MHP'de Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu'nun ardından bir önemli karar da Yargıtay'dan geldi. Yargıtay MHP'de tüzük incelemesini iptal davası sonrası yapacak. MHP avukatı da Yargıtay'ın parti içi muhalefetin 19 Haziran'da düzenledikleri kurultaydaki tüzük değişikliklerini tescillemediğini açıkladı.
YSK'DAN AÇIKLAMA
Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, saat 16.00'da MHP'deki kongre sürecini YSK olarak görüşeceklerini belirterek, "11 üyeden biri benim, çıkacak sonucu merakla bekliyorum" dedi.
Bir gazetecinin, "Karar ne zaman çıkar" şeklindeki sorusuna YSK Başkanı Güven, "Şu an burası yeri değil." yanıtını verdi.
YARGITAY İNCELEMEYİ DAVA SONRASI YAPACAK
MHP Genel Merkezi avukatı Yücel Bulut, twitter adresinden yaptığı açıklamada, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Tüzük Değişikliklerinin Parti Tüzüğüne İşlenmesine ilişkin talepleri reddetmiştir" dedi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP'de muhalifler tarafından gerçekleştirilen "6. Olağanüstü Büyük Kongre"deki tüzük değişikliklerine ilişkin incelemenin, kongrenin iptali hakkında açılan davanın kesinleşmesinden sonra yapılması kararını verdi.
USULÜNE UYGUN TOPLANILDI MI, YETERLİ KARAR SAYISINA ULAŞILDI MI
Başsavcılık tarafından MHP'ye gönderilen yazıda, siyasi partilerin Anayasa'ya, kanunlara ve kendi tüzük ve programlarına uyup uymadığını denetleme ve bunların Anayasa, kanun ve tüzüğe aykırılığının tespiti halinde dava açma ve talepte bulunma görevinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ait olduğu belirtildi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, tüzük incelemesini yaparken, ilk önce tüzük değişikliğinin kanunun emrettiği şekilde partinin yetkili organı olan büyük kongre tarafından yapılıp yapılmadığına, kongrenin usulüne uygun olarak toplanıp toplanmadığına ve bu konuda yeterli karar sayısına ulaşılıp ulaşılmadığına bakacağı vurgulandı.
YARGITAY'DAN YAPILAN AÇIKLAMA:
Usulü işlemlerin uygunluğu konusunda bir tereddüt bulunmadığı durumda tüzüğün değiştirilen metinlerinin Anayasa ve kanuna uygunluğunu incelemesine geçeceği belirtilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:
"MHP'nin 19 Haziran 2016 tarihli olağanüstü kongresinin iptali amacıyla açılan davada, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi verdiği karar ile tüzük değişikliğine ilişkin alınan kararların açılan dava kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar vermiş ve bu durumu Başsavcılığımıza bildirmiştir.
MHP'nin 19 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Büyük Kongresi'nde parti tüzüğünde yapılan düzenlemenin incelemesinin, kongrenin iptali hakkında dava açılmış olması ve bu dava hakkında Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce tedbir kararı verildiğinin anlaşılması karşısında, anılan bu kongrenin iptali davasının sonucunun kesinleşmesinden sonra yapılmasına karar verilmiştir."
BAHÇELİ "10 TEMMUZ'DA KURULTAY YAPILAMAZ" DEDİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli eğer Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi esastan kararını açıklamazsa kurultayın 10 Temmuz tarihinde yapılamayacağını söyledi. Üstelik adli tatil başlayacağı için takvim de Genel Merkez'in en başından bu yana seçimin yapılmasını istediği 18 Mart 2018 tarihli kurultay lehine işlemeye başladı. Çünkü eğer olağan kurultay takviminin işlemeye başlayacağı 8 Ekim tarihine kadar tüzük kurultayı ve olağanüstü kurultay için bir yol bulunamazsa bu tarihten sonra kurultay yapılamayacak.
MHP'DE BAŞA DÖNÜŞ
Milliyetçi Hareket Partisi'nde 8 Nisan'da mahkemenin "Kurultay düzenlensin" kararından bu yana 3 ay geçti. Bu süreçte mahkemeler, adli ve idari makamlar 12 karar verdi. Bir kurultay girişimi kapıda kaldı. Bir kurultay toplandı, ayrıca iki kurultay çağrısı yapıldı, onlar da şimdilik iptal edildi. Yani tüm yaşananların sonunda başa dönüldü. Şu an gerçekleşeceği kesin olan tek kurultay 2018 yılındaki Olağan Kurultay.
Son Dakika › Politika › Yargıtay, MHP'de Tüzük İncelemesini İptal Davası Sonrası Yapacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (11)