CHP'li Öğüt Meclis Başkanına Dövüşen Boğa Heykelini Sordu - Son Dakika
Politika

CHP'li Öğüt Meclis Başkanına Dövüşen Boğa Heykelini Sordu

CHP\'li Öğüt Meclis Başkanına Dövüşen Boğa Heykelini Sordu

Milli Saraylar, Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı'nın Kadıköy Altıyol'da bulunan tarihi Dövüşen Boğa Heykeli'ni Beylerbeyi Sarayı'ndaki eşinin yanına taşınması istemi TBMM gündeminde.

25.05.2013 13:40

Milli Saraylar, Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı'nın Kadıköy Altıyol'da bulunan tarihi Dövüşen Boğa Heykeli'ni Beylerbeyi Sarayı'ndaki eşinin yanına taşınması istemi TBMM gündeminde. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Boğa heykelinin Kadıköy'ün en bilinir simgesi ve buluşma noktası olmakla birlikte İstanbul'un sayılı simgelerinden biri olduğunu söyledi.

"İlçeyi ziyaret edenlerin önünde resim çektirdiği, vatandaşın buluşma noktası olduğu boğa heykeli ayrıca belediyenin logosu dahi olmuştur" diyen Öğüt, heykelin bakımının Kadıköy Belediyesi tarafından diğer heykellerle birlikte rutin bir şekilde yapıldığını ve envanteri içinde yer aldığını ifade ederek şu soruları yöneltti; Amerika'nın New York' kentinde Wall Street'in simgesi haline gelen bronz boğa heykeli gibi dünyanın pek çok kentinde ilçe, semt, eyaletlerle özdeşleşen heykeller mevcuttur. Ayrıca bazı basın yayın organlarında iddia edilenin aksine heykel zarar görmemekte aksine Kadıköy Belediyesi tarafından diğer heykeller tarafından gerekli bakımları düzenli olarak yapılmaktadır. Bu bağlamda Boğa heykelinin Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı tarafından Kadıköy'den alınmak istenmesi kararının yeniden gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?

Kamuoyuna heykelin Beylerbeyi Sarayı'na taşınmak istenmesinin sebebi olarak, heykelin sarayda bulunan diğer eşiyle birleştirilmesi olarak yansımıştır. Amaçlanan her iki heykeli yan yana getirmek ise Beylerbeyi'nde bulunan heykelin Kadıköy'e taşınması bir diğer seçenek olarak değerlendirilebilir mi?

Dünyanın birçok ülkesinde tarihi sanat yapıtları halkın daha geniş kitlelerine ulaşması için sokak, meydan ve alanlarda tutulurken, heykelin Kadıköy'den alınmak istenmesi sanat ve tarihe toplumsal bakışın engellenmesi anlamına gelmez mi?

Öğüt, ayrıca Genel Kurul'da yaptığı konuşmada da Kadıköylülerin ilçeleriyle özdeşleşen bu heykelin ellerinden alınmasına karşı olduğunu vurgulayarak konunun, heykelin tarihi anlamı, önemi ve simgesel özdeşleşmesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. - İstanbul/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika CHP'li Öğüt Meclis Başkanına Dövüşen Boğa Heykelini Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement