Gebelikte Grip ve Zatürre Hafife Alınmamalı - Son Dakika
Sağlık

Gebelikte Grip ve Zatürre Hafife Alınmamalı

Gebelikte Grip ve Zatürre Hafife Alınmamalı

Hamilelik dönemi kış aylarına denk gelen anne adaylarında bağışıklık sisteminin zayıflaması, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır.

03.02.2016 08:53

Hamilelik dönemi kış aylarına denk gelen anne adaylarında bağışıklık sisteminin zayıflaması, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır. Bu süreçte birtakım önlemler alarak sağlıklı kalmak ve konforlu bir şekilde doğuma hazırlanmak mümkündür. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Nilgün Avşar Benzer, kış aylarında çok sık hastalanan anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Gebelikte grip ve zatürre hafife alınmamalı

Hamilelik nedeniyle dolaşım ve solunum sistemlerinde değişimler görülen kadınların vücut direnci de düşer. Bu aylarda sıklıkla görülen üst solunum yolları enfeksiyonlarındaki viral etkenler, normal koşullarda bebeğe geçmez ve bebeğin sağlığında beklenmeyen bir durum oluşturmaz. Ancak gebelik döneminde yüksek ateşe neden olabilen grip ve zatürre gibi hastalıklar önemsenmeli, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Soğuktan korunmak için pencerelerinizi sıkı sıkı kapatmayın

Üst solunum yolu enfeksiyonları denildiğinde genel olarak soğuk algınlığı ve grip akla gelir. Her iki hastalığa da virüsler neden olmaktadır. Soğuk algınlığına neden olan rhinovirüs enfeksiyonları sonbahar ve ilkbaharda, coronavirüs enfeksiyonları ise en çok kışın görülür. Grip ise Influenza A,B ve nadiren C adı verilen üç tür virüsten oluşur. Kış aylarında bu virüslerin doğada görülme sıklığı artar. Vücut direncinin düşmesi, kapalı ortamlarda daha fazla kalınması ve bu ortamların havalandırılmaması gibi nedenlerle kış aylarında bu enfeksiyonların görülme sıklığı yüksektir.

Öksürük ve hapşırma bebeğe zarar vermez

Gebelerdeki soğuk algınlığında en sık görülen şikayetler; burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı veya boğazdaki yanma ve öksürüktür. Grip ise ateş, öksürük, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı ile 3 haftaya kadar sürebilen halsizliğe neden olur. Hamilelikte ateş genellikle 3 ya da 5 gün sürer, özellikle akşam saatlerinde derecesi yüksektir. Öksürük, başlangıçta kurudur ancak 3-4 gün sonra balgamlı olabilir. Anne adayları bu dönemde öksürük ve hapşırmanın bebeklerine zarar vereceği endişesini taşır. Ancak, çok aşırı ve adeta boğulurcasına olan öksürük nöbetleri hariç, öksürme ve hapşırma bebeğin düşme ya da erken doğum riskini arttıran bir durum değildir.

Ateş 38 derecenin üzerinde ise doktora başvurmakta vakit kaybedilmemeli

Hamileler için uygulanacak tedavide genellikle parasetamol gibi ağrı ve kırgınlık giderici ilaçlar kullanılır. Bol sıvı alınması, istirahat edilmesi, burun tıkanıklığı için okyanus suyu spreyleri ve boğaz pastilleri önerilmektedir. Gebelerdeki gribal ve üst solunum yolu enfeksiyonları söz konusu olduğunda, 1 hafta beklenmelidir. Eğer bir hafta içinde düzelme olmaz ve ateş 38 derecenin üzerinde seyrederse vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bebeğe zararı olmayan antibiyotik ve diğer bazı ilaçların gebeliğin seyrinde olumsuz etki göstermesi beklenen bir durum değildir.

Aşı anneyi de bebeği de koruyor

Anne adayları gripten korunmak için dengeli ve sağlıklı beslenmeli, kış aylarında fazla dışarı çıkmamalı, öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temastan kaçınmalıdır. Gebelikte, grip enfeksiyonunun ağır seyretme riskinden korunmak için aşı önerilmektedir. Grip aşısı canlı virüs içermeyen, hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılabilen güvenli bir aşıdır. Aşı sonrası annede gelişen antikorlar bir miktar bebeğe geçerek yaşamının ilk aylarında bebeği de gribe karşı koruyacaktır. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Gebelikte Grip ve Zatürre Hafife Alınmamalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement