Filistin'in Cenevre Sözleşmesi'ne dahil olması, İsrail aleyhinde uluslararası mahkemelerde hukuki işlem yapabilmesinin de kapısını araladı.
İsviçre Dışişleri Bakanlığının dün Filistin'in Cenevre Sözleşmesi'ne dahil olduğunu açıklaması Filistin yönetimine İsrail'in işgalini uluslararası mahkemelere taşıma noktasında yeni bir dönemin de kapısını açtı.
Savaş kurallarını belirleyen Cenevre Sözleşmesi'nde, "Düşman toprağını işgal eden bir ülke, o bölgede askeri bir yönetim kurarak orayı yönetemez" ifadesi yer alıyor. Bu da Filistin'e katıldığı anlaşmalar sayesinde Batı Şeria'nın İsrail tarafından müstemleke statüsüne getirilmesine karşı hukuki işlem başlatmasına izin veriyor. Cenevre Sözleşmesi, dünyada insan hakları ve savaş hukuku ilgili uluslararası hukukun temelini oluşturuyor.
İsrail şu ana kadar, Filistin hakimiyetinde bulunan Batı Şeria'daki askeri varlığına tüm karşı çıkanlara Filistin'in bir devlet ve Cenevre Anlaşması'nda taraf olmadığını savunarak, hukuki davalardan ve getireceği yaptırımlardan kurtuluyordu. Böylece Filistin, savaşta alınan esirlerin statüsünü belirleyen Cenevre Sözleşmesi dahil, 14 uluslararası anlaşmanın kurallarına dahil oldu.
Cenevre Konvansiyonu ve 14 uluslararası anlaşmaya dahil olan Filistin'in 2012 yılının sonunda Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde 'gözlemci devlet' statüsünü kazandıktan sonra çeşitli uluslararası kuruluşlara üyeliğin kapısı açılmıştı.
Filistin yönetimi, İsrail'le tıkanan barış görüşmelerinin ardından uluslararası 15 kuruma resmi üyelik kararı almış, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, 2 Nisan tarihinde Cenevre Sözleşmesi'ne katılmak için resmen başvuruda bulunmuştu. - Kudüs
Son Dakika › Politika › Filistin'in Cenevre Sözleşmesi'ne Üyeliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?