AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Bu seçimler 78 milyonun kazançlı çıktığı seçimlerdir. Evet iki kişiden bir kişi AK Parti'ye oy vermiş olabilir. Ama kurulacak olan hükümet, iktidar yüzde 100'ü kucaklayacak olan bir iktidardır" dedi.
1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, yeni seçilen 26. Dönem milletvekilleri kayıt yaptırmaya devam ediyor. Kayıt işlemi için Meclis'e gelen Aydın ile AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ahmet Aydın, AB İlerleme Raporu'na ilişkin açıklamaların anımsatılması üzerine, basın özgürlüğü noktasında AK Parti iktidarları döneminde Türkiye'nin atmış olduğu adımların yadsınamayacağını, küçümsenemeyeceğini ve bunu herkesin kabul etmesi gerektiğini belirtti.
AB'nin de çifte standardını bir tarafa bırakması gerektiğini vurgulayan Aydın, "Biz kendi üzerimize düşeni yapıyoruz, ev ödevlerimizi yerine getiriyoruz. AB ülkelerinin de bu noktada samimi bir duruş göstermesi, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi lazım" diye konuştu.
Bir insanın herhangi bir mesleğe mensup olmasının onun suç işlemesini meşrulaştırmayacağını ifade eden Aydın, "Sadece ifade özgürlüğünden, gazetecilik mesleğinden, düşüncesini açıkladığından dolayı mahkum olan kimseyi açıkçası ben bilmiyorum" değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti iktidarları dönemindeki demokratik kazanımların ortada olduğunu ve atılan adımların, yapılan reformların takdirle karşılandığını belirten Aydın, şunları söyledi:
"Şiddetin önlenmesine dönük yaptıklarımız ortada. Türkiye bir hukuk devletidir ve hukuk kuralları herkes için caridir. Eğer terör varsa terörle mücadele sonuna kadar devam eder, kamu düzeninin ihdası noktasında, kamu otoritesinin sağlanması adına alınması gereken ne tedbirler varsa bu tedbirler alınır."
Ahmet Aydın, 78 milyonun kardeşliği, birliği, beraberliği için yapılması gerekenleri yaptıklarına vurgu yaparak, şöyle devam etti:
"Bu seçimler 78 milyonun kazançlı çıktığı seçimlerdir. Evet iki kişiden bir kişi AK Parti'ye oy vermiş olabilir. Ama kurulacak olan hükümet, iktidar yüzde 100'ü kucaklayacak olan bir iktidardır. Yüzde 100'ün hükümetidir. Bölgesel, etnik, dinsel siyaset yapmadık. Bütün bunları ayaklarımızın altına aldık. İnsanı merkeze koyarak, insana hizmeti kendimize düstur edindik. İnşallah bu yeni dönemde de yeni anayasa başta olmak üzere pek çok alanda yine eğer temel haklar noktasında birtakım özgürlükleri sınırlandırıcı hususlar varsa bunlar oturulur, konuşulur ve tam demokrasinin gereği neyse inşallah bu dönemde de yapmaya devam edeceğiz."
"Bundan sonraki süreç milli birlik ve kardeşlik süreci olarak devam edecek"
Bazı gazetecilerin "Çözüm Süreci"nde yeni yol haritasında HDP, İmralı yok" ifadesi üzerine Aydın, şunları kaydetti:
"Artık bundan sonraki süreç milli birlik ve kardeşlik süreci olarak devam edecektir. Bundan sonraki süreçte de burada eğer bir sorun varsa bu sorun sadece AK Parti'nin sorunu değil, bu ülkenin sorunu, bu milletin sorunudur ve muhatabı da 78 milyon insandır. Dolayısıyla eğer muhataplarda bir sorun yaşanıyorsa ki onların bu noktada samimi bir duruşlarını göremiyorsanız muhatabı değiştirme hakkınız vardır. Bizim için asıl olan üzüm yemektir, bu ülkede milli birlik ve kardeşliği tesis etmektir. Bunun için halkımızla istişare ederiz. Biz silahtan, terörden beslenenlerle değil, gerçekten sözde değil, özde barışı isteyenler, özde kardeşliği isteyenler ve bu bağlamda elini taşın altına atan her kim varsa bu kapsamda ciddi bir rol almasını bekliyoruz."
"Türk milleti ve sistem bir anayasa ihtiyacıyla karşı karşıya"
AK Parti Ankara Milletvekili İyimaya da 1 Kasım iradesinin millet, devlet, sistem ve demokrasi için hayırlı olması dileğinde bulundu.
Türk milleti ve sisteminin bir anayasa ihtiyacıyla karşı karşıya olduğunu belirten İyimaya, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şu anda mimarı millet olmayan bir anayasayla devleti, sistemi yürütüyoruz. 1 Kasım iradesinden bu anayasanın yürürlükten kalkacağı, yeni anayasanın yürürlüğe gireceği bir çözümün oluşabileceğini düşünüyorum.
Millet partimize aşağı yukarı anayasayı yapabilme tabanına yakın bir sayıyı lütfetti. 317 çoğunluk, az bir çoğunluk değil. Kurucu iktidar yetkisine yakın bir çoğunluk. 1 Kasım seçimlerinin partilerde, muhalefet partilerinde bir iç hareketliliğe yol açtığını görüyoruz. Süreç içerisinde 317'yi 330'a veya 340'a, 350'ye tamamlayan ara sayının, telafi sayısının defakto olarak ortaya çıkacağını düşünüyorum. Milletin çoğulcu renklerinin kendisini seyrettiği bir ayna netliğinde bir anayasayı üretebileceğimizi düşünüyorum."
Başkanlık sistemini kişiler için değil, koalisyon gibi arızalara yer vermeyen yapısıyla istikrar, millet, ekonomik ve demokratik gelecek için zorunlu gördüklerini ifade eden İyimaya, "Başkanlık sisteminin bir rejim değişikliğine yol açacağı yönünde birkaç gün içerisinde gelişen söylemleri eski Türkiye'nin niyet okuması söylemleri olarak görüyorum" dedi.
-"Kötümser olmak için bir neden yok"
Gazetecilerin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının 60 maddeyi geçemediğini anımsatması ve "İyimser bir tabloyla bu döneme başlıyorsunuz" ifadesi üzerine İyimaya, kötümser olmak için bir neden bulunmadığını vurgulayarak, komisyonun başarısız olduğunu düşünmediğini kaydetti.
İyimaya, Anayasa oylamalarının gizli olmasının da antidemokratik olduğunu düşündüğünü bildirdi.
"Meclis Başkanlığı için aday olacak mısınız?" sorusu üzerine İyimaya, "Ben siyasette daima rasyonel verimi ilke edinmiş insanım. Görünürlük, şov ve ileri beklentiler benim dünyamda yok" karşılığını verdi.
"Kabinede yer alacağınız konuşuluyor" ifadesine de Ahmet İyimaya, "Kendimle ilgili rivayetleri tebessümle karşılarım" değerlendirmesini yaptı.
Son Dakika › Politika › Milletvekilleri Kayıt Yaptırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?