İbre "Geçici Bakanlar Kurulu"Ndan Yana - Son Dakika
Politika

İbre "Geçici Bakanlar Kurulu"Ndan Yana

AK Parti'nin, CHP'nin ardından MHP ile yapılan hükümet kurma süreci görüşmelerinden de sonuç alamaması erken seçim ve "geçici bakanlar kurulu" kurulması ihtimalini güçlendirdi.

17.08.2015 20:08

AK Parti'nin, CHP'nin ardından MHP ile yapılan hükümet kurma süreci görüşmelerinden de sonuç alamaması erken seçim ve "geçici bakanlar kurulu" kurulması ihtimalini güçlendirdi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile hükümet kurma sürecine ilişkin görüşmesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüştü.

Bu görüşmeden de sonuç alınamaması üzerine erken seçim ve "geçici bakanlar kurulu" kurulması ihtimali gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi. Erdoğan'ın Anayasa gereği, Davutoğlu'na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos'ta sona eriyor.

Seçim kararı nasıl alınıyor?

Anayasa'ya göre seçim kararı TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından alınabiliyor.

Anayasa'nın 116. maddesi gereği yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor.

Anayasa'nın 77. maddesine göre, 4 yılda bir yapılan TBMM seçimleri, bu süre dolmadan Meclis tarafından da yenilenebiliyor.

Seçimlerin yenilenmesine dair önergeler, Anayasa Komisyonunda görüşülüyor ve Anayasa Komisyonu raporu Genel Kurulda gündemdeki bütün konulardan önce görüşüldükten sonra açık oya sunuluyor.

Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse Meclis, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) danışarak, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor.

Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği hallerde YSK, ilgili kanunların seçimlere ilişkin tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.

- Seçimlerde geçici bakanlar kurulu

Geçici bakanlar kurulu, iki koşulun bir araya gelmesi sonucu kuruluyor, 45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi.

Anayasa'ya göre, TBMM seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atıyor.

Geçici bakanlar kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor.

Geçici bakanlar kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kuruluyor. Geçici bakanlar kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. Geçici bakanlar kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İbre 'Geçici Bakanlar Kurulu'Ndan Yana - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement