DUYGU YENER - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ameliyata alınan matbaa ustası 44 yaşındaki Recep Kartal'ın boyun fıtığı endoskopik yöntem ile çıkarıldı.
Evli ve üç çocuk babası, 44 yaşındaki matbaa ustası Kartal, kol ve omzunda aniden ortaya çıkan ve geçmeyen ağrılar nedeniyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde, hastanın boynunda fıtık olduğu belirlendi ve hemen ameliyatla alınmasına karar verildi. Kartal'ın boynundaki fıtık, endoskopik yöntemle çevre dokulara zarar vermeden çıkarıldı.
Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Kartal, kol ve omzundaki ağrının parmak uçlarında da uyuşukluğa neden olduğunu belirterek "Bir hafta boyunca çok ağrı çektim. Sol tarafımdaki ağrı nedeniyle 5 gün hiç uyku uyumadım. Ağrı kesiciler, morfin hiçbirisi etki etmedi." dedi.
Boynundaki fıtığın MR görüntülerinde ortaya çıktığını anlatan Kartal, "İlk başta boyunluk takacağımı söylediler. Çevremdekiler ameliyat olmamamı, fıtık ameliyatının çok zor olduğunu anlattılar. Sonucu ne olursa olsun olacağımı söyledim ve sonucuna katlanacaktım. Zaten ameliyat olmayacak gibi de değildim, ağrılarım geçmiyordu." diye konuştu.
Ameliyat sonrasında ağrılarından tamamen kurtulduğunu ifade eden Kartal, kapalı olarak bilinen endoskopik yöntemle yapılan operasyonun kendisine uygulanmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
"Hastanın ameliyat sonrası konforu oldukça iyi oluyor"
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahı Doç. Dr. Ali Dalgıç, operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, tıp dünyasında endoskopik yöntemin giderek artan bir eğilim olduğunu aktararak yöntemin ameliyatla müdahale edilmek istenilen bölgede çevre dokulara zarar vermeden yapma imkanı tanıdığını dile getirdi.
Endoskopinin halk arasında bilindiği şekliyle tamamen kapalı bir yöntem olmadığını, müdahale yapılacak bölgeye endoskopla bir delik açıldığını anlatan Dalgıç, "Bu sayede yol boyunca çevre dokulara, cilde, kaslara mümkün olabildiğince en az zararı veriyoruz. Hastanın da ameliyat sonrası konforu oldukça iyi oluyor. Boyun ağrısı çok fazla yaşamıyorlar. Kasları sıyırmadığımız için kas ağrısı da olmuyor." dedi.
Kapalı yöntemin en büyük avantajının, açık ameliyatlarda olduğu gibi büyük bir yara izine sebep olmaması olduğunu belirten Dalgıç, hastanın bu nedenle iyileşme süresinin de kısaldığını söyledi.
"Bütün fıtıklar endoskopik yöntemle alınamaz"
Doç. Dr. Dalgıç, bütün fıtıkların endoskopik yöntemle alınamayacağına dikkati çekerek şöyle konuştu:
"Hastalarımızın bunu bilmesi lazım. Bütün fıtıklar endoskopla çıkmaz. Yerleşim açısından, fıtığın kıvamı açısından, mesela kireçlenmiş fıtıkları endoskopik yöntemle çıkarmak kolay olmuyor. Kireçlenmiş fıtıklarda endoskop çok tercih etmiyoruz. Onları mikroskopla daha kolay çıkarabiliyoruz. Daha taze, yeni oluşmuş cerrahi aletlerimizle tuttuğumuz zaman yapışıklık olmadan çıkabilen fıtıklarda bunu uyguluyoruz. Bunlar endoskopiye daha uygun hastalardır. Hastamızda endoskopik yöntemle uygulayabileceğimiz çok uygun bir hastaydı. 1,5 saatte fıtığı, boynun arkasından çok rahat çıkarabildik."
Endoskopik sistemlerin boyun fıtıklarında boynun önünden ya da arkasından yapılabildiğini belirten Dalgıç, şunları kaydetti:
"Bizim kullandığımız endoskopik yardımlı sistem. Boynun arkasından yapıyoruz, bildiğim kadarıyla çok fazla bir merkez yok. Boyun fıtıkları çok daha az oranda endoskopiye uygun oluyor. Sürekli bilgisayarın karşısında oturanlarda boyun fıtıkları daha fazla görülüyor. Aynı pozisyonda, aynı noktaya bakar biçimde 20 dakikadan daha uzun durduğumuz zaman boynundaki kasları insafsız kullanmış oluyoruz. Benim önerim özellikle bilgisayar başında uzun süre oturanların birkaç dakika arayla boyun egzersizleri yapmalarıdır. Bunları yaptıkları zaman boyunda fıtıklaşma ya da düzleşme problemlerini erteleyebilirler. Meslek olarak söylemek gerekirse de bu durum en çok bankacıları etkiliyor."
Son Dakika › Sağlık › Boyun Fıtığı Endoskopik Yöntemle Çıkarıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?