AK Parti Yalova'da İki Aşamalı Olarak Ysk'ya Başvuruyor - Son Dakika
Politika

AK Parti Yalova'da İki Aşamalı Olarak Ysk'ya Başvuruyor

AK Parti Yalova\'da İki Aşamalı Olarak Ysk\'ya Başvuruyor

AK Parti Yalova'da seçimin iptali talebiyle YSK'ya başvurma kararı aldı.

05.04.2014 13:13

AK Parti Yalova'da seçimin iptali talebiyle YSK'ya başvurma kararı aldı. AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, "Seçimde somut delile ve belgeye dayalı usulsüzlükler söz konusu" derken, AK Parti adayı Yakup Koçal ise, 22 zihinsel engelliye Yalova'da oy kullandırıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Yalova'da mahalli seçim yarışında son sözü artık YSK söyleyecek. Bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan ve Yakup Koçal, YSK'ya iki aşamalı itirazda bulunacaklarını söyledi. İlk aşamada 124 sandıktaki geçersiz oyların yeniden sayılması talep edilecek. İkinci aşamada ise aralarında 22 engellinin oy kullandırılması gerekçesinin de yer aldığı itirazla seçimin iptali istenecek.

AK Parti il binasında yapılan basın toplantısında söz alan Mustafa Pehlivan, "Yalova'da maalesef henüz seçim sonuçları netleşmedi. Yasal yollarımız devam ediyor. Bildiğiniz gibi 1 oyla AK Parti adayı seçimi kazanmış gibi gözüküyordu. Daha sonra bizim ve CHP'nin İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı itirazlar sonrasında birtakım incelemeler yapıldı ve durum CHP'nin lehine döndü. Ardından yaptığımız itirazda, aramızdaki oy farkı 4'e kadar geriledi. Bunun üzerine yaklaşık 120 sandık sayılmıştı, biz diğer sandıklardaki geçersiz oyların da sayılması için il Seçim Kurulu'na itiraz ettik. Tabii bu itiraz sadece geçersiz oylar değil, birtakım usulsüzlükler ve seçim hilelerini de içeriyordu. İl Seçim Kurulu bizim bu itirazımızı reddetti. Dolayısıyla biz yine haklı gerekçelerle şimdi YSK'ya başvuru hakkımızı kullanacağız. YSK'ya başvurumuz iki aşamalı olacak. Öncelikle açılmayan 120 sandıktaki geçersiz oyların sayılmasını isteyeceğiz. Ardından da seçim hilesi, usulsüzlüğü hususlarına dayalı seçimlerin yenilenmesini isteyeceğiz. Bu noktada çalışmalarımız tamam. Hukukçularımız çalışıyorlar. Somut delile ve belgeye dayalı usulsüzlükler söz konusu. Bu usulsüzlükler seçimin sonucunu doğrudan etkileyebilecek nitelikteki olaylar. Türkiye'deki en az oyla seçimin belirleneceği il durumundayız. Türkiye'nin gözü üzerimizde. YSK'nın itirazımızı kabul edip 120 sandıktaki geçersiz oylar incelenirse seçimin galibi olacağımıza eminiz. Seçimin galibi milletin oyunu alandır. 1 oyla bile olsa desteğini alandır. Kendileri mağdur edebiyatı yaparak kamuoyunu etkilemeye çalışıyorlar. Burada mağdur olan AK Parti seçmenidir. Bize emanet edilen bu oylara sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu konuda elimizden geleni yapacağız. YSK lehimize müspet bir karar verecektir. Yalova'da maalesef birtakım örgütlü gruplar seçime hile karıştırmıştır. Yine bizim seçmenlerimize ait çok fazla da oy hatası yapılmış. Yalova'da 2 bin 300 civarında geçersiz oy var. Yasal süreç içinde YSK'ya başvurumuzu yapıyoruz. Yalova'da seçim henüz bitmedi" diye konuştu.

"SEÇİME HİLE KARIŞTIRDILAR"

AK Parti adayı Yakup Koçal da, "Seçime Cemaat Halk Partisi hile karıştırmıştır" dedi. Bununla ilgili tespitleri yaptıklarını dile getiren Koçal, şunları söyledi:

"En önemli şey milli iradeye saygı göstermektir. Bu 1 oy da olsa, bin oyda olsa fark etmez. Bu demokrasinin genel kabullerinden birisidir. AK Parti olarak başka bir arayış içinde olmamız söz konusu dahi olamaz. Biz milli iradeye saygı duyarız ancak yerel seçimde görülmüştür ki, milli irade usulsüzlük ve hilelerle etkilenmeye çalışılmıştır. Esas önemli olan, parti kolonu üzerinde sadece yuvarlak üzerine evet basılması şart değildir. Parti logosuna da evet basılabilir. AK Parti seçmeni, damganı ampule vur sloganı ile yuvarlağa değil, mührü ampule vurmuştur ancak maalesef bu oylar dahi geçersiz sayılmıştır. Türkiye ortalamasında geçersiz oy oranı yüzde 1'in altındayken bu oran Yalova'da yüzde 4 olarak gerçekleşmiştir. Biz de sandık kurulu ve başkanlarının, Cemaat Halk Partisi organizasyonu ile bilinçli olarak bu oyları geçersiz saydığı kanaati hasıl oldu. Biz de bu sebeple maddi olarak tespit ettiğimiz sandıklara itiraz etti. Biz bunu yaptık diye CHP de hiçbir tespiti olmadan 60 kadar sandığa itirazda bulundu. Asıl olması gereken tüm sandıklardaki geçersiz oyların açılmasıydı. Görüldü ki hem bizim tespitli itiraz ettiğimiz sandıklarda hem de CHP'nin hiçbir tespiti olmaksızın itiraz ettiği sandıklarda 100'ün üzerindeki geçersiz oyun geçerli olduğu görüldü. Bunların az bir kısmı da CHP'ye çıktı. Bunun sonucunda fark 6 oya düştü. Biz de bunun üzerine kalan 124 sandığa daha itiraz ederek geçersiz oyların incelenmesini istedik ancak İl Seçim Kurulu gece geç saatlere kadar süren toplantı sonrasında itirazımızı kabul etmedi. Ancak oy farkının bu kadar az olduğu bir ortamda bu kabul edilebilir bir şey değil. Neticede diğer 124 sandığın da açılması ve geçersiz oyların incelenmesi lazımdı. Neden bundan korkuldu? Türkiye'de birçok ilde, daha çok farkın olduğu illerde tüm sandıklar açıldı. Bütün sandıklar açıldığında sandık kurullarındaki Cemaat Halk Partisi organizasyonu ile büyük bir farkın çıkacağını görmemek için aymaz olmak lazım".

22 ZİHİNSEL ENGELLİYE OY KULLANDIRILDIĞI İDDİASI

Koçal, 250 civarında seçmen olmaması gereken kişiye oy kullandırıldığını tespit ettiklerini ileri sürerek, "Bu bir hak arama mücadelesidir, milli İradeye saygı göstermemek değildir. Bu işin birinci boyutu. Maalesef aynı organizasyon seçimlere hile de karıştırmıştır. Biz bunu fark edince çalışmalara başladık ve ciddi şekilde 200-250 civarında seçmenin olmaması ve oy kullanmaması gereken insana oy kullandırıldığını tespit ettik. Şimdi bu bilgi ve belgeleri YSK'ya itiraz olarak sunacağız. Bunu sadece YSK'ya bildirmekle kalmayıp, bunu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu suç duyurusunun, kendilerini Türkiye siyasetinde çok popüler gören bazı insanları da rahatsız edeceğini düşünüyoruz. Bu usulsüzlüklere bir örnek vereyim; Yalova'nın Elmalık yolu üzerinde bulunan Milli Piyango Rehabilitasyon Merkezi'nde devlet kontrolünde olan zihinsel engelli 22 kişiyi seçmen olarak yazdırmışlar. 1162 No'lu sandığa bakarsanız bunu görürsünüz. Görünüyor ki seçime hile karıştırmışlardır" ifadelerini kullandı. - YALOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AK Parti Yalova'da İki Aşamalı Olarak Ysk'ya Başvuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement