6. Yargı Paketi TBMM Adalet Komisyonunda görüşülüyor - Son Dakika
Politika

6. Yargı Paketi TBMM Adalet Komisyonunda görüşülüyor

6. Yargı Paketi TBMM Adalet Komisyonunda görüşülüyor

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, "Noterlik sisteminin güncellenmesi, sınıflar arası geçişten öte komple adil bir noterlik atama sistemi kurgulanması ve noter yardımcılığı müessesinin getirilmesi uygun olacaktır.

07.06.2022 19:45  Güncelleme: 19:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, "Noterlik sisteminin güncellenmesi, sınıflar arası geçişten öte komple adil bir noterlik atama sistemi kurgulanması ve noter yardımcılığı müessesinin getirilmesi uygun olacaktır." dedi.

AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda görüşülüyor.

Teklifin geneli üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, iktidarın, yargıdaki sorunların giderilebilmesi ve düzeltilmesine yönelik kamuoyunda büyük iddialarda bulunduğunu söyledi.

Teklifte, yargıya ilişkin sorunların çözümüne, yargıya güveni artırıcı tedbirlerin alındığına yönelik herhangi yeni bir durumun olmadığını ileri süren Emre, insan hakları alanında da gerekli düzenleme yapılmadığını savundu.

Emre, Türkiye'de liyakatin esas olmadığını, bu nedenle hakim ve savcı yardımcılığını, iyi ya da kötü yönde değerlendiremeyeceğini belirterek, "Türkiye'de son yıllarda hiç olmadığı kadar yoğun bir hakim, savcı alımı oldu. AKP iktidara geldiğinde Türkiye'de yaklaşık 7 bin hakim, savcı vardı, bugün bakıldığında bunların belki de 2 bini ancak görevdedir, gerisi emekli oldu, görev süreleri bitti." dedi.

Hakim ve savcı yardımcılığı sözlü mülakatını da eleştiren Emre, "Türkiye'de sözlü sınav hep kötüye kullanılıyor ama sözlü sınavların da bir şekilde sesli ve görüntülü şekilde kaydedilmesi, denetime açık olması, gariban vatandaşların da hakkının yenmemesi lazım." diye konuştu.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç "Yargıda paket paket düzenlemeler yapıldı ama çıkarılan paketlerle yargının durumu iyiden iyiye kötüye gitti. Özgürlükler kısıtlamaya uğradı." görüşünü savundu.

"Yargılamalar makul sürede tamamlanabilecek"

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, teklifle adalet sistemine hakim ve savcı yardımcılığı sisteminin kazandırılacağına işaret etti.

"Hakim yardımcılığı" mesleğine ilişkin bazı ülkelerden örnekler veren Öztürk, "Hakim yardımcılığı, bir meslek olarak işlerliği mümkün görülen ülkelerde yargının daha etkin işlemesini sağlayacak önemli bir araç olarak kabul edilmektedir. Yargının daha etkin şekilde işlemesiyle birlikte yargılamalar da makul sürede tamamlanabilecektir." ifadesini kullandı.

Türkiye'de hakim yardımcılığı mesleğine birçok nedenle ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Öztürk, "Yargı teşkilatındaki aşırı iş yükü altında ezilen hakimlerin yükünü hafifletecek bir yardımcıya ihtiyaçları her geçen gün artmaktadır. Diğer taraftan süresi içinde adalet isteyen vatandaşların beklentisi de karşılanmış olacaktır çünkü karar aşaması da hızlanmış olacaktır." şeklinde konuştu.

Noter olabilmek için müracaatta bulunan genç bir avukata mevcut uygulamaya göre 110 yıl sonra noterlik sırası geldiğini aktaran Öztürk, "Noterlik sisteminin güncellenmesi, sınıflar arası geçişten öte, komple adil bir noterlik atama sistemi kurgulanmalı ve noter yardımcılığı müessesinin getirilmesi uygun olacaktır diye düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, teklifin, yargıya güveni sağlayan, yargılamanın bağımsız olduğunu pekiştiren, adalete erişimi kolaylaştıran bir teklif olmadığını iddia etti.

Adalet Bakanlığının, hazırladığı uygulama takviminde 6 ay içerisinde "coğrafi teminat"ın getirileceğini duyurduğunu anlatan Erel, bu teminatın uygulamaya konulmaması nedeniyle hakim ve savcıların beklediği yasal güvenceye kavuşamadığını savundu.

Yargı paketlerinde coğrafi teminatın yer almadığını söyleyen Erel, "Yargıya güvensizliği ortadan kaldıracak, hakim ve savcıları tarafsız, korkusuz, bağımsız karar vermesini sağlayacak ortamın oluşturulması lazım." dedi.

Teklifin görüşmelerine yarın da devam edilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 6. Yargı Paketi TBMM Adalet Komisyonunda görüşülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MSB: Yunan gemisi Türk bayrağı çekmedi, bizim gemiler de Yunan bayrağı çekmiyor
    12:14 MSB: Yunan gemisi Türk bayrağı çekmedi, bizim gemiler de Yunan bayrağı çekmiyor

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, sosyal medyada yer alan NATO görevi kapsamında İzmir Limanı'nı ziyaret eden Yunan gemisinin Türk bayrağı çekmemesine ilişkin, 'Mütekabiliyet esasları çerçevesinde bizim gemilerimiz de Yunanistan liman ziyareti gerçekleştirdiğinde Yunan bayrağı çekmiyor.' ifadesini kullandı. Bakanlık kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

  • Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı
    12:13 Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimleri öncesinde kentteki seçmen sayısı, sandık sayısı ve kolluk gücü hakkında bilgi verdi. Şahin, seçim güvenliği toplantısında, seçim takviminin işlediğini ve şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti. Seçim yasaklarının devam ettiğini vurgulayan Şahin, güvenli bir seçim ortamı sağlamak için tedbirlerin sıkı bir şekilde alındığını ifade etti. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın emirleri doğrultusunda ilave tedbirlerin alınabileceğini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanlığı: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
    12:12 Milli Savunma Bakanlığı: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi

    Milli Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bakanlık, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütleriyle mücadelesini sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, Irak'ın kuzeyinden kaçan bir PKK'lı teröristin teslim olduğu ve Suriye'de istikrarın sağlanması için çalışmaların devam ettiği ifade edildi.

  • Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle iftar programında buluştu
    12:10 Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle iftar programında buluştu

    Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle iftar sofrasında bir araya geldi. Programda konuşan Vali Ünlü, Türk polisinin önemini vurgulayarak, görevlerini cesaret ve kararlılıkla yerine getirdiklerini belirtti.

  • CHP lideri Özel'den iddialı çıkış: Bu 5 büyükşehri alacağız
    12:04 CHP lideri Özel'den iddialı çıkış: Bu 5 büyükşehri alacağız

    Ellerindeki 11 büyükşehrin üstüne Bursa, Balıkesir, Manisa, Denizli ve Trabzon'u ekleyeceklerini ifade eden CHP lideri Özgür Özel, "Giresun'u Sinop'u kazanacağız. Afyon ve Uşak'ı yan yana kazanacağız. Kütahya'nın da çok büyük bir sürpriz potansiyeli var" dedi.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması: Şişli Belediye Başkanı Şüpheli Sıfatıyla İfade Verdi
    12:03 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması: Şişli Belediye Başkanı Şüpheli Sıfatıyla İfade Verdi

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturma devam ederken, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin'in ifadesi alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Şişli Belediye Başkanı şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Soruşturma, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla başlamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu görüntülere ilişkin resen soruşturma başlatmış ve birçok kişinin ifadesini almıştı.

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak
    11:59 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerini takip etmek isteyen ulusal ve uluslararası basın mensuplarına yönelik Ankara ve İstanbul'da 'Basın Merkezi' kuracak. Basın merkezleri, seçim sonuçlarını anlık takip etme imkanı, teknik altyapı, simültane tercüme ve canlı yayın imkanı sunacak. Ayrıca, basın merkezlerinde 'Türkiye'nin Seçim Tarihi ve Demokrasi Tecrübesi' temalı sergi de yer alacak.


Advertisement