Kamera Mideye İndi, Tanı Koyma Kolaylaştı - Son Dakika
Sağlık

Kamera Mideye İndi, Tanı Koyma Kolaylaştı

Kamera Mideye İndi, Tanı Koyma Kolaylaştı

Tıp teknolojisinin son ürünlerinden Endoskobik Ultrason (EUS) ile artık sindirim sisteminin alt tabakaları da incelenebiliyor, biyopsi, evreleme yapılabiliyor.

31.07.2017 08:13  Güncelleme: 08:14

İzmir Kent Hastanesi Gastroentoroloji Uzmanı Dr. Mustafa Yalçın, Endoskopik Ultrason (EUS) cihazıyla artık sindirim sisteminin alt tabakalarının da incelenebildiğini söyledi. EUS'la kesin tanıya gidilebildiği gibi biyopsi ve tümörlerde evreleme de yapılabildiğini belirten Uzm. Dr. Yalçın, "EUS, yemek borusu, mide, safra kesesi, pankreas gibi organların hastalıklarına tanı koymada çağ atlatan bir uygulama" dedi.

Uzm. Dr. Yalçın, tıp teknolojisinin sindirim sistemi hastalıklarının tanısında önemli bir yenilik olarak gündeme getirdiği EUS'un klasik endoskopiden farklı özellikleri olduğunu, bazı hastalıkların görüntülenmesinde BT ve MR'dan daha iyi sonuç alındığını kaydetti. Bu yeniliği Kent Hastanesi'nde hastaların hizmetine sunduklarını vurgulayan Uzm. Dr. Yalçın, şu bilgileri verdi:

"Bu sistemin esası endoskopi yöntemi ile, endoskopi cihazının ucundaki bir ultrason eklentisi yardımıyla ultrasonografi yönteminin birleştirilmesine dayanıyor. EUS sindirim sistemindeki duvar katmanlarını ayrıntılı olarak gösteriyor. Sindirim sisteminde veya sindirim sistemine komşu organlardaki hastalıkların teşhisini kolaylaştırıyor. EUS'un bu özelliği sayesinde endoskopi sırasında sadece sindirim sisteminin iç yüzeyinin hastalıkları teşhis edilmekle kalmıyor, daha altta bulunan diğer tabakalarından (submukozal) köken almış hastalıkların görüntüsü elde ediliyor, gerekirse bunlardan biyopsi alınabiliyor. Yemek borusu, mide ve bağırsağın yüzey tabakasının altındaki tümörler bu şekilde gözlemlenip kesin tanıları konulabiliyor. Yine EUS ile mide, yemek borusu tümörlerinin evrelemesini yaparak tedavinin planlanmasına yardımcı olabiliyoruz. Endoskopik ultrason yönteminin en çok kullanıldığı alanlardan birisi de pankreas hastalıkları. Pankreasın kistik ve solid nodülleri bu yöntemle ayrıntılı olarak görüntüleniyor, gerekirse biyopsi alınabiliyor. Böylelikle pankreas kanserinin erken tanısı sağlanabiliyor. EUS, safra kesesinde ve safra yollarındaki taş ve çamurlara karından yapılan ultrason, BT ve MR'dan daha iyi bir görüntülüme imkanı veriyor. EUS, genel anestezi altında uygulandığı için hastanın konforu da bozulmuyor."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Kamera Mideye İndi, Tanı Koyma Kolaylaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement