AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Arkasında halk olan hiçbir siyasi hareket barajdan korkmaz. Barajları aşsın gelsinler, hodri meydan" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin, karayollarındaki taşeron işçilerin kadro sorununa ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesi önerisinin reddedilmesinin ardından MHP'nin engelli istihdamının araştırılması için verdiği önergenin bugünkü birleşimde görüşülmesine dair grup önerisi de kabul edilmedi.
Daha sora CHP, seçim barajından kaynaklı sorunların araştırılması için verdiği önergenin bugünkü birleşimde görüşülmesini grup önerisi olarak getirdi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yüzde 10 seçim barajının baskı rejimi doğurmanın ötesinde siyasetin gelişimini engellediğini savundu.
Seçim barajının 12 Eylül darbesiyle geldiğini anımsatan Kaplan, "12 Eylül darbesinin getirdiği bu sistemi savunmak ahlaki midir, demokratik midir, adil midir? Hazine yardımını 3 parti kendi aranızda paylaşırken yüzünüz kızarmıyor mu, hicap duymuyor musunuz?" diye konuştu.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, temiz dil kullanması için uyardığı Kaplan, "Ben sizi temiz siyasete davet ediyorum. Sandıkta baraj koymamaya davet ediyorum. Bunun neresi temiz değil? Oy hırsızlığı mı temiz? Niye Kenan Evren'in darbesine bu kadar sıkı sıkıya sarılıyorsunuz?" dedi.
AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde, seçim barajının mevcut haliyle devam etmesi, daraltılmış bölge ya da dar bölgeli seçim sisteminin tartışılmasını önerdiğini anımsattı.
AK Parti'nin bu sorunu çözmek için çaba harcadığını dile getiren Başer, "Muhalefet tarafından bu çabamıza cevap alamadık" diye konuştu.
"Hodri meydan" tartışması
Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Erdoğan'ın önerilerinin AK Parti'nin oyu düşse de milletvekili sayısını artırmaya dönük olduğunu savunarak, "Yüzde 10 seçim barajını kaldıralım demiyor. Baraj demokrasinin önünde engeldir" ifadesini kullandı.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de AK Parti'nin barajın hangi orana indirilmesi gerektiğiyle ilgili tartışma yürütmediğini belirterek, "Barajın arkasına sığınıp sığınmadığınızı açık yüreklilikle ifade edebilirsiniz" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana farklı iktidarların yönetime geldiğini, ancak barajın indirilmediğini söyledi.
Türkiye'de siyasal uzlaşma kültürü zayıf olduğu için sorunların çözülemediğini dile getiren Bostancı, "Ümit ederim siyasal uzlaşmada genel yaklaşım, Türkiye'nin kronik problemlerinin hallinde rol oynar. Arkasında halk olan hiçbir siyasi hareket barajdan korkmaz. Barajları aşsın gelsinler, hodri meydan" diye konuştu.
Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, "Meydan okumak, yüzde 10 seçim barajını kaldırarak olur. Ben size meydan okuyorum, seçim barajını kaça istiyorsanız ona indirelim. CHP'nin baraj sorunu yok. Biz bunu demokrasi için istiyoruz. Milletin bütün renkleri parlamentoda temsil edilecekse barajın makul orana indirilmesi gerekir" dedi.
CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın'ın AK Parti'nin 2002 yılında yüzde 34 oy alarak Meclis'te yüzde 66 oranında temsil edildiğini söylemesine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.
Günaydın, "Seçim barajı 12 Eylül darbesinin ürünü, siz de 12 Eylül darbesinin devamcısısınız. 12 Eylül'ü bugün devam ettirmek için elinizden geleni yapıyorsunuz" diye konuştu.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise "Biz ne 12 Eylül'ün ürünüyüz ne başka bir şeyin. Biz milletin ta kendisiyiz. Allah'a hamd olsun ki ara rejim ürünü hiç değiliz" dedi.
CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?