Mısır'daki Katliamlara Uluslararası Soruşturma Talebi - Son Dakika
Politika

Mısır'daki Katliamlara Uluslararası Soruşturma Talebi

Mısır\'daki Katliamlara Uluslararası Soruşturma Talebi

Bir grup hukukçu, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında öldürülen göstericilerin sayısına ilişkin yapılan resmi açıklamaya tepki göstererek, gerçek sayının belirlenmesi için uluslararası soru...

15.11.2013 13:40

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında göstericilerin güvenlik güçleri tarafından dağıtılması sırasında ölenlerin sayısının tespiti için uluslararası soruşturma başlatılması talep edildi.

Mısırlı bir grup hukukçu, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında öldürülen göstericilerin sayısına ilişkin yapılan resmi açıklamaya tepki göstererek, gerçek sayının belirlenmesi için uluslararası soruşturma açılmasını istedi.

"Darbeyi Ret ve Yargı Bağımsızlığı Cephesi" Koordinatörü Amr Aliyyuddin de adli tıp raporunun açıklanmasının 90 gün geciktirilmesine tepki göstererek, raporda öne sürülen ölü sayısının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Savcılığın olayların ardından hızlı şekilde soruşturma başlatması gerekmesine rağmen bunu yapmadığını dile getiren Aliyyuddin, "Savcılık, gerçek olup olmadığı konusunda farklı düşündüğümüz ölüme teşvik cinayetlerinde soruşturma açarak Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri ve Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak hareketinin liderlerini hızlı bir şekilde yargıya sevk etti. Bu çifte standarttır" ifadesini kullandı.

Aliyyuddin, sunulan yüzlerce suç duyurusuyla ilgili savcılığın soruşturma başlatmamasının kendilerini Adeviye ve Nahda meydanlarında hayatını kaybedenlerin sayısının belirlenmesi için uluslararası soruşturma başlatılmasını istemeye sevkettiğini söyledi.

Mısırlı yetkililer, dün 14 Ağustos'ta güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki göstericilere müdahalesi esnasında 648 kişinin öldüğünü öne sürerken, "Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak" hareketi ölü sayısının 2 bini geçtiğini, resmi olmayan araştırma kuruluşları ise ölü sayısının 900'den fazla olduğunu iddia ediyor.

Mısır Adli Tıp Kurumu Sözcüsü Hişam Abdulhamid,  dün yaptığı açıklamada, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına müdahale esnasında adli tıp morguna ulaşan ölü sayısının 648 olduğunu iddia etmişti.

Abdulhamid açıklamasında, 627'si Adeviyye Meydanı'na, 21'i Nahda Meydanı'nda müdahale sırasında 648 kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürerek, bunun dışında bazı kişilerin ölmüş olabileceğini ve sayılarının 20'yi geçmeyeceğini savunmuştu.

Abdulhamid, söz konusu müdahale esnasında polis teşkilatından da 25 kişinin hayatını kaybettiğini dile getirmişti.

"Resmi rakamlar gerçeği yansıtmıyor"

Öte yandan İnşa ve Kalkınma Partisi Sekreteri Ala Ebu en-Nasr, açıklanan ölü sayısının gerçeği yansıtmadığını ve gerçek rakamların bunun çok üstünde olduğunu savunarak, "Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak" hareketinin yakında delilleriyle beraber gerçek sayıyı açıklayacağına söyledi.

"Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak" hareketinin komitelerinin belgelediği ölü sayısının 2 bini geçtiğini hatırlatan Ebu en-Nasr, olayların ardından duyurulan ölü sayısının ilk belirlemelere göre verildiğini kaydederek, "Herkes ölü ve yaralılardan bahsederken şimdiye kadar nerede oldukları bilinmeyen kayıpları unutuyor" dedi.

Mısır devriminde hayatını kaybedenleri belgelemekle tanınan "Wiki devrim" internet sitesi ise Adeviye Meydanı'nda 7'si polis 904 kişinin, Nahda Meydanı'nda da 88 kişinin öldüğünü belirtiyor. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Mısır'daki Katliamlara Uluslararası Soruşturma Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement