Osmanlı Tarihi İlgi Alanımdır Rolüme Hazırım - Son Dakika
Magazin

Osmanlı Tarihi İlgi Alanımdır Rolüme Hazırım

Osmanlı Tarihi İlgi Alanımdır Rolüme Hazırım

'Osmanlı'da Derin Devlet' dizisinin 'Pehlivan Halil'i Orhan Kılıç: Osmanlı tarihine her zaman ilgi duydum.

25.03.2013 06:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünlü oyuncu Orhan Kılıç; geçtiğimiz yıl TRT1'de 'Bir Zamanlar Osmanlı- Kıyam' adıyla yayınlanan ve bu sezon 'Osmanlı'da Derin Devlet' ismiyle Samanyolu TV'ye transfer olan diziyle ekrana gelecek. Dizide 'Pehlivan Halil' karakterini canlandıran Kılıç, sorularımızı yanıtladı.

DÖNEMİN MİT AJANI

'Pehlivan Halil' nasıl bir karakter?

'Pehlivan Halil', Osmanlı'nın uçlarda görev yapan serdarlarından biri... İmparatorluk tehlikeye düştüğü zaman uç serdarları, kendilerini ilk feda edenlerdir. Kısacası Osmanlı'nın 'derin devlet'idirler. 'Pehlivan Halil' de böyle biri; bugünkü anlamıyla bir MİT ajanı. Dizi; Acem Şahı'nın, Osmanlı'yı yıkmak için çevirdiği oyunları açığa çıkarmaya çalışan bir uç serdarının hikayesini anlatıyor.

Dizi Osmanlı İmparatorluğu'nun hangi dönemine ışık tutuyor?

Osmanlı- Acem çekişmesi hiçbir devirde son bulmadı. Bizim anlattığımız dönem, Lale Devri'ne denk geliyor. Acem Şahı, Osmanlı'nın savaşlardan uzak durduğu dönemi kullanıp imparatorluğu entrikalarla yıkmaya çalışıyor. Patrona Halil İsyanı'nın aslında basit bir ayaklanma olmadığını anlatacağız. Bol aksiyonlu, bol gerilimli bir dizi olacak. Bu projenin senaryosu beni çok heyecanlandırıyor. İzleyicinin de çok seveceğini düşünüyorum.

Dizideki rolünüzle ilgili araştırma yaptınız mı? Mesela Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili kitaplar okudunuz mu?

Bunu birçok kez söyledim; Osmanlı tarihi benim her zaman ilgi alanım oldu. Bu dizide anlatılan konu da, benim yıllardır bildiğim bir konu... Dolayısıyla rolümle ilgili özel bir çalışma yapmama gerek kalmadı. Yani böyle bir dönem dizisi için her şekilde hazır ve donanımlıydım.

Dizide izleyiciyi nasıl gelişmeler bekliyor? Ufak tüyolar verebilir misiniz?

Şimdiden bir tüyo vermek doğru olmaz ama şu bir gerçek ki; dizimizde seyirciyi ters köşeye yatıracak çok fazla şey var. 'Pehlivan Halil'in hikayesi, birçok sürprize açık. Bu süprizler beni çok heyecanlandırıyor. 'Halil'; tam dişime göre bir karakter ve çok severek oynuyorum.

Bugüne kadar pek çok filmde ve dizide rol aldınız. Sinemaya mı yoksa, televizyona mı daha yatkınsınız?

İkisini de çok seviyorum. Tüm bu yoğunluk içinde, keşke tiyatro yapmaya da zamanım olsa...

Bu zamana kadar canlandırdığınız rollerin içinde kendinize en yakın bulduğunuz hangisiydi?

Hiçbiri... Bence yaptığımız işin en güzel tarafı da bu; kendimizden çok uzak karakterleri oynamak...

DÖNEM DİZİSİ YAPMAK ÇOK ZOR BİR İŞ

En son 'Taş Mektep' filminde oynadınız. O da bir dönem projesiydi...

Aslında arka arkaya dönem işlerinde rol almam, çok güzel bir tesadüf oldu. Bir de Mehmet Akif Ersoy'un hayatının anlatıldığı bir projem daha var. Son iki dönemdir sürekli dönem işlerinde yer alıyorum. Bu durum bana çok keyif veriyor. 'Osmanlı Derin Devlet'te, tarihimizin kılcal damarlarını oluşturan bir parantezi anlatıyoruz. Tarih, sadece büyük harflerle yazılmaz. Önemli olan; küçük harflerle yazılanları anlayabilmek ve okuyabilmektir. Son zamanlarda dönem işleri çok moda oldu. Doğruları anlattığı sürece, hepsine saygı duyuyorum. Bizim tarihimiz kadar zengin ve çetrefilli bir tarih daha yoktur. O nedenle dönem işi yapmak zor bir şey.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Osmanlı Tarihi İlgi Alanımdır Rolüme Hazırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement