Alfa Romeo’nun 100. Yılına Özel Bertone Konsepti! - Son Dakika
Otomobil

Alfa Romeo’nun 100. Yılına Özel Bertone Konsepti!

Alfa Romeo’nun 100. Yılına Özel Bertone Konsepti!

Adını bir deniz şahini türünden alan ve Alfa Romeo'nun 100. yılına özel olarak üretilen Bertone'nin algoritmik tasarımlı Pandion konsepti, iki İtalyan firmanın işbirliğini taçlandıran yeni bir unsur olarak dikkat çekiyor.

11.03.2010 10:36  Güncelleme: 16:27

4.7 litre V8 silindirli ve 450 HP'lik motora sahip Alfa Romeo logolu Bertone Pandion konsepti, yırtıcı bir kuşun kanatlarını andıran kapıları ve genel tasarım diliyle gerçek anlamda bir rüya otomobili simgeliyor.

1900'lü yılların başından bu yana işbirliği içinde bulunan İtalyan Alfa Romeo ve Bertone'nin yeniden buluşmasını simgeleyen konsept otomobil, Cenevre Otomobil Fuarı'nın en çok dikkat çeken yenilikleri arasında yerini aldı. Gerek seri üretim gerek konsept olmak üzere bugüne kadar 23 model için işbirliği yapan Alfa Romeo ve Bertone'nin yeni çalışması, Pandion adını taşıyor. Yırtıcı bir deniz şahininden adını alan ve Alfa Romeo'nun 100. yılına özel olarak tasarlanan Bertone konsepti, güzel olduğu kadar agresif çizgileriyle kendini hemen belli ediyor.

Bertone'nin yeni tasarım şefi Mike Robinson tarafından tasarlanan ilk çalışma olması tarafından da dikkat çeken Pandion, geleceğe dair çalışmalar hakkında fikir veren bir tasarım çizgisine sahip olmasıyla da göz alıyor. Gergin ve kaslı bir gövdeye sahip Alfa Romeo logolu Pandion'un ön kısmında, eski savaşçıların taktığı miğferlere benzeyen bir maske görünümü oluşturan uzun ve kavisli bir motor kaputu yer alıyor. İlk bakışta hemen göze çarpan klasik Alfa Romeo nostaljik unsurlardan arındırılmış olmasıyla ön plana çıkan Pandion, devrimsel nitelikli ve şimdiye kadar hiç görülmemiş bir görünüme sahip bir Alfa Romeo olmasıyla da farklılaşıyor. Dört adet beyaz renkli çubuk şeklinde ön farlar, her Alfa Romeo model ızgarasında bulunan tipik beş yatay çubukla birleşerek markanın tarihî kimliğine bir gönderme yapıyor. Ön ızgara, otomobilin yeni algoritmik tasarımına katkıda bulunan binlerce ufak, iç içe geçmiş kanatçıklarla doludur.

Aracın yapısal düzenlemesi, "geriye dönük kabin" şeklinde olup, bu da yolcu bölümünün, otomobilin arkasına doğru konumlandığı ve uzun motor kapağının, otomobilin görsel merkezini arkaya kaydırdığı anlama gelmektedir. Gövdenin yan kısmı görsel olarak, yumuşak ön kısım ile keskin kenarlı arkayı, ön tekerlek boşluk kemerinden arkaya doğru uzanarak, bu alçak gövdeli spor coupe'nin mükemmel erişim özelliğini artıran son derece uzun yan cam ile birbirine bağlamaktadır.

Spor otomobillere binip inmek geleneksel olarak zor olduğundan bu önemli ergonomik faaliyet alçak tavan çizgisini telafi etmek adına ekstra geniş kapı aralığı ile kolaylaştırılmıştır. Bu yeni grafik formül, gövdenin üst ve alt kısımları arasında çarpıcı bir görsel bölüm eklemekle kalmayıp aynı zamanda içerideki yolcular için ise eşsiz bir panoramik görüş alanı sunmaktadır. Arka yan görünümde meydana getirilen güçlü çapraz, koyu-açık gövde rengi ayrımı, güçlü arkadan çekiş sisteminin düzenini vurgularken, gizli kapı açma mekanizmasına özellikle dikkat çekmektedir.

Arka kısım, çeşitli genişlikler ve uzunluklar içinde iç içe geçerek dışarı doğru çıkıntı yapan bir dizi kristal benzeri çarpıcı kanatçıklarla öne çıkar. Dörtlü egzoz borularını barındıran arka tamponun altında ayrıca iki küçük sabit, beyaz renkli kalkan yer almaktadır. Pandion'un beyaz yan panellerini görsel olarak devam ettiren bu kalkanlar, güçlü bir görsel etki yaratmaktadır. Arka farlar, tamamen kanatçıkların organik karmaşasının içine entegre edilmiş olup, kapandıkları zaman ortadan kaybolurlar. V biçimli tampon ise gövde boyunca uzanarak güçlü Alfa Romeo omurgasını oluşturmaktadır.

Pek çok başka Bertone tasarımlı başyapıtta olduğu gibi (1968 Alfa Romeo Carabo, 1970 Lancia Stratos 0 ve 2007 Fiat Barchetta gibi) kapılar çarpıcı bir görsellik içinde açılır. Arka tekerleğin ekseni etrafında yer alan mafsallı Pandion kapıları, geriye doğru dönerek açılır ve ön çamurluktan arka çamurluğa kadar aracın yan kısmını kaldırarak arka tekerleğin merkezinin üstünde mükemmel bir şekilde 90 derecelik açı oluşturur. Tam olarak açıldıklarında kapılar, 3.6 metreden fazla yüksekliğe sahiptir. Bu muhteşem çözüm, göz alıcı bir tasarım çalışması olup, günümüzün renksiz otomotiv sanayisine o meşhur "vay" etkisini geri getirmektedir. Bütün 'olağanüstü' spor otomobillere binip inmek tam anlamıyla imkânsız olduğundan ve araç içindeki dikey alan çok sınırlı olduğundan, Pandion, otomobilin içindeki yatay alanı kullanmak üzere tasarlanmıştır. Bir kaza durumunda kapılar otomobilin gövdesinden ayrılarak yolcuların otomobilden çıkabilmesi sağlanır.

Minimalist İç Mekan!

Pandion'u hayata geçiren biçimler, iç mekân ve dış kısım arasında sürekliliği temin etmek için kestirmelere başvurmaksızın organik bir bütün yaratmayı amaçlayan bir tasarım çalışmasının sonucu olup, mimari titizlik ile yaşayan organizmaların harikulade biçimleri arasındaki mükemmel denge elde edilmiştir. Yolcu bölümünün meydana getirilmesinde kullanılan tasarım dili, sanki kendiliğinden ortaya çıkmış gibi görünen aksesuarlar yardımıyla akıcı bir ortam yaratmıştır. Matematik dünyasından alınan bu konsept, geleneksel tasarıma organik bir alternatif sunuyor ve 'rastgele biçimlerin yayılımını' teşkil ediyor.

Bertone Pandion'un iç mekânınında tipik 2+2 düzeninde Alfa Romeo coupe düzeni dikkat çekiyor. İki arka koltuk klasik 'ekstra alan' mantığı ile tasarlanırken ön koltuklar ise inanılmaz ölçüde ince (30 mm) iki ergonomik şezlongdan meydana gelir. Technogel® ile kaplanmış ve reLIGHT® kumaş ile arkadan aydınlatmalı olarak hazırlanan koltukların karbon fiber iskeletleri, sürücünün ya da yolcunun vücut biçimine uyum gösterirler. Koltuklar, yüksek performansın, esnekliğin ve hafifliğin mükemmel sentezinin bir sonucudur.

Açık zemin, koltukların 'yüzme havuzu mavisi' renginde ışıklandırılmış olup, sürücü ve yolcunun tam anlamıyla muhteşem bir kabuk iskelet içerisinde kendilerini korunmuş hissedecekleri akıcı konturları ile lüks koltukların görselliğini nefis bir şekilde devam ettirir. Direksiyon simidi, açıkça spor bir otomobile özgü tasarıma sahipken, iki analog sayacın doğrudan direksiyon kolonuna yerleştirildiği kumandalar ise Alfa Romeo yarış otomobillerini andırır. Dört LCD ekrandan üçü yolcu bölümünde arkanın görünmesini sağlar (İkisi yanlarda, biri ön camda) ve doğrudan, normalde otomobilin dışına yerleştirilen arka görüş aynalarının yerini alan haricî video kameralara bağlıdır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Otomobil Alfa Romeo’nun 100. Yılına Özel Bertone Konsepti! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement