CDU'nun yeni lideri Friedrich Merz oluyor - Son Dakika
Politika

CDU'nun yeni lideri Friedrich Merz oluyor

CDU\'nun yeni lideri Friedrich Merz oluyor

Almanya'nın en büyük siyasi partilerinden olan, ülkeyi son 16 yıldır yöneten eski Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) yeni genel başkanının Federal Meclis Milletvekili Friedrich Merz olacağı açıklandı.

17.12.2021 17:19  Güncelleme: 18:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın en büyük siyasi partilerinden olan, ülkeyi son 16 yıldır yöneten eski Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) yeni genel başkanının Federal Meclis Milletvekili Friedrich Merz olacağı açıklandı.

Almanya'da 26 Eylül'de yapılan genel seçimlerde 22.5 oranında oy alarak ağır bir yenilgiye uğrayan eski Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Parti (CDU), seçim hüsranının ardından yönetim kadrosunda değişikliğe gitti. Genel Başkan Armin Laschet'in başbakan adayı olarak yarıştığı seçimlerde Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) gerisinde kalmasının ardından partisini kurultaya götürmesi ve kendisinin aday olmayacağını açıklamasıyla başlayan başkanlık yarışını Friedrich Merz kazandı. CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak'ın bugün parti lideriyle ilgili yapılan üye anketinin sonucuna göre 240 bin parti üyesi, postayla veya internet üzerinden Armin Laschet'nin halefi için oy kullandı. En fazla oyu yüzde 61.1 ile Friedrich Merz alırken, eski Çevre Bakanı Norbert Röttgen yüzde 25.8, eski Başbakanlık Bakanı Helge Braun ise oyların yüzde 12.1'ini aldı. Ankete katılım oranı yüzde 64,3 olarak açıklanırken, bu oranın beklenenin üzerinde olduğu belirtiliyor.

Friedrich Merz'in 21 ve 22 Ocak'ta yapılacak online parti kongresinde resmi olarak CDU'nun lideri seçilmesi bekleniyor.

CDU eski gücüne dönmek istiyor

Eylülde yapılan genel seçimlerde yenilgiye uğrayan CDU Genel Başkanı Armin Laschet, parti liderliğini CDU'nun "tekrar eski gücüne kavuşabilmesi" adına bıraktığını açıklamıştı. Friedrich Merz, 2018 yılında Annegret Kramp-Karrenbauer'e karşı, 2020'de ise Armin Laschet'e karşı parti liderliği seçimlerini kaybetmişti. - BERLİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CDU'nun yeni lideri Friedrich Merz oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement