2014 Yerel Seçimleri - Son Dakika
Politika

2014 Yerel Seçimleri

2014 Yerel Seçimleri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Halıcı: "Sadece YSK'dan almamız gereken verilerle ilgili bir yavaşlama olduğu için YSK yetkileriyle bir görüşme yaptık. Onlar da yazılımı Havelsan firmasına yaptırdıkları için onlarla temasa geçtiler ve bir yönlendirme yaptılar.

03.04.2014 16:49

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop'un kendisine yönelttiği sorulara ilişkin, "Sadece YSK'dan almamız gereken verilerle ilgili bir yavaşlama olduğu için YSK yetkileriyle bir görüşme yaptık. Onlar da yazılımı Havelsan firmasına yaptırdıkları için onlarla temasa geçtiler ve bir yönlendirme yaptılar. Havelsan yetkilileri geldiler ve kısa bir süre içerisinde de sorun giderildi. Bunun dışında da herhangi bir durum gerçekleşmemiştir" dedi.

Halıcı, Şentop'un açıklamalarına ilişkin CHP Genel Merkezi'nde gazetecilere açıklama yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop'un "CHP, seçim akşamı kendi seçim sisteminde sorun yaşamış mıdır? Yaşadı ise bir kurumun müdürünü çağırmışlar mıdır" şeklindeki sorusuna yanıt veren Halıcı, seçim gecesi CHP sisteminde çökmenin olmadığını ifade etti.

Halıcı, "Sadece YSK'dan almamız gereken verilerle ilgili bir yavaşlama olduğu için YSK yetkileriyle bir görüşme yaptık. Onlar da yazılımı Havelsan firmasına yaptırdıkları için onlarla temasa geçtiler ve bir yönlendirme yaptılar. Havelsan yetkilileri geldiler ve kısa bir süre içerisinde de sorun giderildi. Bunun dışında da herhangi bir durum gerçekleşmemiştir" diye konuştu.

CHP'nin şeffaf, açık ve dürüst bir parti olduğunu ifade eden Halıcı, "Saklımız, gizlimiz yok. Baskıyla, yasakla, şantajla, hileyle hiçbir ilgimiz yok. Seçimlere hile karışmasın, hata yapılmasın istiyoruz. Çabamı bundandır. Şu anda da itirazlarımız bu sebeptendir. Şimdi de ben de onlara soruyorum; CHP bilişim uygulamalarının tamamını kendi personeli ve gönüllülerle gerçekleştirmektedir" dedi.

Kendilerinin seçimin adil yapılabilmesi için her aşamasında önlemler aldıklarını ve bunları da vatandaşla paylaştıklarını anlatan Halıcı, "Teknoloji olarak AKP'den çok üstünüz. Eğer kamu kuruluşlarından aldıkları destekler bir gün kesilirse kendilerine de destek olmaya hazırız" ifadesini kullandı.

Halıcı, gazetecilerin seçim akşamı CHP'nin sisteminin saldırıya uğrayıp uğramadığıyla ilgili sorusu üzerine de seçim günü birçok kurumun saldırıya uğradığını söyledi. Halıcı, "Hatta YSK'ya bile saldırı girişiminde bulunulduğunu duyduk. CHP'nin sistemine de saldırılar, ataklar yapıldı. Buna karşı sistemde bir çökme meydana gelmedi ama yavaşlamalar oldu. Bunlarla ilgili müdahalelerimizi de yaptık" diye konuştu.

-"Benzer toplantılar düzenleyeceğiz"

Seçimlere yönelik ciddi bir kuşku olduğunu savunan Halıcı, özellikle gençlerin kendi bilgileri dışında CHP'ye geldiğini, bu durumdan memnuniyet duyduklarını anlattı.

Gençlerin CHP'ye sahip çıkmalarının önümüzdeki günler için kendilerine umut verdiğini dile getiren Halıcı, "Bundan daha mutlu bir gelişme olamaz. Biz ilk defa böyle bir hareketliliği, böyle bir canlılığı, binlerce gencimizi; akıllı, üretken, ellerinde bilgisayarlarla gelen gençlerimizi gördük. Onlar bize hem destek olmak istediler hem eleştirilerini ilettiler. Benden de bir söz aldılar, bunu Genel Başkanımız ile de paylaştım, o da çok uygun gördü. Önümüzdeki günlerde benzer toplantıları forum şeklinde Türkiye'nin her yerinde özellikle genel merkezimizde tekrarlayacağız" bilgisini verdi.

Bir gazetecinin "Sandık başında tam o tutanaklar elde edilemedi mi ki sabaha kadar müşahitlerin tutanakları buraya aktı? Oradaki pürüz neydi" sorusunu Halıcı, şöyle yanıtladı:

"Herhangi bir pürüzden bahsetme durumunda değiliz. CHP gibi diğer partilerin de sandık kontrolü, seçim güvenliği gibi tedbirleri alması asli görevidir. Biz de bütün örgütümüzle bu görevi yerine getirdik. Ama başından beri zaten bizim stratejimiz, partinin görevinin yanı sıra vatandaşı da bu denetim işine dahil etmekti. Ne mutlu ki milyonlarca vatandaşımız bizim STS (Sandık Takip Sistemi) adını verdiğimiz sistemi kullandılar. Gördükleri hatayı bize bildirdiler."

Halıcı, "Vatandaşa açılmış olmasaydı, bu kadar geniş kapsamlı bir sistem olmasaydı, bu dediğiniz yavaşlama sıkıntıları olmayabilir miydi" sorusu üzerine de muhakkak ki yavaşlamalar olabileceğini ancak bu yavaşlamalara karşı da yeni sunucu açılması gibi tedbir alındığını bildirdi. Halıcı, CHP'nin üzerine düşen görevi yaptığını kaydetti.

Anadolu Ajansına yönelik eleştirilerinin hatırlatılarak, AA'nın verdiği sonuçların doğruluğunun kanıtlandığının söylenmesi üzerine Halıcı, "Ben sorumu şöyle sordum:  'Acaba ilk saatlerde açıklanan sonuçlarla ilgili, hangi sandık sonuçlarının açıklanmasıyla ilgili bir yönlendirme yapılmış mıdır' dedim. Çünkü ortalıkta çok konuşulan iddia, seçim sonuçlarının öncelikle AKP'nin lehine olan sandıklarda açıklanması, muhalefet açısından olumsuz bir etkisinin yaratılması plandı, gibi söylentiler var" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement