Akdem'deki Duyu Bütünleme Terapisi Ailelerin Umudu Oldu - Son Dakika
Sağlık

Akdem'deki Duyu Bütünleme Terapisi Ailelerin Umudu Oldu

AKDEM'deki duyu bütünleme terapisi ailelerin umudu oldu AKDEM'de çocuklara uygulanan duyu bütünleme terapisi ailelere umut oldu Zeytinburnu'nda çocuklara uygulanan duyu bütünleme terapisi ailelerin yüzünü güldürdüİSTANBUL - Zeytinburnu'nda otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği-bozukluğu,...

02.04.2017 09:39

AKDEM'deki duyu bütünleme terapisi ailelerin umudu oldu

AKDEM'de çocuklara uygulanan duyu bütünleme terapisi ailelere umut oldu

Zeytinburnu'nda çocuklara uygulanan duyu bütünleme terapisi ailelerin yüzünü güldürdü

İSTANBUL - Zeytinburnu'nda otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği-bozukluğu, öğrenme problemleri ile davranış problemleri yaşayan çocuklara ücretsiz olarak uygulanan duyu bütünleme terapisi çocukların ve ailelerinin umudu oldu. Uygulanan terapi sonrası çocukların davranışlarındaki gelişim ise hem ailelerin hem öğretmenlerin yüzünü güldürdü.

Zeytinburnu Belediyesi Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi(AKDEM)'nde otizmli olan, hiperaktivite, dikkat eksikliği ile bozukluğu, öğrenme problemleri ve davranış problemleri ya da duyusal temelli yürüme zorluğu yaşayan çocuklara ücretsiz olarak duyu bütünleme terapisi yaptırıldı. 2014 yılından beri duyu bütünleme terapisinin uygulandığı merkez, uzman fizyoterapistler tarafından verilen eğitimle yaklaşık 200 çocuk ve ailesine umut oldu. Merkezde çocukların hareket kabiliyetini arttırmak ve davranışlarında eksiklikler bulunan çocuklar için duyu bütünlemesi odasında birçok uyaranla eğitim yapıldı. Dikkat eksikliği bulunan çocuklar için yerlere çeşitli basamaklar hazırlandı ve çocukların basamakları takip ederek dikkatlerinin belirli noktalarda sabit kalmasına yönelik çalışmalar yapıldı. Hareket problemleri olan çocuklar salıncaklara yerleştirildi ve kafaları dışarıda olarak toplara uzanma ve topları hedeflere atma gibi çalışmalar yapıldı. Çocukların öğrenme ve davranış sorunlarının çözümü için büyük emek harcayan öğretmenler, eğitim sonrası çocukların geldiği noktalardan oldukça memnun olduklarını ifade etti. Çocukları eğitim alan aileler ise terapi öncesi çocuklarının davranışlarını kontrol etmekte zorlandıklarını belirtirken terapi sonrası çocuklarındaki gelişimden dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Merkezde 2 ve 12 yaş arasındaki çocuklara haftada 1 gün 45 dakikalık bir terapi uygulanıyor. Öğrencilerin fiziksel ve davranış bozukluklarının durumuna göre verilen eğitimler 3 ay sürüyor. Her bir çocuğa 1 terapist terapi uygularken merkezde 2 terapist çocukların gelişimi için görev yapıyor.

" Çocukların öğrenme sürecine katkıda bulunuyoruz"

Zeytinburnu Belediyesi Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'nde fizyoterapist olarak görev yapan ve duyu bütünleme terapisi hakkında bilgiler veren Remziye Akarsu, " Çevremizle olan etkileşimde vücudumuzu etkili bir şekilde kullanmamızı sağlamak için vücudumuzdan ve çevreden gelen bir takım duyuları organize eden nörolojik bir işlem. Hangi duyularda eksiklik olduğunu tanımlayıp bunlarla ilgili duyu bütünleme odamızda çeşitli uyaranlarla destek vermekteyiz. Çocuklarda, sınıfa uyumsuzluklar, öğrenme problemleri, çeşitli hiperaktivite problemleri, eğitim süresince verim alamama problemleri oluyor. Biz aslında çocukların öğrenme sürecine katkıda bulunuyoruz. Duyu bütünleme terapisi aslında çok fazla yok. Özellikle son 2 senede yaygınlaşmaya başladı, talepler git gide her sene artmakta" dedi.

"Duyu bütünleme eğitimi benim çocuğum için çok çok faydalı oldu"

Duyu bütünleme eğitiminin çocuğunda fark edilir değişimler meydana getirdiğini ifade eden ve merkeze 5 yaşındaki oğlunun davranışlarının gelişmesi için gelen Sibel Nakçı, " Yola çıkıyordu, yola çıkması durdu hatta beni kontrol ediyor çıkma diye. Yüzde yüz fark etti, duyu bütünleme eğitimi benim çocuğum için çok çok faydalı oldu yani çok memnun kaldık" diye konuştu.

" Şuan gelişimi çok iyi, duyu bütünleme çok güzel bir şey"

Duyu bütünleme eğitimini çocuklarında davranış problemleri ya da öğrenme sorunu yaşayan bütün ailelere önerdiğini dile getiren ve merkeze 7 yaşındaki oğlu Miraç için gelen Behiye Yağız, "Saçını kestirmiyordu mesela kestiremiyorduk, tırnaklarını kestiremiyordum, elini yüzünü yıkayamıyordu. Ama Allah'a şükür şu an çok güzel, gelişimi çok iyi, duyu bütünleme çok güzel bir şey. Çocuğuma çok iyi geldi, şu an saçını, tırnaklarını kestirebiliyoruz, banyosunu yaptırabiliyorum. Bunu kendisi istiyor, artık zorlamıyorum" şeklinde konuştu.

Çocuklarının duyu bütünleme terapisinden ücretsiz olarak faydalanmasını isteyen ailelerin ise öncelikle Zeytinburnu Belediyesi Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'ne başvuru yapması gerekiyor. Ardından çocukların davranış bozukluklarının durumu psikolog ve fizyoterapistlerden oluşan uzman bir komisyon tarafından değerlendiriliyor. Vestibüler, propriseptif(derin duyu), dokunma, görme, işitme duyuları incelenen çocuklar komisyonun kararına göre terapi yapılması için uygun bulunduysa sıraya alınıyor ve terapiye katılacağı zamanı bekliyor.

(HK- ÖY-

Akdem\'deki Duyu Bütünleme Terapisi Ailelerin Umudu Oldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Akdem'deki Duyu Bütünleme Terapisi Ailelerin Umudu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement