CHP'den Kozan İçin Kanun Teklifi - Son Dakika
Politika

CHP'den Kozan İçin Kanun Teklifi

CHP\'den Kozan İçin Kanun Teklifi

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Kozan'ın il olması için 20 milletvekili ile birlikte kanun teklifi verdiklerini bildirdi.

18.01.2012 17:00

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Kozan'ın il olması için Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, Meclis Grup Başkan Vekili Muharrem İnce'nin de aralarında bulunduğu 20 milletvekili ile birlikte kanun teklifi verdiklerini bildirdi.

Demirçalı yazılı açıklamasında, 12 Haziran seçimleri öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kozan ilçesini ziyaretinde il olması için söz verdiğini anımsattı.

CHP olarak verilen sözü yerine getirdiklerini bu konuda kanun teklifi verdiklerini belirten Demircalı, CHP iktidarında Kozan'ı kendilerinin il yapacağını ifade etti.

Demircalı, Kozan'ın il olması ile ilgili kanun teklifi gerekçesinde şu ifadelere yer verildiğini bildirdi:

"Kozan, verimli arazileri ve elverişli iklim şartları ile Anadolu- Suriye eski ticaret yolunun üzerinde bulunduğu için tarihin her döneminde önemini korumuş ve eski çağlardan beri birçok medeniyete merkezlik yapmıştır. Osmanlı döneminde 1920 yılına kadar sancaklık yapmış olan Kozan, Cumhuriyet döneminde 1923'te sancakların il yapılmasıyla birlikte il olmuş ve bu durumu 1926 yılına kadar devam etmiştir. Siyasi çekişmeler nedeniyle 1926'da Kozan'ın vilayetliği elinden alınmış ve ilçeye dönüştürülmüştür.

Toplam 87 köyü, 15 mahallesi ve bir beldesi bulunan Kozan ilçe merkezinin 2009 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre şehir merkezi nüfusu 74 bin 521, köy ve beldelerin nüfusu 51 bin 292 olmak üzere toplam 125 bin 813U'e ulaşmış bulunmaktadır.

İl olmanın kriterlerini sağlamış olan Kozan'ın 1926 yılında elinden alınan vilayetlik hakkının tekrar verilmesi gerekmektedir. Kozan'ın il olması, Toros dağları arasında zor şartlarda yaşayan Aladağ, Tufanbeyli, Saimbeyli ve Feke ilçelerinin de yararına olacaktır."

Kanun teklifinde ayrıca Kozan'ın narenciye ve tahıl ürünleri başta olmak üzere sahip olduğu tarım potansiyeli ve yatırımcıları bekleyen organize sanayi bölgesi, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirası ile büyük bir turizm potansiyeline de sahip olduğu vurgulandı.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den Kozan İçin Kanun Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement