Antalya'da "Otizm Farkındalık Sempozyumu" - Son Dakika
Sağlık

Antalya'da "Otizm Farkındalık Sempozyumu"

Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binyamin Birkan, 10 yıl önce 2 bin 500 çocukta bir rastlanan otizmin bugün 68 çocukta bir görülmeye başladığını bildirdi.

11.04.2018 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binyamin Birkan, 10 yıl önce 2 bin 500 çocukta bir rastlanan otizmin bugün 68 çocukta bir görülmeye başladığını bildirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında "Otizm Farkındalık Sempozyumu" düzenledi.

Erdem Beyazıt Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binyamin Birkan, otizmli bireylerin özel eğitimleri hakkında bilgiler verdi.

Birkan, otizmli bireylerin özel eğitimine yönelik çalışmaların çok önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bundan 10 yıl önce 2 bin 500 çocukta bir rastlanan otizm ancak bugün 68 çocukta bir görülmeye başladı. Bu inanılmaz bir oran. Özellikle eğitime erken yaşlarda başladığınızda bu eğitim modelini iyi şekilde uyguladığınızda otizmli bir bireyin hayatında umut vaat eden bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Yaşamında çok önemli ilerlemeler sağlayabilir yaşam kalitesini arttırabilirsiniz."

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Maviş ise, otizm spektrum bozukluğunun doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olduğunu kaydetti.

Maviş, " Türkiye'de her 68 çocuktan bir tanesi otizm riski ile doğuyor bu gerçekten göz ardı edilemeyecek bir oran. Her 20 dakikada bir çocuğa otizm tanısı konuluyor. ve genellikle 3 yaşından önce başlayıp ve ömür boyu da sürebilen bir bozukluk söz konusu. Onun için 3 yaş öncesi bizim için çok önemli." diye konuştu.

Bebeklerin aileleri tarafından ilk 12 aylık dönemde otizm belirtisi verip vermediğinin gözlenmesinin mümkün olduğunu kaydeden Maviş, şöyle konuştu:

"Çocuklarınızı her aşamada gözlemleyin. Çocuklar motor hareketle birlikte 12 ayı geçe bir 'babıldarlar' anneler olarak bu durum çok hoşumuza gider. Yani ünlü ünsüz serileri kullanma ve anlamlı gelen heceler çıkarmaya başlarlar bunlar 'ma-ma veya dada' gibi. Babıldama diye tabir ettiğimiz durum otistik çocuklarda olmaz."

Sempozyuma, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayşe Üstündağ, Özel Gereksinimli Bireyleri Destekleme Derneği Kurucu Temsilcisi ve Dernek Başkanı Tarık Bitlis, Özel Gereksinimli Bireyleri Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nasuh Boztepe, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Antalya'da 'Otizm Farkındalık Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement