CHP Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin Açıklaması

CHP Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin, “Bütçe hakkı, demokrasilerde devletin yapacağı harcamaların kapsamı ve büyüklüğüne, bu harcamaların finansmanın sağlamak üzere vatandaşın ne kadar vergi ödeyeceğine milletin kendisinin karar vermesidir“ dedi.

13.12.2013 12:59

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin, "Bütçe hakkı, demokrasilerde devletin yapacağı harcamaların kapsamı ve büyüklüğüne, bu harcamaların finansmanın sağlamak üzere vatandaşın ne kadar vergi ödeyeceğine milletin kendisinin karar vermesidir" dedi.

CHP'li Zengin TBMM'de görüşülen bütçe görüşmeleri hakkında yaptığı basın açıklamasında, "Millet, bu hakkını parlamentodaki seçilmiş temsilcileri aracılığıyla bütçe kanunları çıkararak kullanır. Bu hak, vergilerin usulüne uygun olarak toplanıp toplanmadığı ile harcamaların kanunlara ve amacına uygun olarak yapılıp yapılmadığının denetlenmesi ve sonuçlarının parlamentoya sunulması da gerektirir. Bütçe hakkı egemenliğin millete ait olması ilkesinin doğal bir yansımasıdır. Parlamentoların bütçe hakkı iktidarlar tarafından yok sayılır veya kısıtlanırsa demokrasiden, kuvvetler ayrılığından, hak ve özgürlüklerden söz edilemez. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından kamu mali yönetiminde mali saydamlık, hesap verebilirlik ve denetim kanunlarına ülkemizde özel bir önem verilmiştir. Bu çerçevede, TBMM'nin bütçe hakkını etkin bir şekilde kullanabilmesi için uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun bir yapı kurulması öngörülmüştür ancak AKP hükümetleri kamu mali yönetiminde kurallık, saydamlık ve öngörülebilirlik adına kendi dönemlerinde olanlar da dahil olmak üzere atılmış adımları birer birer yok etmeye başlamıştır. Bugün ekonominin çapasız kalması ve buna paralel olarak ekonomide ortaya çıkan kırgınlıkların altında iktidarın hesap vermekten ve denetimden kaçınması da önemli bir rol oynamaktadır. Hükümetin, Sayıştay denetimini uluslararası standartlardan uzaklaştıran müdahaleleri daha 2010 yılında başladı. Sayıştay Kanunu'nun TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında, 2010 Aralık ayında AKP Grubu'nun kabul edilen bir önergesiyle Sayıştay'ın INTOSAI (Uluslararası Sayıştaylar Birliği) denetim standartlarına uygun performans denetimi yapma yetkisi kaldırıldı" ifadelerini kaydetti. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement