BDP'den Boykota Devam - Son Dakika
Politika

BDP'den Boykota Devam

BDP\'den Boykota Devam

Geylani: İrade Tümüyle Yansımadığı Müddetçe Meclis'te Yer Almayacağız

29.06.2011 15:41  Güncelleme: 15:43

Bdp Genel Başkan Vekili Hamit Geylani, BDP'nin katılmadığı, CHP'lilerin yemin etmediği Meclis'teki açılış törenini değerlendirirken, "Biz halkımızın talebi doğrultusunda, halkın doğru iradesi bir bütün olarak Meclis'e yansımadığı müddetçe bu Meclis'te yer almayacağız. Grup temel işlevini Diyarbakır'da da, Hakkari'de de, Meclis'in çatısı altında da yapar" dedi.

Diyarbakır'da bulunan BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani, partilerinin desteklediği bağımsız milletvekillerinin Meclis'teki yemin törenini boykot etmesi ve CHP'nin de yemin etmemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Muş eski Milletvekili Nuri Yaman'ın cenazesinde olduğu için yemin törenini izleyemediğini belirten Geylani, şöyle dedi:

"Bu ülkenin demokratikleşmesine, toplumsal barışına yakışmayan, uygun düşmeyen bir Meclis tablosuydu. Çünkü sayın Başbakan bir söyleminde diyor ki; 'Tüm sorunların çözüm yeri Meclis'tir', doğru. Biz eskiden beri söylüyoruz. Ama o Meclis kapısının halkın özgür iradesine açık olması gerekir. Zindan kapılarının ve Meclis kapısının da açık olması gerekir. Halkın özgür iradesi sakatlanarak, eli ayağı kesilerek, yarım yamalı oraya taşımanın anlamı yoktur.

Bu nedenle bu Meclis de halkın iradesinin tüm olarak yansıtılmadığını iradenin sakatlandığı bir günde Meclis açılmıştır. Büyük bir talihsizliktir. Umarız sistem hükümetinin, onun Başbakanı'nın topluma açık, inandırıcı ve kalıcı mesajıyla yeniden yapılacak siyasal, yargısal hukuksal değişim sonucu bu Meclis halkımıza açılma mesajı verir. O zaman herkes gider. Türkiye'de yıllardır kanayan yaşamsal sorunların çözümü bulunur. "

Geylani, BDP'nin ne zaman grup korucağı ile ilgili bir soru üzerine ise, Meclis'teki grubun kurulmasının 'Bir şekli şart' olduğunu anlatırken, şöyle devam etti:

"Meclis'te, faaliyetlerin yürütülmesi noktasında olması gereken bir şeydir. Ama temel şartların olmadığı bir noktada şekli şartların olup olmasının hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Bu nedenle bu Meclis'te grupların kurulması, komisyonlara üye verilmesi, grup başkan vekillerinin seçilmesi, Meclis katip divanın oluşması bu kapının hızlıca oluşmasına bağlıdır. Bu nedenle halkımızın talebi doğrultusunda; halkın doğru iradesi bir bütün olarak Meclis'e yansımadığı müddetçe biz bu Meclis'te yer almayacağız. Grup temel işlevini Diyarbakır'da da Hakkari'de de yapar, Meclis'in çatısı altında da yapar.

Çünkü grubun işlevi bu Türkiye'nin demokratikleşmesi, kalıcı hukuk normlarının yaşam bulması, temiz ve ak bir siyasetin, 30 yıllık ezberlerin bozulması noktasında bir siyasi tablonun anlayışın kültürün orada bulunması lazım. "Hamit Geylani, daha sonra bağımsız milletvekilleri Leyla Zana, Hasip Kaplan, Nazmi Gür, Adil Kurt ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile bir süre sohbet etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika BDP'den Boykota Devam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement