Kanadalı bilim adamları, ilk kez beynin koruyucu tabakasını aşıp kanser hastası bir kişinin beynine doğrudan ilaç göndermeyi başardı.
Kanada'daki Sunnybrook Sağlık Bilimleri Merkezi'nden bilim adamları, beyni toksinlere karşı koruyan kan-beyin bariyerinde geçici delikler açmak için hastanın kan dolaşımına iç gaz dolu minik tüpler enjekte etti.
Hastanın kafatasına uygulanan ultrason dalgalarıyla hareket ettirilen baloncuklar, kan-beyin bariyerinde minik delikler açtı. Kemoterapi ilaçları, bu deliklerden beynin kanserli bölgesine gönderildi.
Tekniğin uygulanmasının ardından hasta ameliyat edilerek kemoterapinin ne kadar etkili olduğunu belirlemek için beyindeki tümörden bir parça alındı.
Araştırmayı yöneten Dr. Todd Mainprize, uygulamanın gönüllü olan 6 ila 10 hastaya daha uygulanacağını söyledi.
Araştırma, bilim dünyasında heyecanla karşılandı. Uzmanlar, herhangi bir cerrahi girişim gerektirmeyen tekniğin bunama, Alzheimer, epilepsi ve Parkinson gibi beyin hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini ileri sürdü.
Tekniğin uygulandığı 56 yaşındaki Bonny Hall, doktorların 8 yıl önce kendisine beyin kanseri teşhisi koyduğunu ve 2015'in ilk aylarına kadar çeşitli ilaçlarla tedavi gördüğünü söyledi.
Kanserin ilerlemesi üzerine deneye katılmaya gönüllü olan Hall, "Yeniden normal biri, normal bir anne, büyükanne, eş olmak istiyorum" dedi.
Kan-beyin bariyeri, patojenlerle toksinleri merkezi sinir sisteminden uzak tutmaya yarıyor. Ancak beyni kan damarlarından ayıran hücreler katmanı, beyne doğrudan ilaç verilmesine engel oluyor.
Son Dakika › Sağlık › Beynin Koruyucu Tabakası İlk Kez Aşıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?