Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Tek vatan diyoruz, 780 bin kilometrekare ile tek vatan, Türkiye Cumhuriyeti toprakları tek vatanımızdır. Burada kimse operasyona, ameliyata cüret edemez, ettiği anda karşısında devletimizi, hükümetimizi bulur. Bütün güvenlik güçlerimizle bizi bulur" dedi.
Başbakan Erdoğan, Antalya'nın merkez Kepez ilçesinde düzenlenen toplu açılış ve 10 bin kişilik spor salonu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, çözüm süreci ile Türkiye'nin büyümesinin çok daha farklı olacağını belirtti.
Erdoğan, bir yıldır terör nedeniyle kayıp yaşanmadığına, şehit verilmediğine, gençlerin ölmediğine, ebeveynlerin ağlamadığına işaret etti. Erdoğan, bir yıldır Türkiye'nin her yerinde insanların huzur içerisinde, kaygılanmadan ve korkmadan, umutla hayatlarını sürdürdüğünü anlattı. Erdoğan, Antalya'nın, çözüm sürecine yönelik en fazla katkı sağlayan illerden biri olduğunu da söyledi.
Son bir yılda Antalya'nın daha fazla turist ağırlayarak kazancını artırdığını vurgulayan Erdoğan, "İşte bu süreci biz muhafaza edecek çok daha ileriye taşıyacağız" dedi.
Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ne Antalya'nın ne diğer 80 vilayetimizin başını öne eğdirmeyeceğiz. Bu CHP'yi biliyorsunuz, bunlar Antalya'da bayrağımızı sallarlar ama Hakkari'ye gidince bayrağımızı çıkaramazlar. Biz ise bayrağımızı burada da Hakkari'de de onurla sallandırırız. Çünkü biz bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır' diyerek yola çıktık. Tek millet dedik ama bizim millet anlayışımızda bu millet kavramı içerisinde Türkü de var, Kürdü de var, Lazı da var, Çerkezi de var, Gürcüsü de var, Abazhası da var, Boşnakı da var, Romanı da var, Pomakı da var, 36 etnik unsur millet kavramının içerisinde var. Tek millet ardından tek bayrak. Bayrağımızın rengi şehidimizin kanıdır. Hilalimiz bağımsızlığımızın ifadesidir. Yıldızımız şehidimizin sembolüdür.
Tek vatan diyoruz, 780 bin kilometrekare ile tek vatan, Türkiye Cumhuriyeti toprakları tek vatanımızdır. Burada kimse operasyona, ameliyata cüret edemez, ettiği anda karşısında devletimizi, hükümetimizi bulur. Bütün güvenlik güçlerimizle bizi bulur. Türkiye Cumhuriyeti, tek devlet. Başka bir şey burada düşünülemez. Yola böyle çıktık, ayrımcılık olmayacak, biz 81 vilayetimizde tüm yaşayanlarımızı, 76 milyonuyla kucaklıyoruz. Yaradılanı, yaratandan ötürü seviyoruz. Türk, Kürt, Laz, Çerkez fark etmez. Hepsi bizim. Hepsine eşit mesafedeyiz. Ayrımcılık yok bizim kitabımızda.
Bir parti bakıyorsun bir etnik unsuru temsil ediyor, bir parti bir etnik unsuru temsil ediyor, kucakla milleti kucakla. Birisi Sivas'ın ötesine gidemiyor, öbürü Sivas'ın bir diğer yanına gidemiyor. Birisi kumsalların partisi ama AK Parti iktidarı; tüm Türkiye'nin iktidarı. Farkımız bu, biz her yerde varız."
Terörün tam manasıyla bittiği anda Türkiye'nin nasıl sıçrayacağının görülebileceğini ifade eden Erdoğan, göreve geldiklerinde 230 milyar dolar olan milli gelirin şimdi 782 milyar dolar, yüzde 30 olan enflasyonun şimdi yüzde 6-7 civarında olduğuna işaret etti. Erdoğan, enflasyon canavarına milleti ezdirmediklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, liradan sıfırların atıldığını anımsattı, pasaportla birlikte onur ve şahsiyetinin olduğunu ifade etti.
Yerel yönetim işinin kabiliyet işi olduğunu anlatan Erdoğan, "Yavrularımızı birbirinden ayırdılar. Senin başörtün var dediler, okuldan içeri sokmadılar. Ben dertliyim, çünkü bir babayım. Yavrularıma ülkemde üniversite tahsili yaptırtamadım. Erkek evladıma katsayı engeli getirdiler, çünkü İmam-Hatip mezunuydu. Kızlarıma başörtü engeli getirdiler. Hem katsayı hem başörtü. Ama başarılıydılar ve ülkemde okutamadım. 'Öz yurdunda garipsin öz yurdunda parya' dediler. Ne oldu? Şu anda okullar açıldı mı, açıldı. Örtülüsü de açığı da beraber kardeş kardeş okuyorlar mı? Ülkem bölündü mü? Parçalandı mı? Kamuda beraber çalışıyorlar. Ne oldu? Parçalandı mı? Neydi bu gerginlik ya? Bırakın Allah aşkına açın önünü, açtık, bu işi başardık" diye konuştu.
Bir toplumun önce iç huzurunun ve normalleşmesinin gerektiğini ifade eden Erdoğan, AK Parti iktidarı olarak bunu da başarmanın, hak ve özgürlükler noktasında da başarılı olmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.
Erdoğan, 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılan Türkiye'de 11 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını anımsattı ve "Biz denizin altından da geçiyoruz, dağları delerek de geçiyoruz" dedi. Marmaray ile boğazın 62 metre derinliğinden Asya'yı Avrupa'ya bağladıklarını anlatan Erdoğan, 2015'de diğer tünelin biteceğini, 3. köprü ile de boğazın yeni bir gerdanlığa kavuşacağını kaydetti.
-Notlar-
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Antalya'da yatırım yapan hayırseverlere plaket verdi.
Daha sonra, Antalya'da temeli atılan 10 bin kişilik kapalı spor salonunun bulunduğu bölgede, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a video konferans sistemiyle bağlanan Erdoğan, görüntülere yansıyan kapalı spor salonunun maketine işaret ederek, "Bu proje, Menderes Bey, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde temeli atılan bir projedir. Aslında stadyum olayı da öyledir. Engeller konmamış olsaydı çoktan bunlar bitmiş olacaktı. İnşallah bu kampanyalar esnasında o dönemdeki belediye hizmetlerini, merkezi yönetimin yaptıklarının hepsinin göreceksiniz. Bizler neler yaptık ve diğerleri neler yaptı, bunları görmeniz, bilmeniz lazım ki Antalya kendisine yakışanı yakalasın. Ben bugün karşımdaki muhteşem katılımı görünce, inanı ki Antalya kararını verdi" şeklinde konuştu.
Erdoğan, daha sonra, "Tüm eserler Antalya'mıza, Antalyalılar'a hayırlı olsun diyoruz. Ya Allah bismillah" diyerek yapımı tamamlanan eserlerin açılış kurdelesini kesti.
Başbakan Erdoğan, törenin ardından alandaki vatandaşların bulunduğu bölgeye geçerek, eşi Emine Erdoğan ile birlikte çocuklara oyuncak dağıttı.
Törene, Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Tener Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk katıldı.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende, yaşlı bir kadının da bir ağacın üzerine çıkması dikkati çekti.
(Bitti)
Son Dakika › Politika › Başbakan Erdoğan - Çözüm süreci (2) - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.