Audi'den Sıra Dışı Kentler Projesi - Son Dakika
Otomobil

Audi'den Sıra Dışı Kentler Projesi

Audi\'den Sıra Dışı Kentler Projesi

A'dan B'ye ulaşım için net bir karar alma anlamında kullanılan bu yaklaşımda, bir akşam organizasyonuna trenle mi yoksa araçla gitmenin mi daha mantıklı olacağını ortaya koyuyor.

07.05.2013 00:30

İnsanlar günlük yaşamlarında işlerini yürütmek için her geçen gün farklı yöntemler kullanıyor; trende seyahat ederken, telefonlarıyla e-posta alabiliyor, bir kulaklık ve kamera yardımıyla dünyanın öbür tarafına bağlı bir video konferansa katılabiliyorlar. Asimetrik Mobilite hipotezi, 2050 yılında mobilitenin çok daha esnek olacağına dikkat çekiyor. Gelecekte farklı modlar arasında değişen ulaşımın çok daha basit ve daha verimli olacağına ve farklı bir deneyim yaşatacağına dikkat çekiyor.

Karışık toplumlar, gelişime açık olacak

Farklı sınıfların, etnik grupların, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı yerler olan şehirlerde herkes, birbirlerine bağlı, ortak bir altyapıyı ve teknolojiyi kullanıyor. Karışıklık tezinin temeli de böylesi bir şehir ortamında, bilginin önemli bir konsantrasyon yaratacağına dayanıyor. Örneğin, büyük şehir merkezlerinde yaşayanların mevcut bilgi ve fikirleri arasında bir değişim sağlanabilirse önemli ölçüde bir yaratıcılık ortaya çıkabilecektir. Geleceğin dev kentlerinde insanlar daha da sınırlı bir alanda ve yine bir arada yaşayacaklar. Ancak bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak da değişim ve yenilik potansiyel bir gelişme olacak.

Şehirler 'Göç'lerle kurulur

Göçlerin bir ürünü olan şehirler, kimliklerini sürekli göçmen akışı ile yeniden şekillendirir. 40 yıl içinde göç artık bir kişinin hayatında bir kerelik olaydan çok, bir alışkanlık haline gelecek ve insanlar kentler arasında sık hareket edecekler. Artık şehirler arasında olduğu gibi ülkeler arasında da net çizgiler bulunmuyor. Bu nedenle, şehirle rarasında ve ülkeler arasındaki hareketlilik, 'karışıklık' seviyesini de artıracaktır.

Büyük şehirler, aynı zamanda 'Cömert'tir

Büyük şehirlerin etkinliği ve verimliliği, 'Cömertliğine' dayanır felsefesinden hareket eden öngörü, kentsel mekan işbirliğini teşvik ediyor. İletişim kurmanın çok daha kolay olduğu bu şehirlerde insanlar arasında iletişimin doğal bir sonucu olarak yeni fikirler ortaya çıkacak. 'Sıradışı Şehirler' yeni alışkanlıklara teşvik ederek 'Cömertlik' sağlayacak: bugün küçük bir topluluğun işbirliğiyle ekilen bahçesi, yarın hasat ürünlerinin tedarik yeri haline gelebilecektir.

Kentte yaşam her yaş grubuna bir şey sunar

Tıbbi ilerleme ve koruyucu sağlık yöntemleri, küresel yaşam beklentisini artırmak ve şehirlerde yaş aralığını genişletmek için yardımcı olmuştur. 2050 yılında, dünyada iki milyar kent sakininin 60 yaşın üzerinde olması bekleniyor. Nesillerarası Kapasite Hipotezi, bu durumun hayal edilemeyecek fırsatlar sunabileceğine dikkat çekiyor. Bugün kentsel yaşama yaşlı insanların aktif katılımı, zaten şehir hayatının önemli bir parçası haline geldi. Bu tür koruyucu sağlık yöntemlerine sınırsız erişim, esnek sosyal ve teknik yapılar sayesinde, bilginin bir nesilden diğerine transferi mümkün olacak ve tüm kuşaklar için yaşam kalitesi geliştirilebilecek. Eğitim, sağlık sistemi, kültür kurumları ve yeni faaliyet alanları: şehirlerde çeşitli girişimleri beraberinde getirecektir. Kentte yaşam, tüm yaş grupları için bir şey sunacak.

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Audi'den Sıra Dışı Kentler Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement