Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'ye kara operasyonu konusunda alınmış bir karar veya belirlenmiş bir strateji bulunmadığını bildirdi.
Çeşitli temas ve ziyaretler için Antalya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Antalya Şubesi Başkanı Zeynep Taş'ı makamında ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın DAEŞ ile mücadeleye destek vermesi konusunda açıklamalarda bulundu.
Türkiye ile Suudi Arabistan arasında savunma sanayi konusunda çok iyi bir işbirliği bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yılın sonunda söz konusu ülkeye yaptığı ziyarette de iki ülke arasındaki ilişkilerin "Stratejik İşbirliği Konseyi" düzeyine çıkarıldığını, önümüzdeki nisan ayında da Türkiye'de konuyla ilgili anlaşmanın imzalanacağını bildirdi.
"Uçak sayısı belli değil"
Konuyla ilgili soru üzerine, Suudi Arabistan'ın, DAEŞ ile mücadele için Türkiye'ye göndereceği uçak sayısının henüz belli olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Havaalanının kapasitesi, ihtiyaç gibi bunlar tamamen askerler arasında konuşulacak ve karar verilecek konulardır. Biz işin siyasi kısmını hallettik" dedi.
Gazetecilerin "Kara operasyonu olacak mı?" sorusu üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Uluslararası DAEŞ'le Mücadele Koalisyonuna, DAEŞ'le mücadelede başarılı olabilmek için hava operasyonlarının yetersiz kalacağını ve kara operasyonlarının mutlaka olması gerektiğini sürekli söylediklerini kaydetti.
Şimdi de aynı düşüncede olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Başka terör örgütlerine bel bağlamak yerine madem bir terör örgütü var orada, DAEŞ, hatta El Nusra var, bu terör örgütü Suriye'nin yüzde 45'ini, Irak'ın da yüzde 30'unu işgal ediyor. İki ülkenin topraklarının ortalama yüzde 40'ını işgal eden bir terör örgütünden bahsediyoruz. Bir senedir hava saldırıları var. Yine bizim söylediğimiz noktaya hep geliyor ama geç geliniyor. Biz başından beri koalisyonla beraber 'Bu yalnız Türkiye'nin meselesi değil, Suudi Arabistan'ın meselesi değil, tüm koalisyon ülkeleriyle beraber bu olmalıdır' diyoruz. Ama bugüne kadar bu yönde alınmış bir karar yok. Tam bir strateji yok işin doğrusu."
Çavuşoğlu, kara operasyonunu başından beri savunduklarını fakat "bugün kara operasyonu konusunda herhangi alınmış bir karar ya da bir strateji olmadığını" bildirdi.
-ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüşme
Bakan Çavuşoğlu, basın mensuplarının ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün gece yaptığı telefon görüşmesinin sorulması üzerine, Kerry ile son iki haftada 7-8 kez görüşme yaptığını söyledi.
Önceki gün Almanya'nın Münih kentinde 9 saat süren Suriye Destek Grubu Toplantısı yapıldığını, ertesi sabah Rusya'nın Suriye'de hava saldırısı yaptığını anımsatan Çavuşoğlu, Kerry ile bu konuları ele aldıklarını bildirdi.
"Rusya DAEŞ'e saldırsa, El Nusra'ya havadan operasyon yapsa problem yok. Ama bizlerin ve 114 ülkenin meşru gördüğü muhalefete, hatta sivil insanlara, kadınlara, çocuklara yönelik saldırılar yapıyor" diyen Çavuşoğlu, daha dün 16 sivilin hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Çavuşoğlu, "Bunları konuştuk ve bu aldığımız kararın, bildirgenin uygulanabilmesi için birlikte ne yapabiliriz, muhalefet var, diğer unsurlar var, bunları konuştuk" dedi.
"Tepkimizi ilettik"
Kerry ile en son görüşmelerinde PYD ile ilgili tutum ve bazı açıklamaların da değerlendirildiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Tepkimizi ilettik. Kendisi de bu konudaki düşüncelerini samimi şekilde paylaştı. Fakat burada özellikle bazı soruların nasıl sorulduğunu da Washington'da öğrendik. Kimlerin yönlendirdiğini, bu cevabı alabilmek için, onu da öğrendik. O başka bir şey. Ama biz tüm bu konuları çok samimi bir şekilde değerlendiriyoruz. 5 sene önce, 4 sene önce Suriye'nin geleceği, ortaya çıkan bu terör örgütleri, ne kadar insanın ölebileceği, göçmen sorunuyla ilgili, insani boyutuyla ilgili tespitlerimiz hep ortaya çıktı. Bugün PYD, YPG ile ilgili bizim tespitlerimiz de duygusal değil. Bizim Kürtlerle bir problemimiz yok. Kürt kardeşlerimizle bir problemimiz yok. Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle bir problemimiz var mı? Hayır. Tam tersi, her konuda onlara yardım ediyoruz. Türkiye'deki Kürt kardeşlerimizle bir problem olabilir mi? Hayır. Bizim problemimiz güya Kürtlerin haklarını savunduğunu iddia eden terör örgütleri ve onların yandaşlarıyla. Yani PKK ile. Şimdi onların içine DHKP-C girdi, DHKP-C'ye sempati duyan partilerimiz de var, HDP dışında Meclis'te o ayrı. Diğer taraftan PKK ile iç içe olan YPG, PYD. Biz buna karşıyız."
Suriye'deki Kürtlerin de YPG'yi istemediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Toprakların bir kısmını işgal et. Kendin gibi düşünmeyen Kürtleri de sürgüne gönder. PKK da Türkiye'de bunu yapmak istiyor. Güneydoğu'da böyle Marksist, Leninst, ateist bir Kürt nesli istiyor. Muhafazakar, dindar Kürtleri de buradan zorla şehirlerden göndermeye başladılar" dedi.
"ABD gerçekleri görecektir"
Türkiye'nin konuyla ilgili tespitlerinin ABD tarafına belgeleriyle verildiğini belirten Çavuşoğlu, "PKK'nın, PYD içinde, YPG içinde hangi kademelerde olduğunu isim isim fotoğraflarıyla da verdik. ABD gerçekleri görecektir. ABD bizim müttefikimizdir, dostumuzdur. ABD gibi bir ülkenin terör örgütleriyle böyle yakınlaşmasını doğru bulmuyoruz. ABD bu gerçekleri görmeye başladı, biz de anlatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Bu arada Bakan Çavuşoğlu, Antalya'da turizm sektörü temsilcileri, Antalya Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, bazı milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla ANFAŞ EXPO Center'da toplantı yaptı.
(Bitti)
Son Dakika › Politika › Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?