Mısır'da muhalefetin 30 Haziran'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmeye veya erken seçime zorlamaya yönelik gösteri çağrıları devam ederken, Mursi'nin dün yaptığı konuşmanın ülke genelinde yansımaları sürüyor.
Mursi'nin konuşmasının başında söylediği, "Bir cumhurbaşkanı olarak değil, bir Mısır vatandaşı olarak karşınızdayım" sözleri ile başta benzin kuyrukları olmak üzere sokakta yaşanan krizden dolayı halktan özür dilemesi, Mısır tarihinde bir ilk olarak gösteriliyor.
Mısır'da ilk defa bir cumhurbaşkanı halkın karşısına geçerek, krizlerden dolayı özür dilerken, sorunların birlikte aşılacağı sözü verdi.
Kendisinin de benzin kuyruğuna girip halk gibi beklemeyi istediğini söyleyen Mursi, halka benzin satmayan petrol istasyonlarına Kalkınma Bakanlığı tarafından el konulcağını açıklaması, ülkedeki benzin kuyruklarının kısmen azalmasına yol açtı.
Başkent Kahire ve çevresinde kuyruklarda kısmi azalma olduğu gözlendi.
Mursi konuşmasında muhalif göstericiler ile eski rejimin destekçilerini de ayırdı. Halen Dubai'de yaşayan eski rejimin son Başbakanı Ahmet Şefik'e, "Ülkeye dön ve yargılanmayı kabul et " diye seslenen Mursi, eski rejimi destekledikleri iddia edilen bazı özel televizyon kanalı sahiplerinin de vergi kaçırdıklarını açıkladı.
Protestoculara, ülkeye zarar verecek eylemlerden kaçınmalarını isteyen Mursi, istikrarsızlıktan dolayı ülkenin yılda 15 milyar dolar zarara uğradığını kaydetti.
Mursi'nin konuşmasını, "30 Haziran'da muhalefetin yapacağı barışçıl gösterileri desteklediğini fakat şiddete izin vermeyeceği" şeklinde yorumlayan Mısır basını, "Konuşmanın tansiyonu kısmen düşürerek, şiddet eylemlerinin önüne geçebileceği" yorumları yaptı.
Konuşmanın yapıldığı saatlerde ise Tahrir Meydanı'nda toplanan muhalifler, Mursi aleyhine gösterilere devam etti.
-Askerin yönetime müdahale etmesini isteyenler muhalefette çatlak oluşturdu
Başkent Kahire'nin ünlü Tahrir Meydanı ve ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de toplanan Mursi karşıtı göstericiler arasında, askerin siyasete ve yönetime müdahale etmesini isteyenlerle karşıtları arasında çatlak meydana getirdi. İki karşıt grup arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşanıyor.
Tahrir Meydanı'nda bulunan bazı gruplar askerin yönetime el koymasını isterken, bazı gruplar da asker müdahalesine karşı sloganlar atıyor.
Pankartlara da yansıyan bu ayrışma gruplar arasında gerginliğe neden oluyor.
Tahrir'de bulunan bazı göstericiler, askeri vesayete karşı çıkan protestocuların açtığı pankartları kapattırmak istedi fakat liberal ve sol hareketlere mensup göstericiler, askeri müdahale aleyhinde açtıkları pankartları kapatmayacaklarını söyledi. - Kahire
Son Dakika › Politika › Mısır'da 30 Haziran Gösterileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?