tarihini açıkladı
    17:10 Netflix, Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin yayın tarihini açıkladı

    Dijital akış platformu sağlayıcısı Netflix, Türk yapımı Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin yayın tarihini duyurdu. Serenay Sarıkaya'nın başrolünde yer aldığı dizi, 9 Mayıs'ta izleyicilerle buluşacak. Leyla Taylan'ın aşk acısını atlatmaya çalışırken iş hayatında yükselişini anlatan dizi, büyük bir boşanma davasında avukatlık yapacak olan Leyla'nın hikayesini konu alıyor.

  • Disney, Real Steel Filminin Dizisini Çekmeye Karar Verdi
    17:10 Disney, Real Steel Filminin Dizisini Çekmeye Karar Verdi

    Disney, 2011 yapımı Real Steel filminin konseptini diziye dönüştürmeye karar verdi. Real Steel dizisi için çalışmalar sürüyor ve senarist ekibi yakın zamanda işe alındı. Dizi, yakın bir gelecekte geçen ve robotların insan boksörlerin yerini aldığı bir dünyayı konu alıyor. Filmin büyük bir başarı yakalamasının ardından dizinin de ilgi görmesi bekleniyor.

  • Aşkın Engelleriyle Sınanan Bir Aşk Hikayesi
    17:10 Aşkın Engelleriyle Sınanan Bir Aşk Hikayesi

    Neslihan ve Güven, tüm engelleri aşarak yirmi yıllık aşklarına sarılırlar. Ancak bu aşk, kardeşliklerini kabullenen Yaman ve Alaz'ı eski günlere döndürebilir mi? Alaz'ın Asi'ye olan aşkı sınıf farkıyla sınanırken, Yaman'ın geçmişi de adım adım çözülmeye başlar. Gerçeklerle yüzleşen karakterlerin güvenleri ve aşkları sınanırken, Rüya'nın annesine gerçekleri anlatması da beklenmektedir.


Advertisement