CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e Türkiye'yi Avrupa'da 1. dünyada ise 3. yapan iş kazalarını sordu.
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yazılı yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı bir soru önergesi sundu. Önergede son yıllarda ciddi boyutlara ulaşan ve sürekli artış gösteren iş kazalarını gündeme getiren Rıza Yalçınkaya, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da 1. dünyada ise 3. sırada olduğunu ifade etti. Ülkede işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli önlemlerin göz ardı edildiğini, yeterli denetimlerin yapılmadığını ve iş kazaları
sayısının her geçen gün arttığını, buna bağlı olarak da birçok işçinin sürekli iş görmezlik raporu aldığını söyledi. İş kazalarında bir çoğunun da yaşamını yitirdiğini belirten Rıza Yalçınkaya, şöyle konuştu: "10 bin işçi hayatını kaybetti. İş kazaları en çok maden, makine sanayi, bina inşaatı ve dokuma sektörlerinde meydana geliyor. 2002 yılında 72 bin 344 iş kazası meydana geldi. Bu kazalarda 872 kişi hayatını kaybetti. Bin 820 kişi de sürekli iş göremezlik raporu aldı."
2004 yılında yaklaşık 84 bin civarında iş kazası yaşandığını anlatan
Yalçınkaya, şunları söyledi: "2002-2011 yılları arasında toplam iş kazası sayısı 706 bin 608, bu süreç zarfında meydana gelen iş kazaları sonucu 10 bin 297 kişi yaşamını yitirdi. 15 bin 961 kişi ise sürekli iş göremezlik raporu aldı."
Kazaların en çok yaşandığı sektörün madencilik olduğunu anlatan Yalçınkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Kömür madenciliğinde, 2007 yılında 6 bin 293 olan iş kazası, 2008 yılında 5 bin 728, 2009 yılında 8 bin 193, 2010 yılında 8 bin 150 oldu. Dev Maden-Sen araştırma neticesinde, son 5 yılda yaşamını yitiren maden emekçisi sayısı 5 bin 400 oldu. İş güvenliği konusunda da gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerekmektedir"
CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bakan Faruk Çelik'e şu soruları sordu:
"Hükümet ne gibi önlemler aldı? Hükümetiniz döneminde iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınan önlemleriniz neler? İş kazalarına son verilmesi amacıyla yeni bir acil önlem planı varmı?"
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda iş sağlığı ve iş güvenliği teftişi yapan 465 teftiş elemanını da gündeme getiren Yalçınkaya, Bakan Çelik'ten bu sayının artırılıp artırılmayacağı konusuna açıklık getirmesini istedi. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığı'na verilen birçok araştırma önergesi olduğunu hatırlatan Yalçınkaya, Bakan Çelik'e bu önergelerin gündeme alınması hususunda girişimde bulunmayı düşünüp düşünmediğini sordu.
Yalçınkaya ayrıca, Türkiye'nin, "Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 sayılı 'Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi'ni imzalamamasının nedeni nedir?" dedi. - BARTIN
Son Dakika › Politika › Milletvekilinden Bakan Faruk Çelik'e Soru Önergesi - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?