Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, yazılı yaptığı açıklamada, cüzzam diğer bir adıyla lepra hastalığının insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl Ocak ayının son Pazar günü "Dünya Cüzzam Günü" son haftası ise "Cüzzam Haftası" olarak ilan edildiğini hatırlatan Dr. Aslan, bu yıl ise Cüzzam Haftasının 26-31 Ocak tarihleri arasına rastlandığını kaydederek, "Bu hafta içinde gerçekleştirilen çalışmalar ile toplumun bu hastalığa karşı önyargılarını engellemek, hastalık hakkında doğru bilgilendirme yapmak ve cüzzam hastalarına ihtiyaç duydukları anlayış, yakınlık ve destekte bulunarak topluma kazandırılmalarını sağlamak hedeflenmektedir" dedi.
"DÜNYADA HER YIL YAKLAŞIK 200 BİN YENİ LEPRA VAKASI TEDAVİYE ALINMAKTADIR"
1876'da Norveçli bilim adamı Armauer Hansen tarafından keşfedilen ve Hansen basili adı verilen bir mikroorganizmanın, özellikle sinir sistemi ve deri başta olmak üzere birçok sistem ve organı etkileyebilen, bulaşıcı ve kronik seyirli bir hastalık olduğunu belirten Dr. Aslan şöyle dedi:
"Özellikle az gelişmiş ülkelerde görülen açlık, yoksulluk, kötü hijyen ve yaşam koşulları, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe ve sürekli göçler hastalığın yayılmasında önemli risk faktörleridir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 200 bin yeni Lepra vakası tedaviye alınmaktadır. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde lepraya bağlı ağır sekel ve sakatlıklar önlenebilmektedir.
TÜRKİYE'DE 2013 YILINDA BİR VAKA TESPİT EDİLDİ
Ülkemizde kayıtlı Lepralı hasta sayısı kümülatif olarak yaklaşık bin 500 civarındadır. Yıllık olarak yeni tespit edilen hasta sayısı ortalama l-5 vaka'dır. 2013 yılında 1 vaka tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü Eliminasyon stratejileri arasında en önemli kriter lepra prevalansının 10 binde 1 vakanın altına indirilmesidir. Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü'nün, lepranın bir toplumda sağlık problemi olmaktan çıkarılması için öngördüğü şekilde hastalık prevelansı 10 binde 1 vakanın altına indirilmiştir. Bulaşma, basilli hastaların burun ve üst solunum yolu sekresyonları aracılığıyla uzun süreli ve çok yakın temasla genellikle çocukluk çağında gerçekleşmektedir. Lepra basili vücuda girdikten hemen sonra ortaya çıkmaz. 2-7 yıl sonra ilk belirtiler ortaya çıkar. Sinir yoluyla deriye ulaşan bakteri deride "papül", "plak", "nodül" ve "skar" denilen lezyonlara yol açar. His kaybı ve azalması, bazı hareketleri yapmada zorlanma ve güç kaybı, burunda tıkanıklık ve aralıklı kanama görülebilir. Bu nodüller, yüzde arslan yüzü, burunda semer burun, elde pençe el adı verilen görüntülerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır"
"ERKEN TANI YAPILDIĞI DURUMLARDA HİÇBİR KALICI SAKATLIK OLUŞMADAN TEDAVİ MÜMKÜNDÜR"
Lepralı hastaların tedavisinin; İstanbul, Ankara ve Elazığ illerinde bulunan Lepra hastanelerinde yapıldığını belirten Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, "Cüzzamlı hastalara yaşadıkları ildeki Halk Sağlığı Müdürlüğü, "Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürlüğü" bu konuda talepte bulunanlara yardımcı olmaktadır. Ayrıca tıp fakültelerinin deri hastalıkları bölümleri de bu hastalıkla ilgili gerekli tanı ve tedavileri yapmaktadır. Tedavi için gerekli olan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz sağlanmaktadır. Günümüzde cüzzam korkulacak bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Birçok hastalıkta olduğu gibi erken tanı önemlidir. Erken tanı yapıldığı durumlarda hiçbir kalıcı sakatlık oluşmadan tedavi mümkündür. Tedavi bakterinin duyarlı olduğu antibiyotikler ile yapılır. Hastalara yakın çevredeki çocukların hastalıktan korunması önemlidir. Bunun için BCG aşılamaları ve Çocukların hastalık olan çevreden uzaklaştırılmaları en uygun tedbirlerdir. Cüzzamın ilaçla tedavisi kadar cerrahi tedavisi, fizik tedavi ve psikyatrik tedavisi de çok önemlidir. Ayrıca toplum olarak cüzzam hastalığı ile ilgili önyargılarımızdan kurtulup bu hastalık ile mücadele eden cüzzam hastalarına gerekli desteği esirgememeliyiz" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Sağlık › Dr. Aslan: Cüzzam Hastalığı, İnsanlık Tarihi Kadar Eski - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?