MELTEM YILMAZ - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Başkanı Ahmet İyimaya, anayasa çalışmalarındaki üretimsizliğe rağmen çalışmaların devam etmesini istemenin, anayasayı değil, masayı öne alan bir yaklaşım olacağını belirterek, "Masayı devam ettirmek, anayasa çalışmasını devam ettirmek anlamına gelmez" dedi.
İyimaya, CHP Grup Başkanvekillerinin, uzlaşılan 60 maddeye ilişkin AK Parti Grubu'na ilettiği önerisine yönelik AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, tarihi misyonunu yerine getiremediğini ifade eden İyimaya, "İki yıla yakın zaman içinde, verimin toplamı 60 ise bu, anayasanın üçte veya dörtte birine karşılık geliyorsa, bundan sonrası için belli ki anayasının üretilmesi mümkün görülmüyor" değerlendirmesinde bulundu.
İyimaya, bu üretimsizliğe rağmen çalışmaların devam etmesini istemenin, anayasayı değil, masayı öne alan bir yaklaşım olacağını belirterek, bunun, milletin ve siyaset kurumunun doğasıyla bağdaştırılabilir bir tavır olmayacağını kaydetti.
Anyasa Uzlaşma Komisyonu ve partilerin, bu durumu genişçe değerlendireceğini dile getiren İyimaya, "Toplum karşısında, kabul edilebilir, meşru sayılabilir bir pozisyona yeniden girilir. Siyasal partiler, yeni anayasa noktasında ciddi irade gösterirlerse, yeni anayasanın üretilmesi için gerekli olan tüm veriler hazırdır, 10 gün, 15 günlük çalışmaya bakar. Ama bunu mümkün görmüyorum. Niye görmüyorum: Siyasal partilerin, programları, felsefeleri farklı ve ortak bir anlayışta biraraya getirilmeleri, uzlaşma kültürümüzdeki fukaralık nedeniyle de mümkün değil" diye konuştu.
-"Hükmen ölüm"
İyimaya, uzlaşılan madde sayısının artması konusunda umutlu olup olmadığı sorusuna, "Uzlaşılan madde sayısı 10'a, 20'ye çıksın. Ama anayasa çıkmıyor" karşılığını verdi.
Buna karşın masadan kimsenin kalkmadığının anımsatılması üzerine İyimaya, "O zaman buna hükmen ölüm deriz. Ben öldüm ama mezarda değil, masada oturuyorum denilir. Hükmen ölüm anlamına gelir, hükmen biter. Masayı devam ettirmek, anayasa çalışmasını devam ettirmek anlamına gelmez. Araziye tohum ekiyorsunuz, hasat yapamıyorsunuz. O çiftçilik olmaz" görüşünü dile getirdi.
İyimaya, siyaset kurumunun, demokratik süreçlerde kısmi anayasa değişikliği bakımından başarılı ancak sıfırdan anayasa yapmak bakımından başarısız olduğunu sözlerine ekledi. - TBMM
Son Dakika › Politika › Komisyon Üyesi İyimaya'dan Anayasa Değerlendirmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?