Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Biz artık kadınlarımıza sadece fabrikalarda çalışan emek-yoğun sektörlerde, tekstil atölyelerinde çalışan bir işçi olarak değil, bir işveren olarak ve girişimci olarak bakıyoruz" dedi.
Ankara'dan Eskişehir'e gelen bakan Nihat Ergün ilk olarak Odunpazarı semtindeki tarihi Atlıhan Çarşısı'nı gezerek buradaki esnafla sohbet etti. Bakan Ergün, bir esnafın kendisine gösterdiği lületaşından yapılmış olan Yunus Emre büstüne baktı, ardından KOSGEB desteği ile iş sahibi olan kadınların açtıkları işyerlerini ziyaret etti. Ergün ziyaret ettiği cam sanatları işyerini açan Tuğba Sakarya, seramik atölyesi işleten Öznur İnalsert ve Öznur Özden ile Odunpazarı Şerbet Evi adlı işyeri sahibi Hamdiye Uğur'la sahbet etti, kendisine ikram edilen şerbeti içti.
KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI YÜZDE 30
Bakan Nihat Ergün daha sonra Yunus Emre Kültür Merkezi'nde Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen 'Uygulamalı Kadın Girişimcilik Eğitimi Sertifika Töreni'ne katıldı. Ergün burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bugün kadınlarımızın ekonomide, siyasette, akademide, sosyal ve kültürel hayatta, sivil toplum çalışmalarında daha aktif bir şekilde yer almaları her alanda kalkınma hızımızı çok daha üst seviyelere taşıyacaktır. Kadının elinin daha çok işe değmesi gerekecektir. Şimdi tam arzu ettiğimiz yerde değiliz. Daha çok işte kadının eli olmalıdır. Kadının emeği, aklı, vicdanı olmalıdır. Kadına karşı uygulanan kötü muameleler, şiddet ve benzeri uygulamalara hiçbir zaman müseama göstermeyen bir yaklaşım içerisinde olduk ve olmaya devam ediyoruz. Bu görüntüler tamamen bizim toplumumuzda, hatta yeryüzünden silinene kadar mücadele edilmesi gereken konudur. Bugün kadınlarımızın işgücüne katılım oranı yüzde 30'lar seviyesine yaklaştı. Biz kadınlarımızın çalışma şartlarını iyileştirmek adına bazı önemli düzenlemelere de imza attık. Geçmiş günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bizim bakanlığımız arasında bir protokol imzalayarak kadınların yoğun olarak çalıştığı organize sanayi bölgelerinde özellikle kreşler inşa edilmesi doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Biz artık ekonomide kadınlarımıza sadece fabrikalarda çalışan emek-yoğun sektörlerde, tekstil atölyelerinde çalışan bir işçi olarak değil, bir işveren olarak ve girişimci olarak bakıyoruz bunu da teşvik ediyoruz. Kadınlarımızın sağlığına önem veren, estetiğe, zerafete önem veren, bunları öne çıkaran, empati yapabilen, fedakarlığa dayanan özelliklerine iş dünyasının çok ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bugün Anadolu'nun her yanında kadınlarımızın kendi şartlarında becerilerini gösterdiklerini, çok önemli işlere imza attıklarını da memnuniyetle görüyoruz. İşte biz kadınlarımızın sahip olduğu el, akıl ve yürek becerisinin ekonomiye daha fazla dahil olmasını, ekonomiye yön vermesini, şekil vermesini istiyoruz."
ŞİRKETLER KÜÇÜK PROBLEMLERDEN ÖMRÜNÜ YİTİRİYOR
Yeni bir iş kurmada insanların artık geleceğe daha güvenle baktığını anlatan bakan Nihat Ergün, bunun nedenlerinin başında ekonomik ve siyasi istikrarın geldiğini söyledi. Türkiye'de yeni kurulan şirketlerin ömrünün 5-6 yıl olduğunu da ifade eden Ergün, bunun kısa sürmesinin bilinçsizlikten kaynaklandığını kaydetti. Ergün şöyle konuştu:
"İşletmeler küçük hastalıklardan, küçük problemlerden kısa sürede ölüyor. 3-5 kuruş para kazanınca yat-kat alalım, ortaklıktan ayrılalım diyorlar. Bu da işletmenin ömrünü kısaltıyor. Türkiye'de son 3 yıl içerisinde 125 kişiye girişimcilik eğitimi verildi. KOSGEB'in 20 yıllık tarihinde 3 yıla kadar sadece bin kişi eğitime katılmış. Son 3 yılda ise 125 bin kişiye eğitim verilmiş, bunların yarısı da bayan."
KA-HT-SK(EK/AAA) - Eskişehir
Son Dakika › Politika › Bakan Ergün: Biz Artık Ekonomide Kadınlarımıza İşveren Olarak Bakıyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?