Yeni Anayasa Çalışmaları - Son Dakika
Politika

Yeni Anayasa Çalışmaları

Yeni Anayasa Çalışmaları

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi AK Parti'li Şentop: "Meclis Başkanı'nın komisyon başkanlığını bırakması, çekilmesiyle beraber Anayasa Uzlaşma Komisyonu da hukuken varlığını sona erdirmişti...

19.11.2013 17:25

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop,  " Meclis Başkanı'nın komisyon başkanlığını bırakması, çekilmesiyle beraber Anayasa Uzlaşma Komisyonu da hukuken varlığını sona erdirmiştir" dedi.

Şentop, TBMM 'de düzenlediği basın toplantısında yeni anayasa çalışmalarında gelinen noktaya ilişkin partisinin görüşünü aktardı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına başlamasının üzerinden 25 ay geçtiğini hatırlatan Şentop, gelinen noktada 60 madde üzerinde mutabakat sağlandığını, müzakere edilmiş ancak mutabakat sağlanamamış madde sayısının ise 112 olduğunu ifade etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de komisyona ilişkin son değerlendirmelerine değinen Şentop,  "Meclis Başkanı komisyon başkanlığından çekildiğini, ayrıldığını, bu komisyonunun yeni anayasa yapamacağının ortaya çıktığını, böyle bir komisyonunun başkanlığını sürdürmenin manası kalmadığını ifade ederek, komisyon başkanlığından çekildiğini ortaya koydu. Komsiyon tutanakları bu şekilde elimizde var. Son durumla ilgili olarak da parti liderlerine görüşlerini bildireceğini ifade etti" diye konuştu.

Komisyonun hedefinin yeni anayasa yapmak olduğunu vurgulayan Şentop, ancak gelinen noktada komisyondaki üyelerden hiç birinin komisyonun yeni anayasa yapabileceğine inanmadığını söyledi. "Burası anayasa uzlaşma kıraathanesi değil" görüşünü dile getiren Şentop, komisyonun nafile, neticesi olmayan toplantılar gerçekleştirdiğini kaydetti.

TBMM'nin Haziran 2015'de seçimlerle yenileceğini belirten Şentop, "Bu komisyonun o tarihe kadar yeni anayasa yapabilme ihtimali yoktur. Takvim bakımından yoktur, anlaşılan, uzlaşılan konular bakımından yoktur" dedi.

-"Komisyonun toplantı yapma imkanı yok"

Şentop, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun kuruluşu iç tüzük ile belirlenmiş komisyonlardan biri olmadığına dikkati çekerek, teamüller uyarınca Meclis Başkanı'nın başkanlığında kurulduğuna işaret etti. Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meclis Başkanı komisyon başkanlığından ayrıldığı, çekildiği zaman böyle bir komisyon artık bir anayasa uzlaşma komisyonu olmaktan veya genel manada herhangi bir konuda uzlaşma komisyonu olmaktan çıkar. Eğer devam etmek isteyen partiler olursa, bu artık partiler arası bir komisyona dönüşür. Meclis Başkanı'nın komisyon başkanlığını bırakması, çekilmesiyle beraber Anayasa Uzlaşma Komisyonu da hukuken varlığını sona erdirmiştir. Bu komisyonun artık çalışması için yeniden bir iradeye, Meclis Başkanı'nın öncülüğünde partilerin de desteğiyle beraber yeni bir kuruluş iradesine ihtiyaç vardır. Dolayısıyla artık Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu diye bir komisyon kalmamıştır. Dolayısıyla bu komisyonunun toplantı yapma imkan ve ihtimali de yoktur."

Komisyonun kendi iç hukukuna göre, toplantı gün ve saati ile gündeminin mutabakatla belirlendiğini belirten Şentop, komisyonun bugün toplanacağına ilişkin alınmış bir karar bulunmadığını da söyledi.

-"Komisyon amaç değil, araçtır"

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun iyi bir çalışma yaptığını, ancak hedefine ulaşamadığını söyleyen Şentop, komisyonun amaç değil, yeni anayasa yapmak için kullanılan bir araç olduğuna dikkati çekti.  Şentop, diğer siyasi partilerin yeni anayasa yapımı için Meclis aritmetiği açısından tek başlarına bir şansları olmadığını, bu nedenle komisyonu bir amaca dönüştürdükleri görüşünde olduğunu da söyledi.

Şentop, "AK Parti için yeni anayasa amacına ulaşmak için bu komisyon tek araç değildir. Bizim hedefimiz yeni anayasa yapımıdır. Bu komisyon yeni anayasa yapımının önemli bir aracıdır. Biz buna samimiyetle inanarak çalışmalara girdik" diye konuştu.

AK Parti'nin aralarında başkanlık sistemi ve temyiz mahkemelerinin de bulunduğu bazı önerilerde revizyona giderek komisyon çalışmalarındaki samimiyetini ispat ettiğini belirten Şentop, "Bu yeni anayasa konusundaki arayışların, ümitlerin biteceği anlamına gelmiyor. Biz Uzlaşma Komisyonu bitse de yeni anayasa konusunda adım atabilecek, öncülük yapabilecek bir siyasi partiyiz. Buna gücümüz, imkanımız var. Yeni anayasa konusundaki çalışmalarımız, arayışlar da devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

-"Milletimizi aldatmayalım"

Komisyonun bir araç olmaktan çıkıp yeni anayasa yapımının önünü tıkayan bir engel haline geldiğini belirten ve diğer partilerin tutumunu eleştiren Şentop, "Milletimizi aldatmayalım, kandırmayalım. Dürüst olalım. Bunu diğer siyasi partilere bir çağrı olarak da söylüyorum. Eğer herhangi bir siyasi partinin yeni anayasa yapımı konusunda bundan sonra bu komisyonda mesafe alınacağına dair somut bir önerisi varsa, bir takvim sunabilirse yeniden, Sayın Cemil Çiçek parti liderlerine bir mektup gönderecek, gerekirse yeniden bir yola girilebilir" şeklinde konuştu.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şentop, AK Parti'nin yeni anayasa yapımına ilişkin arayışlarının yerel seçimden önce mi olacağı sorusuna, buna ilişkin açıklamanın daha sonra yapılacağını söyledi.

-"Başka yollar araştırılır"

AK Parti'nin yeni anayasa yapmaya, diğer partilerin ise uzlaşma komisyonu yapmaya talip olduğunu söyleyen Şentop, parti olarak imkanları, mümkün olan bütün hususları araştıracaklarını belirtti.

"Muhalefet en büyük eleştirisi, 'AK Parti masadan çekilemediği için TBMM Başkanı üzerinden bunu yaptı' bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken de Şentop, komisyon başkanının Meclis Başkanı olduğunu hatırlattı. Şentop, şöyle devam etti:

"Bu komisyon Meclis Başkanı'nın öncülüğünde siyasi partilerin kabulü, desteği ile olmuştur. Meclis Başkanı çekildikten sonra böyle bir komisyon, teamül hukukuna göre kurulmuştur, geriye dönüp baktığımızda başkanı olmadıkça böyle bir komisyonunun yürüyebilmesi mümkün değildir. Masadan kalkmak gibi meseleler ancak masayı bir amaç haline getirmiş olanlar için söz konusu olabilir. Başka siyasi partilerin  masadan kalkması anayasa çalışmalarından vazgeçmesi haline gelir ama masanın çalışmalarının sona ermesi, AK Parti açısından yeni anayasa çalışmalarının sona erdiği anlamına gelmez. Başka yollar araştırılır."

Şentop, "siviller yeni anayasa yapamaz sonucu mu çıktı ortaya?" sorusuna ise "Hayır öyle değil. Ama tabii sivillerin anayasa yapması daha zor nispeten" karşılığını verdi.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Şentop, AK Parti'nin komisyondaki çalışmalarına yönelik muhalefetin tek eleştiri kaynağının başkanlık sistemi önerisi olduğunu, ancak bu önerinin de revize edildiğini hatırlattı. Şentop, AK Parti'nin uzlaşma için gerekli adımları attığını, ancak diğer partilerden aynı yaklaşımı göremediklerini de kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement