CHP İstanbul Milletvekili Eyidoğan Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP İstanbul Milletvekili Eyidoğan Açıklaması

CHP İstanbul Milletvekili Eyidoğan Açıklaması

"Türkiye'de trafik yönetmeliği, sadece belirli sürücü ve yolcuların koruyucu tertibat kullanmalarının zorunlu kılıyor.

23.01.2014 15:00

CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, trafik kazalarında emniyet kemeri kullanmanın önemine değinerek, " Türkiye'de trafik yönetmeliği, sadece belirli sürücü ve yolcuların koruyucu tertibat kullanmalarını zorunlu kılıyor. Bu bir hukuk garabetidir" dedi.

Eyidoğan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, son iki gün içinde Kayseri ve Bayburt'ta meydana gelen, 24 kişinin ölümü ve 41 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan trafik kazalarına dikkati çekti.

BM kriterlerine göre, istisnasız her sürücü ve yolcu için emniyet kemeri kullanımı şartının Türkiye'nin iç hukukunda halen yer almadığına işaret eden Eyidoğan, bunun olumsuz bir imtiyaz olduğunu vurguladı.

Eyidoğan, yürürlükte olan Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesine göre, sadece belirli sürücü ve yolcuların koruyucu tertibat kullanmalarının zorunlu olduğunu ifade etti.

Bu konuda istisnalar ve imtiyazların olduğunu belirten Eyidoğan, şöyle devam etti:

"Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. maddesine göre, yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüsler ile dolmuş ve otomobillerindeki yolcular, geri gitme ve park yerlerinde 25 kilometre hızla seyreden sürücüler; yakın koruma, harekat, tatbikat, ve devriye görevi yürüten ya da olaylara müdahale eden askeri ve genel kolluk görevlilerinden sürücü ve yolcu konumunda bulunanlar, acil servis görevlileri emniyet kemeri kullanmak zorunda değiller.

Yani bir grup sürücü imtiyazlı hale getiriliyor. Bu bir hukuk garabeti değil de nedir? Hukukumuz sınıfta kalmıştır."

Trafikte ölüm ve yaralanmaların öncelikli problemler arasında olduğunu belirten Eyidoğan, buna rağmen, yollarda trafik kontrolü bulunmadığını, yolların karanlık ve bakımsız olduğunu ifade etti. Eyidoğan, bölünmüş yol yaptıkları için övünenlerin, yol standardını düşünmediklerini, bol keseden yol ihalesi dağıttıklarını ve kaliteyi bir kenara bıraktıklarını, bunun sonucunda bozuk yol satıhlarının ölümlü kazalara yol açtığını kaydetti.

Trafik kazaları ile ilgili istatistiksel rakamların sağlıklı olamadığını savunan Eyidoğan, kazada ölenlerin sayısının olay yerinde ölenlerden ibaret olduğunu, yaralananların akıbetinin bu rakamlarda yer almadığını söyledi.

Haluk Eyidoğan, Başbakanlık genelgesinde, trafik kazaları ile ilgili istatistiksel verilerin daha sağlıklı toplanabilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağının belirtildiğini, ancak bu konuda kimsenin bir şey yapmadığını öne sürdü.

Eyidoğan, iç hukukta mutlaka, "istisnasız her sürücü ve yolcu için koruyucu tertibat kullanım şartı" getirilmesi, kazalarda yaralananların durumlarının takip edilerek gerçek verilerin toplanması gerektiğini sözlerine ekledi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP İstanbul Milletvekili Eyidoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement