AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen firari Adil Öksüz'e ilişkin, "Adil Öksüz'le ilgili her türlü çalışma yapılıyor. Bu şahsa ulaşma konusunda önemli bir konumda olunduğunu çeşitli bilgilerden biliyoruz. Dolayısıyla kurumlarımız ellerinden gelen tüm gayretle bu şahsa ulaşmaya çalışıyorlar." dedi.
Yılmaz, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Parlamentoda belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekili listesi olması faydalı olabilir." önerisinde bulunduğu hatırlatılarak, "Bu konuda bir çalışma var mı? AK Parti'de genel değerlendirme nedir?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Yılmaz, "Yedek vekillik konusu tabii yerel yönetimlerde var biliyorsunuz. Belediye meclis üyeliklerinde böyle bir müessesemiz var ama Türkiye Büyük Millet Meclisinde bu söz konusu değil şu anki mevzuatımız itibarıyla. Bazı ülkelerde var bu uygulama, bazılarında yok. Yani burada bütün dünyada ortak bir uygulama yok. Bu, anayasa konusu olan bir hadise. Yani anayasal düzenleme gerektiren bir hadise." ifadesini kullandı.
Anayasa tartışmaları çerçevesinde, partiler arasında bu hususların da müzakere edileceğini belirten Yılmaz, "Geçmişte pratik bazı örneklerden de biliyoruz ki seçildikten kısa süre sonra vefat eden milletvekilleri var. Tabii o milletvekiline oy verenler kendi iradelerinin Mecliste temsil edilmesini elbette arzu ediyorlar. Bazen bir sonraki seçime kadar yeni bir ara seçim gündemde olmadığı için temsil anlamında bir boşluk ortaya çıkıyor. Dolayısıyla biz bu konunun anayasa tartışmaları çerçevesinde ele alınması gerektiğine inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
"Adil Öksüz'le ilgili her türlü çalışma yapılıyor"
FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz'e ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bazı iddiaları ile bu konuya yönelik medyada yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine Yılmaz, şu açıklamada bulundu:
"O konuyla ilgili doğrusu benim detaylı bir bilgim yok ve takip edemedim tartışmayı. Ama Adil Öksüz'le ilgili her türlü çalışma yapılıyor. Bu şahsa ulaşma konusunda önemli bir konumda olunduğunu çeşitli bilgilerden biliyoruz. Dolayısıyla kurumlarımız ellerinden gelen tüm gayretle bu şahsa ulaşmaya çalışıyorlar. Ulaşıldığı zaman inanıyorum ki çok farklı bazı bilgilere, tespitlere de ulaşma imkanı bulmuş olacağız."
"En küçük bir tereddüt göstermeyeceğiz"
Yılmaz, "FETÖ soruşturmaları kapsamında yaşanan mağduriyetlerle ilgili Mecliste bir komisyon kurulması yönünde bir düşünce olduğu belirtiliyor. Buna yönelik bir hazırlık var mı?" sorusuna, "Bu mağduriyetler hususunda Sayın Cumhurbaşkanımız 'At izi, it izine karışmasın.' dedi biliyorsunuz. Sayın Başbakanımız çeşitli ortamlarda 'Biz kuruyla birlikte yaşın yanmasını hiçbir zaman arzu etmeyiz.' dedi. Dolayısıyla bir taraftan çok kararlı bir şekilde bu mücadeleyi sürdüreceğiz, en küçük bir tereddüt göstermeyeceğiz ama bir taraftan da bir hukuk devleti olarak hiçbir mağduriyet yaşanmaması için de elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz, sarf etmeye devam edeceğiz. En son illerde kriz masaları oluşturulması kararlaştırılmıştı. Yani 'Ben mağdurum, bu yapıyla hiçbir ilgim yok.' diyenler gidecekler, bu kurumsal yapılara başvurularını yapacaklar ve tek tek her birinin durumu yeniden elbette incelenecek." dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde bu mağduriyetlerle ilgili bir komisyon kurulmasına yönelik herhangi bir bilgisi olmadığını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böyle bir çalışma olduğunu bilmiyorum. Sadece şu var, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu var biliyorsunuz. Biz de AK Parti olarak buna üye bildirdik. Dolayısıyla bu komisyon böyle bireysel mağduriyetlerle ilgili değil. Ama darbenin, darbe kalkışmasının, bu hain girişimin detaylı bir şekilde incelenmesi ve siyasi anlamda değerlendirilmesi noktasında çalışmalar yapacak. Meclisimizin böyle bir çalışması var. Diğeri Meclisle ilgili değil diye düşünüyorum, idareyle ve yargıyla ilgili hususlar. Dolayısıyla siyasi partilerden ziyade bu işi bakanlıkların ve yargının muhatap olarak ele alıp bireysel bazda çözümlemesi çok daha doğru bir yaklaşım. Hukuk devletine uygun bir yaklaşım."
"Demokrasilerde var olan bir mekanizma"
CHP'nin Cuma günü OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelere ilişkin Anayasa Mahkemesine başvuracağını açıkladığının hatırlatması üzerine Yılmaz, "Olağanüstü hal dönemlerinde biliyorsunuz KHK çıkarma yetkisi var Bakanlar Kurulunun. Bunun amacı başından beri söylendiği gibi kendi yapısını devletin düzenlemesi ve bir daha böyle darbeler yaşanmaması adına alınması gereken tedbirler. Bir taraftan da halkımızın güvenliğini, esenliğini hızlı bir şekilde sağlamaya dönük tedbirler. Dolayısıyla bu çerçevede yasal bir mekanizma olağanüstü hal." ifadesini kullandı.
Yılmaz, OHAL uygulamasının sadece Türkiye'de değil Fransa'da olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:
"Bizimkiyle mukayese edildiğinde çok çok daha düşük bir tehdit karşısında olan Fransa uzun bir süredir olağanüstü hal ilan etmiş durumda. Demokrasilerde var olan bir mekanizma. Birleşmiş Milletler Temel Haklar Sözleşmesi'nde var olan bir mekanizma. Bir hukuki mekanizma. Aslında bir hukuk devleti olduğumuzun en açık göstergelerinden bir tanesi olağanüstü hal ile bu soruna yaklaşmamız. Meclisin verdiği bir yetki biliyorsunuz. O yetki çerçevesinde hükümet üzerine düşeni yapıyor. Süreli bir yetki. Bu çerçevede yapılan kanun hükmünde kararnameler belli bir zaman içinde Meclise gitmek durumunda. Meclis bunun denetimini zaten kendi içinde yapmış olacak. Onun ötesindeki tartışma daha çok hukukçuların doktrin tartışması diye düşünüyorum."
"Milli güvenliğimiz söz konusu"
OHAL uygulamasının uzatılıp uzatılmayacağına yönelik soru üzerine Yılmaz, şunları kaydetti:
"6 ay ilan edilme imkanı vardı başlangıçta doğrusu ama buna rağmen hükümet 3 ayı tercih etti. Olabildiğince kısa sürede bu sorunları aşma iradesinin bir göstergesi. Ancak ihtiyaç görülürse elbette uzatılabilir. Bunu hükümet değerlendirecektir. İlgili bazı kurumların da görüşleri mutlaka burada alınacaktır. Dolayısıyla milli güvenliğimiz söz konusu. Türkiye çok önemli bir süreçten geçti."
(Bitti)
Son Dakika › Politika › AK Parti Myk Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?