TBMM Kit Komisyonu Toplantısı - Son Dakika
Politika

TBMM Kit Komisyonu Toplantısı

TBMM Kit Komisyonu Toplantısı

Komisyon, Halk Bankası'nın 2011 yılına ait hesaplarının ele alınması için alt komisyon kurdu.

09.01.2014 19:10

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Halk Bankası'nın 2011 yılına ait hesaplarının ele alınması için alt komisyon kurdu.

KİT Komisyonu, 24. dönem 4. yasama yılının ilk toplantısını yaptı.

Komisyon Başkanı AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, açılışta yaptığı konuşmada, millet adına denetim görevi yapmakta görevli olduklarını belirterek, komisyon üyesi olan tüm milletvekillerinin iyi niyetle katkı vermek için çalışacaklarından emin olduğunu belirtti.

İçinden geçilen hassas dönemin farkında olduklarını ifade eden Kinay, "Bu dönemi birbirimizi her fırsatta suçlayarak değil, anlayarak ve uzlaşarak geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Kinay'ın konuşmasının ardından alt komisyonların oluşturulması kararı alındı.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar daha sonra söz alarak Türkiye'nin çok büyük bir rüşvet ve yolsuzluk olayıyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, kamu malına zarar verilmiş, yetim hakkı yenmiş ise bunun hesabının hep birlikte sorulması gerektiğini söyledi. Halk Bankası'nın doğrudan bir soruşturma altında olmadığını, ancak Genel Müdürü'nün tutuklandığını hatırlatan Akar, bunun önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu vurguladı. Akar, TCDD ile ilgili de iddialar olduğunu ifade ederek, komisyon olarak denetim görevlerini en iyi şekilde yapmaları gerektiğini kaydetti.

Söz alan muhalefet partilerine mensup komisyon üyeleri de Halk Bankası ve TCDD ile ilgili denetimlerin öncelikli ve önemli olduğunu vurguladılar.

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy da KİT komisyonunun çalışmaları sırasında ilgili kurum bürokratlarının sordukları bazı sorulara yazılı yanıt vermek istediklerini, ancak bu yazılı belgeleri kendilerine ulaştırmadıklarını söyledi. Özensoy, ticari sır kavramının da denetim açısından sıkıntıya neden olduğunu, bunun yasal olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise komisyonun çalışmalarında samimiyet ve hak anlayışı içinde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, Meclis'in en çok çalışması gereken komisyonun KİT komisyonu olduğunu söyledi. Üçer, "Yolsuzluk bütün KİT'lerde var iddiasındayız biz" dedi. Üçer'in bu ifadesi bazı komisyon üyelerinin genelleme yapılarak tüm KİT'lerin zan altında bırakıldığı gerekçesiyle tepkisine yol açtı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ise konuşmasında Halk Bankası'nın tüzel kişiliği hakkında yürütülen bir soruşturma olmadığına dikkati çekti. KİT Komisyonunun çalışmalarının önemine değinen Domaç, MHP Bursa Milletvekili Özensoy'un bazı bürokratların komisyonun sorularına yanıt vermediğine ilişkin sözlerini eleştirerek, bazı soruların yanıtlarını verebilmek için o kurumda 1 yıl çalışmak ya da komisyona 1 kamyon dolusu belge getirmek gerektiğini söyledi. Domaç'ın bu sözleri MHP'li ve CHP'li üyelerin tepkisine neden oldu. Özensoy, komisyonda bu nitelikte bir sorunun hiçbir zaman sorulmadığını belirterek, Domaç'dan örnek vermesini istedi. Tartışma sırasında CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, "Böyle bir soru olduğunu ispat edersen bende bu komisyondan istifa ederim" diyerek toplantıdan ayrıldı.

-Tartışma yaşandı

CHP Kocaeli Milletvekili Akar tekrar söz alarak iktidarın yolsuzluklar konusundaki tavrını eleştirdi. Akar, emniyet mensuplarının görev yerlerinin değiştirilmesini eleştirirken, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan, "Biz mi aldık polisleri görevden kardeşim. Bana ne? Bana ne anlatıyorsun iki saattir? Ders mi veriyorsun?" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Öztaylan ve Akar arasında tartışma başladı. Öztaylan oturduğu yerden kalkarak, Akar'ın bulunduğu yere gelmek istedi, ancak araya giren AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz tarafından engellendi. CHP Adana Milletvekili Turgay Develi de Akar'ı sakinleştirerek yerine oturttu. Öztaylan ve bazı AK Parti milletvekilleri komisyon başkanının odasına geçerken, Başkan Kinay da oturuma ara verdi ve Akar'ın yanına gelerek tartışmaların büyümemesini istedi.

Kısa aranın ardından toplantı yeniden başlarken, Başkan Kinay, kısa konuşmasında üyelerden metanetle bir çalışma yürütmelerini istedi.

Konuşmaların ardından CHP'li 12 milletvekilinin imzasıyla komisyona verilen Halk Bankası'nın 2011 yılı raporunun ivedilikle görüşülmesi talebi ele alındı.

"Biz alt komisyon çalışmalarını başlatacağız belli bir takvim dahilinde" diyen Kinay, Halk Bankası yetkililerinin de iç denetim çalışmalarının sonuçlanmasının ardından komisyon üyelerine kapsamlı ve arzu edilen nitelikte bir sunum yapabileceklerini ilettiklerini aktardı. Akar, "Ben bu alt komisyon çalışmasının hemen bu ay içerisinde yapılmasını ve bunun akabinde de ilk üst komisyon çalışmasına yine ivedilikle Halk Bankasıyla başlatılacağını beyan etmek istiyorum. Komisyon başkanı olarak dilekçenin gereğini bu şekilde yapmaya çalıştım. Ama 2011 yılı üst komisyonu biran evvel toplansın yönünde bir ısrar söz konusu ise bunu ayrıca değerlendireceğiz."

Daha sonra komisyon çalışmalarını tamamladı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Kit Komisyonu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement