AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, demokratikleşme paketinde seçim barajına ilişkin konunun yalnızca partisine yarar sağlayacak bir öneri olmadığını belirterek, " Yalnızca bize yarasaydı, alternatifli bir sonuçla karşınıza çıkamazdık" dedi.
Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, "demokratikleşme paketinin özellikle AK Parti'ye yarayacağı" yönündeki eleştirilere karşılık verdi. Bu eleştirileri anlamanın mümkün olmadığını belirten Aydın, "Bugüne kadar biz bütün demokratik adımları bu muhalefete rağmen yaptık. Ülkenin önünü açan, temel hak ve özgürlükleri genişleten, bu milletin önünü açan bu tür paketlere bu şekilde yaklaşılmasını doğru bulmuyorum" şeklinde konuştu.
Aydın, partisinin, "hayat tarzına müdahale" gibi haksız bir ithamla suçlandığını, ancak pakette, yeni bir suç tipi oluşturulduğunu, hayat tarzına müdahale edildiği anda 3 yıla kadar mahkumiyetin söz konusu olacağını dile getirdi.
Aydın, şöyle devam etti:
"Doğru olan, milletin söylediğidir. Bu paketteki hususların birçoğu bizim 2023 siyaset vizyon belgemizde, AB ilerleme raporunda, akil insanlar heyetinin ve sivil toplum kuruluşlarının önerilerinde, AİHM'nin içtihatlarında var. Bunlar temel hak ve özgürlüklerdir. Her türlü ayrımcılığa, nefrete karşıyız. Kime karşı yapılırsa yapılsın.
Seçim barajı ile ilgili konu yalnızca bize yarasaydı, alternatifli bir sonuçla karşınıza çıkamazdık. 'Şudur' derdik ve bize ait faydalarla işe başlardık. Ama şimdi üç tane alternatif konuşuluyor. Bu, kamuoyunda konuşulsun, tartışılsın. Türkiye için makul olan neyse, bizim de yapacağımız odur."
"Eşbaşkanlık AK parti için de geçerli mi?" sorusu üzerine Aydın, "Bunun yasal dayanağını getiriyoruz. İsteyen siyasi parti bunu yapabilir. Birçok Avrupa ülkesinde de bu var" dedi.
Aydın başka bir soruyu yanıtlarken, özel Kürtçe kurslarının açılmasını, üniversitelerde Kürt Dili Edebiyatı bölümlerinin açılmasını sağladıklarını, okullarda seçmeli ders imkanı sunduklarını belirterek, "Bunlar 10 yıl önce, konuşulması dahi hayal olan konulardı. Bu paket her sorunu çözüyor mu? Tabi ki atılacak adımlar var" diye konuştu.
-"İnandırıcı, tutarlı bulmuyorum"
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ise demokratikleşme paketine ilişkin değerlendirmesinde, "Maalesef, Türk milletinin beklentilerinden ziyade PKK'nın ve onun siyasi uzantısı olan bir siyasi partinin bugüne kadar kamuoyunun gündemine taşıdığı ve uygulayageldiği bazı konuların yasal kılıf altında millete dayatılması olarak değerlendirebiliriz. Bunların hepsi PKK terör örgütünün 30 yıldır Türk milletinden olan talebiydi, hükümetin de son 10 yıldır açılım sürecinde dile getirdiği konulardı. Sayın Başbakan'a hayırlı olsun diyorum ama Türk milletine hayırlı olmayacağını düşünüyorum. Eşbaşkanlık sistemi zaten vardı, şimdi diğer partilere de getirmiş oluyorlar. Artık AKP herhalde bir eşbaşkan arıyordur" diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ise demokratikleşme paketini, "ikinci Islahat Fermanı" olarak değerlendirdiğini söyledi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, demokratikleşme paketini, "Temel insan hak ve özgürlükleri bazında mükemmel bir paket" ifadeleriyle değerlendirdi.
CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Atilla Kart ise komisyonda 2 yıldır demokratikleşmeyi konuştuklarını belirterek, "Spor müsabakalarındaki tezahuratlara ayar vermeye çalışıyoruz iktidar olarak. Yani halktan korkuyoruz. Halktan korkanların getirebilecekleri demokaratikleşme paketine itibar edemiyorum. İnandırıcı, tutarlı bulmuyorum" dedi. - TBMM
Son Dakika › Politika › Demokratikleşme Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?