Tarihi Tekel Müzesi İçin Yeni Proje Hazırlanıyor - Son Dakika
Politika

Tarihi Tekel Müzesi İçin Yeni Proje Hazırlanıyor

Tarihi Tekel Müzesi İçin Yeni Proje Hazırlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Atatürk Kültür Merkezinin Taşındığı Tekel Müzesi'ndeki Eserlerin, Taşınma İşlemleri Sırasında Zarar Görmediğini Söyledi.

01.02.2009 08:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Paşalimanında oluşturulan ve Osmanlı Devletinden bugüne gelen ancak bakanlığı tarafından 2 yıl süreyle İstanbul Atatürk Kültür Merkezinin taşındığı Tekel Müzesi'ndeki eserlerin, taşınma işlemleri sırasında zarar görmediğini söyledi. Bakan Günay tarihi Tekel Sanayi Müzesi'ndeki eserlerin teşhiri için yeni bir proje hazırlandığını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut'un Osmanlı Devletinden bugüne gelen Tekel Müzesi'nin, İstanbul'u 2010 Avrupa Başkenti'ne hazırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ihmaline uğradığı, müze alanının ticari alana dönüştürülmek istendiği yönündeki iddialara ilişkin soru önergesini yanıtladı. Tankut, tarihi Tekel Müzesi'ndeki eşyaların bakanlık tarafından kaderine terk edildiği ve müzenin harabeye döndüğü yönünde basında yer alan haberleri hatırlatarak Bakan Günay'a "Bakanlık olarak bu sahipsizlikten ve yapılan talandan haberiniz var mı?" diye sordu. Bakan Günay ise İstanbul Üsküdar'da bulunan Tekel Müzesi'nin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 2005 tarihli kararıyla, içindeki eserlerle birlikte Bakanlığına tahsis edilmek üzere Maliye Hazinesine devrine karar verildiğini hatırlatarak Maliye Bakanlığı'nın da sözkonusu müzeyi 2006 yılında Bakanlığına tahsis ettiğini bildirdi. 2007 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün, 1789 yılından kalma tarihi binanın Sanayi Müzesi olması yönünde proje hazırlandığını vurgulayan Bakan Günay şunları söyledi:

"Ancak İstanbul Atatürk Kültür Merkezindeki bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle Bakanlığımıza bağlı hizmet birimleri için doğan mekan ihtiyacından ötürü söz konusu taşınmazın 2 yıl süreyle İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde faaliyet gösteren birimlerin kullanımına verilmesi zarureti doğmuştur.Bu kapsamda eski Tekel binasının 2 yıl süreyle tahsis edilerek İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Müdürlüğünün koordinasyonunda Bakanlığımız Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü kullanımına verilmesi Bakanlık makamının 30 Nisan 2008 tarihli olurlarıyla uygun bulunmuştur."

-"ESERLER KİLİTLİ ODALARDA MUHAFAZA EDİLİYOR"-

Alınan kararın ardından Atatürk Kültür Merkezinde bulunan birimlerin Tekel binasına taşındığını ve binanın ana yapısına zarar vermeden hafif bölmeler yapıldığını söyleyen Bakan Günay, tarihi Tekel binasında yer alan eserlerin ise tahsis edilen üç ayrı odada kilitli olarak muhafaza edildiğini kaydetti. Günay, "İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde faaliyet gösteren birimlerin taşınması sırasında yüklenici firma tarafından oluşturulan yeni hacimlerin ölü alanlarına özenli olarak taşınmıştır. Müzede bulunan taşınır eserlerin Bakanlığımızca teslim alınma çalışmaları sürdürülmektedir. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanları, Topkapı Sarayı Müzesi, İslam Bilim Teknoloji Tarihi Müzesi elemanları ve İstanbul Atatürk Kültür Merkezi birim müdürleri ile eserler yerinde incelenmiş ve yapılan tespitlerde zarar gören esere rastlanmamıştır" dedi. Bakan Günay, söz konusu binada yapılacak Sanayi Müzesi için üretim şemalarına sadık kalınarak yeniden teşhir tanzim projesi hazırlanmasına karar verildiğini ve proje çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi. (ANKA)

(EG/BÜN/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika Tarihi Tekel Müzesi İçin Yeni Proje Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement