Son dakika haber... KAYSERİ-'MIS-C sendromu birden fazla organı etkileyebilir' - Son Dakika
Sağlık

Son dakika haber... KAYSERİ-'MIS-C sendromu birden fazla organı etkileyebilir'

Bir son dakika haberine göre 'MIS-C sendromu birden fazla organı etkileyebilir'KAYSERİ'de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Selim Hasözler, çocuklarda görülen MIS-C sendromunun birden fazla organı etkileyebildiğini söyledi.

16.03.2021 10:30  Güncelleme: 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'MIS-C sendromu birden fazla organı etkileyebilir'

KAYSERİ'de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Selim Hasözler, çocuklarda görülen MIS-C sendromunun birden fazla organı etkileyebildiğini söyledi.

Kayseri Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Selim Hasözler, çocuklarda görülen MIS-C sendromu ile ilgili açıklama yaptı. Hastalığın tanısının yetişkinlerde daha kolay konulabildiğini söyleyen Hasözler, "Sıkıntımız, çocukluk dönemlerinde tanı koymakta zorlanabiliyoruz. Çocuklara daha asemptomatik yaklaşabiliyor. Çocuklar sade bir ishal ile atlatabiliyor. Ateş olabiliyor. Çocukluk çağında sessiz seyretse de masum bir hastalık değil. Nadiren 2-4 hafta sonra MIS-C sendromu nadiren de olsa gelişebiliyor. Bu, ciddiye alınması gereken bir hastalık. Çünkü hayati tehlike arz edebiliyor. Aile bireyleri Covid-19 geçirdiğinde çocuklara genelde test yapılmıyor ya da şikayeti olmadığı için tedavi uygulanmıyor. Ailelerin akıllarında bulunmasında fayda var. 2-4 hafta sonra çocukların gözlerinde kızarıklık oluyorsa, deride soyulma, 38 derece üzerinde ateş oluyorsa ve ishal meydana geliyorsa MIS-C akla gelmelidir" dedi.

'KARACİĞER İFLASINA KADAR GİDEBİLİR'

Hastalığın dikkate alınmadığı takdirde ciddi tehlike oluşturabileceğini belirten Hasözler, şunları kaydetti:

"MIS-C görülen çocuklarda kardiyak tutulumu olduğu zaman kalp krizine neden olan sonuçlar meydana gelebilir. Bu durum ölümcül sonuçlara neden olabilir. Trombositleri çok düştüğünde kanamaya neden olabilir. Karaciğer enziminin yükselmesi ile birlikte karaciğer iflasına kadar gidebilir. MIS-C sendromu, birden fazla organla ilişkili olduğu için vücudunuzdaki böbrek, kalp ve karaciğer gibi organları etkileyebilir. Çok nadir ancak ölümcül seyredebilecek bu hastalık konusunda sessiz seyreden koronavirüs hastalığında 'çocukta bir şey yapmaz' denilmemeli. Özellikle aile bireyleri koronavirüs geçirdiyse çocukta 2-4 hafta içerisinde hoş olmayan durumlar varsa doktora gitmelerini tavsiye ediyorum."

Son dakika haber... KAYSERİ-\'MIS-C sendromu birden fazla organı etkileyebilir\'
Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Son dakika haber... KAYSERİ-'MIS-C sendromu birden fazla organı etkileyebilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu
    10:17 Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu

    Karaman'da bir ekmek fırınında çalışan genç, dalgınlığı sonucu kolunu hamur makinesine kaptırarak elini bileğinden kaybetti. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Genç, yapılan müdahalenin ardından kopan eliyle birlikte Konya'da bir hastaneye sevk edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti
    08:48 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, il ve ilçe protokolü ile birlikte gerçekleştirdiği Develi programı çerçevesinde, Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'dan hastanede sunulan hizmetler hakkında çeşitli bilgiler aldı. Vali Çiçek ve beraberindekiler; hastanede tedavi gören vatandaşları da ziyaret ederek geçmiş olsun temennilerinde bulundu.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.


Advertisement