Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanın Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’na başkanlık etmesine ilişkin düzenlemenin önergeyle eski haline döndürüleceğini açıkladı. Atalay, düzenlemede basınla ilgili cezalarda da indirime gidileceğini belirtti.
MİT düzenlemesi değişiyor
Beşir Atalay, Milli İstihbarat Teşkilatı kanunu değişikliği ile ilgili olarak İçişleri Komisyonunda konuştu. Atalay, "Türkiye’nin muhaberat devletine dönüştüğü" iddialarıyla ilgili, “Biz demokratikleşme adımları getiriyoruz. Bize bu suçlamaları getirenler kendileri bir kez daha düşünsünler. Amacımız muhaberat devletlerinin temeli kaba kuvveti ve hukuksuzluğa değil, gelişmiş ülkelere özgü keyfiyet olan elektronik ve teknik kapasitesini hukuki zemine oturtarak arttırmaktır. Bu asılsız bir suçlamadır. Muhaberat devletlerinde istihbarat teşkilatları insanları göz altına alır, işkence eder, sorgusuz sualsiz hapse atar. Ülkemizde Milli İstihbarat Teşkilatı’nın bir insanı tutukladığı, gözaltına aldığı, mahkemeye gönderdiği vaki değildir. Buna yetkisi yok” diye konuştu.
CEZALARDA İNDİRİM YAPILACAK
Milli İstihbarat Teşkilatı’na yeni görevler getirmediklerini ifade eden Atalay, MİT’in personel sayısının 8 bin olduğunu söyledi. Atalay basın özgürlüğünün kısıtlandığı iddialarına da, “Teklifte yer alan maddelerde de değişiklik önergemiz var. Öngörülen cezalarda indirim öngörüyoruz. Milli İstihbarat Teşkilatı’na verilen görevler dış istihbarat, casusluk, terörle mücadele alanlarını kapsamaktadır” diye konuştu.
Finansal verilerin incelenmesine yönelik getirilen teklifin ise kişilere yönelik olamadığının altını çizen Atalay, “Hiçbir modern istihbarat teşkilatı kişi odalı çalışmaz. Burada hedeflenen tehdit oluşturabilecek şüphelileri tespit etmek amacıyla normal olmayan, ancak belli profillerde davranan kişileri tespit edebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer taraftan kredi kartlarına ilişkin bilgiler, finansal bilgiler ve parasal bilgilere ilişkin bilgiler çok kişinin ulaşılabileceği bilgilerdir” ifadelerini kullandı.
KAÇ KİŞİ DİNLENİYOR ?
Bir kişinin sürekli dinlenmesinin hali hazırdaki personel sayısı ile mümkün olmadığına dikkat çeken Atalay, “Bugün itibariyle mahkeme kararıyla gerçekleştirilen ve TİB’e kayıtlı iletişim denetlemesine yönelik faaliyet sayısı 2 bin 473’tür. Başka ülkelerde ise milyonları bulabilir. Bunun yarısından fazlası yabancılara yönelik gerçekleştiriliyor, kalanı ise terörist ve casusluk” dedi.
Son Dakika › Politika › MİT Yasasında Flaş Değişiklik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?