Almanya Dışişleri Bakanı, Nijer'deki Anayasal Düzenin Yeniden Tesis Edilmesini Destekliyor - Son Dakika
Politika

Almanya Dışişleri Bakanı, Nijer'deki Anayasal Düzenin Yeniden Tesis Edilmesini Destekliyor

Almanya Dışişleri Bakanı, Nijer\'deki Anayasal Düzenin Yeniden Tesis Edilmesini Destekliyor

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Afrikalı ülkelerin Nijer'de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesine yönelik çabalarını desteklediğini belirtti. Baerbock, ECOWAS Zirvesi'ne ilişkin yaptığı açıklamada, ECOWAS ve Afrika Birliği'nin birlikte hareket etmesinin demokrasiye destek verilmesi konusunda bir sinyal olduğunu ifade etti. Baerbock, darbecilere arabulucu çabalara cevap vermeleri çağrısında bulunarak, darbecilerin Cumhurbaşkanı ve ailesini serbest bırakmalarını istedi. ECOWAS ise müzakere ve askeri müdahale seçeneklerini değerlendirdiğini belirtti.

11.08.2023 18:55

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkelerinin genelkurmay başkanları, Nijer'de 26 Temmuz'daki darbe gündemiyle ikinci kez bir araya gelecek.

ECOWAS Sözcüsü Amos Lungu, yaptığı açıklamada, genelkurmay başkanlarının Nijer'deki darbe gündemiyle haftaya yeninden toplanacağını belirtti.

Lungu, toplantının Gana'nın başkenti Akra'da olacağını ifade etti.

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanları, 2 Ağustos'ta Nijer'deki darbe gündemiyle Nijerya'nın başkenti Abuja'da toplanmıştı.

Toplantıda demokrasiyi yeniden sağlama konusunda kararlılık mesajı verilmişti.

Hem müzakere hem askeri müdahale masada

ECOWAS, Nijerya'da dün düzenlediği zirvede Nijer'deki krizin çözümünde müzakere yolunun hala açık olduğunu vurgulamış, buna karşın güç kullanımının da son çare olarak hala masada durduğuna dikkati çekmişti.

Bu kapsamda ECOWAS üyesi ülkelerin savunma bakanlarına ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirmeleri ve konuşlandırmaları talimatı verilmişti.

İhtiyat kuvvetlerinin nerede ve ne zaman konuşlandırılacağına ilişkin ise bilgi paylaşılmamıştı.

Askeri müdahale ilk kez 30 Temmuz'da gündeme gelmişti

ECOWAS, Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koyması sonrası 30 Temmuz'da ilk kez toplanmış ve cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.

ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmamıştı.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Almanya Dışişleri Bakanı, Nijer'deki Anayasal Düzenin Yeniden Tesis Edilmesini Destekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement