Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin yeni kırsal kalkınma hamlesine ilişkin, "Türkiye'nin potansiyeli ve insanlarımızın yetenekleri harekete geçirildi. Her alanda değişim ve dönüşüm yaşandı" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin yeni kırsal kalkınma hamlesini açıkladı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Eker, son 12 yılda Türkiye'nin en büyük kalkınma hareketini gerçekleştirdiğini belirterek, "Türkiye'nin potansiyeli ve insanlarımızın yetenekleri harekete geçirildi. Her alanda değişim dönüşüm yaşandı. Tarım; değişim ve dönüşümü en fazla yaşayan sektörlerin başında. Bu hamle kırsalda yaşayan 17 milyon vatandaşımız kırsal alanda yaşıyor. Biz kırsal kalkınma hamlesi ile bu vatandaşlarımızın hayat standartlarının yükseltilmesi, hem ekonominin büyümesi, kırsal da istihdam yaratılması hem de tarım sektöründeki dönüşümün tarım ve sanayi entegrasyonun ortaya konmasını hedefledik" diye konuştu.
Tarımı, stratejik ve iktisadi bir sektör olarak ele aldıklarını kaydeden Bakan Eker, "Tarım ve kırsala günübirlik politikalar ve popülist yaklaşımlardan uzak durduk. Uzun vadeli plan ve programlarla temel sorunları çözdük, sürdürülebilir bir kalkınma yapısı oluşturduk. Üretimi kırsal kalkınmayla beraber planladık. Yılda bir kez araziye verilen ve geri dönüşü olmayan DGD sistemini bütünüyle kaldırdık. Destekleri; verimliliğe, kaliteye ve katma değer artışına yönlendirdik" şeklinde konuştu.
KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ NEDEN ÖNEMLİ?
Tarıma sağlanan desteklerden en önemli ve en anlamlı olanı Kırsal Kalkınma destekleri olduğunu vurgulayan Bakan Eker, "Doğrudan katma değer ve gelir artışı sağlayan bir destek. (Tarımsal hasılamızı 23,7 milyardan 61 milyar dolara çıkardık. Kırsal alanda yaptığımız bu yatırım destekleriyle de buradaki gelişmeye önemli katkı sağladık. En etkin ve en somut geri dönüş sağlayan bir destek olması sebebiyle kırsal kalkınma destekleri önemli. Gıda maddesi ve işlenmiş ürün ihracatımızın 3,6 milyardan yaklaşık 17 milyar dolara çıkmasına katkı sağladı. İstihdam yaratan ve plansız göçün önlenmesine katkı sağlayan bir destektir. Toplamda kırsal kalkınma destekleri ile bizim istihdamımızı yaklaşık 60 bin kişilik istihdamdır. Bunun 46 bini KKYDP sağlandı. Diğer geri kalan kısmı da IPARD destekleri ile sağlandı. Üretimi, sanayi ile entegre eden ve beraber geliştiren bir destektir. Kaliteli, çeşitli, yenilikçi bir üretimi birlikte getiriyor. Üretimde kayıtlılığı artıran bir destek, tarım dışındaki diğer sektörlerin de gelişmesine katkı sağlıyor kırsal kalkınma destekleri" ifadelerini kullandı.
Bakan Eker, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu desteğin hikayesi tam 10 yıl öncesine dayanıyor. 2006'da kırsal için bir tasavvur ortaya koyduk, ilk kez kırsal kalkınma desteğini başlattık. 2005 yılında sadece 16 ilde yabancı kaynaklı (Dünya Bankası) ve çok düşük limitlerle uygulanan bir proje vardı. 2006 yılında ulusal kaynaklarla 81 ilimizin tamamında uygulanan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı"nı başlattık. Ürün işleme, paketleme, ambalajlama, depolama yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği sağladık. 1,1 Milyar TL hibe ödedik, 5 bin 450 yeni tarımsal sanayi tesisi kazandırdık. Desteklediğimiz tesislerde 46 bin kişiye iş imkanı sağladık. 2015 yılı sonunda hedefimiz olan 6 bin tesisin çok üzerine çıkacağız."
2015 yılında bu desteğin hem kapsamını hem de limitlerini artırdıklarını ifade eden Eker, 800 Bin TL olan hibe üst limitini konulara göre 1 - 3 Milyon TL'ye çıkardıklarını, IPARD'dan faydalanamayan 39 ilimizde özel bazı uygulamalar getirdiklerini ve 39 ilde büyükbaş, küçükbaş, kanatlı, kültür balıkçılığı ve kültür mantarı tesislerinin inşaasını da destek kapsamına aldıklarını belirtti. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Bakan Eker, Türkiye'nin Yeni Kırsal Kalkınma Hamlesini Açıkladı (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?