Meltem Yılmaz - Muhalefet milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden "Torba Kanun" teklifinin maddeleri üzerinde verdikleri önergelerin gerekçesine, "torba"nın ne anlama geldiğini yazdı.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin maddeleri üzerinde çok sayıda değişiklik önergesi verdi.
Genel Kurul'da, CHP'nin verdiği madde gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"Türk Dil Kurumu Sözlüğünde torba, 'genellikle pamuk ve kıldan dokunmuş, türlü boy ve biçimde, ağzı büzülüp bağlanabilen araç', ikinci olarak, 'genellikle plastikten veya kağıttan yapılmış, içine öteberi koymaya yarayan, çeşitli büyüklükte olabilen taşıma gereci, poşet' şeklinde tanımlanmıştır. 'Kanun" ibaresinin başına eklenen 'torba' kelimesi, bir yandan 'taşıyıcılık işlevi' ne diğer yandan da içine konulacak öteberinin her zaman kestirilemeyeceği için gizemine işaret eden son derece isabetli bir sıfattır.
Torba kanunlar söz konusu olduğunda, Medeni Kanun'un 1. Maddesinde belirtildiği anlamda, 'kanunun ruhundan/özünden' söz edebilmek neredeyse imkansız hale gelebilmektedir. Torba kanunla, uygulayıcılar açısından çeşitli sürprizlere gebedir. Örneğin, kimi torba kanunların, gerekçe trafiği ya çok karışık ya da hiç gerekçesi olmayan maddeleri bulunmaktadır. Bu nedenle, somut hukuki açmazlarla ilgili kanun 'yorum' teknikleri çoğu zaman işlemez hale gelebilmektedir."
MHP'nin bazı maddelerin değişikliğine ilişkin önergelerin gerekçelerinde de aynı ifadeye yer verildi.
Alfabenin harfleri yetmedi
Bu arada teklifin 73. maddesi, 16 sayfadan oluştu. Madde, 30'un üzerinde Kanun ve KHK'da değişiklik yapıyor. Maddeyle, Aile ve Sosyal Politikalar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, AB, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK'larda; Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Dışişleri bakanlıklarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunlarda düzenlemeye gidiliyor.
İmar Kanunu, Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu, Yapı Denetimi Hakkında Kanun, Türkiye İş Kurumu Kanunu, Bankacılık Kanunu, Türkiye İstatistik Kanunu da maddeyle değiştirilen kanunlar arasında yer aldı.
Bu maddede, alfabenin bütün harfleri fıkra olarak yer buldu. A'dan z'ye kadar bütün harfler fıkra başlığı olarak yazılırken, z'den sonra da fıkralar aa şeklinde devam etti. Madde, toplam 31 fıkradan oluştu. -
Son Dakika › Politika › Kanun Teklifi Önergesine 'İlginç' Gerekçe - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?