Erdoğan Shinawatra Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Politika

Erdoğan Shinawatra Ortak Basın Toplantısı

Erdoğan Shinawatra Ortak Basın Toplantısı

Tayland Başbakanı Shinawatra: "Diplomatik ilişkilerimizin 55. yılında Tayland ve Türkiye çok yakın ve dostane bir ortaklık içinde olmuştur. Bugün Sayın Başbakan ve ben, bu ortaklığı daha da ileri götürme kararını aldık"

05.07.2013 19:47

Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra, "Diplomatik ilişkilerimizin 55. yılında Tayland ve Türkiye çok yakın ve dostane bir ortaklık içinde olmuştur. Bugün Sayın Başbakan ve ben, bu ortaklığı daha da ileri götürme kararını aldık" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tayland Başbakanı Shinawatra, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Shinawatra, Başbakan Erdoğan'a gösterdiği sıcak ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti. Türkiye'yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Shinawatra, Türkiye'nin modernleşme ile geleneği başarılı bir şekilde birleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin ekonomik başarılarıyla bölgede ve ötesinde çok önemli gelişmelere imza attığını kaydeden Shinawatra, şunları söyledi:

"Tayland, Türkiye'nin demokrasi yolundaki çabalarını güçlü bir şekilde desteklemektedir. İstanbul'da bulunmak da büyük bir zevk. İstanbul, hem tarihi açıdan zenginliği ve kültürel mirası hem de iş faaliyetleri açısından çok canlı olmasıyla  önemli bir şehir. Diplomatik ilişkilerimizin 55. yılında Tayland ve Türkiye çok yakın ve dostane bir ortaklık içinde olmuştur. Bugün sayın Başbakan ve ben, bu ortaklığı daha da ileri götürme kararını aldık. İmzalamış olduğumuz eylem planı, ilişkilerimizi geliştirmek ve genişletmek için önemli bir mekanizma teşkil edecektir. Ticaret ve yatırım ilişkilerimiz geliştirilmelidir. Biz, bu karşılıklı ticaretin önümüzdeki 5 yıl içinde 2 milyar doları aşması konusunda da mutabakata vardık."

"Öğrenciler döndükleri zaman bir köprü oluşturacaklar"

Tayland ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması yapılması konusunda bir fizibilite çalışması başlatacaklarını vurgulayan Shinawatra, özel sektörün bu çalışmalara katılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Shinawatra, beraberinde kalabalık bir iş heyetiyle Türkiye'ye geldiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Her iki ülke, farklılıklara saygıya inanan ülkelerdir. Aşırılıkçılık konusunda kararlı iki ülkedir. Bu konuda Sayın Başbakan'a takdirlerimi sundum. Özellikle Tayland'ın güney sınırı illerindeki duruma barışçıl bir şekilde katkıda bulundukları için. Bizim güney illerimizde yaşayan Müslüman öğrencilere sağladıkları burslardan dolayı da teşekkür ettim. Öğrenciler döndükleri zaman bir köprü oluşturacaklar. İki ülke arasındaki bağlantıları artırmanın stratejik öneminde mutabık kaldık. Tayland, Türkiye'yi yeni İpek Yolu projesi için tebrik etmektedir. Avrupa'yı Asya'ya trenle bağlayan bu projeden dolayı tebrik etmektedir. Bu sabah ziyaret ettiğim Marmaray tüneli beni çok etkiledi."

Tayland tarafında 66 milyar dolarlık ulaşım altyapısı konusunda yatırım yaptıklarını kaydeden Shinawatra, bu yatırımı yeni İpek Yolu çerçevesinde yaptıklarını, tamamlandığında Güneydoğu Asya ile Orta Asya'nın birbirine bağlanacağını vurguladı. Shinawatra, Tayland'ın, Türkiye'nin, Asya İşbirliği Diyaloğuna katılma niyetini büyük bir memnuniyetle karşıladığını belirtti.

"Bölgede yaşananlarla ilgili bilgiler verdim"

Shinawatra, bir gazetecinin, görüşmelerde hangi konuların ele alındığını sorması üzerine, Başbakan Erdoğan'a bölgede yaşananlarla ilgili bilgiler verdiğini söyledi. Shinawatra, İslam İşbirliği Teşkilatı kapsamında Tayland'a yapılan yardımlara teşekkür ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan'a Tayland'ın diyalog konusundaki çabaları hakkında bilgiler verdim. Barışın ve karşılıklı anlaşmanın temellerini sağlama konusunda. Sayın Başbakan'a enerji olsun, altyapı olsun bu çalışmalar konusunda bilgi verdim. Biz Türk tarafıyla bu konuda daha ileri görüşmeleri yapmayı arzu ediyoruz. Türk tarafı ne zaman deneyimlerini paylaşmak, katkıda bulunmak isterse, kendileriyle bunları konuşmaya daima hazırız. Türkiye'ye sağladıkları burslardan dolayı da teşekkür ettim. Pek çok öğrenci var. En son sayı 90. Bu öğrenciler Türkiye'de öğrenim görüyor. Bu faaliyetlerin gelişerek büyümesini temenni ediyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erdoğan Shinawatra Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement