Sağlıklı dişler ve diş etleri yüz güzelliğini tamamlayıcı en önemli faktörlerdir. Erken diş kaybı, dişlerde çapraşıklık ve kısalık gibi durumlar ise yalnızca estetik sorunları beraberinde getirmekle kalmayıp, kemik erimesi ve dudak çökmesi ile sonuçlanabilmektedir. Oysaki estetik ve kozmetik diş hekimliğinde uygulanan yöntemler ile bu sorunlardan kurtulmak mümkün. Memorial Şişli Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Bölümü’nden Dt. Evrim Birkalan, diş estetiğinde kozmetik uygulamalar hakkında bilgi verdi.
Kişiye özel gülüş tasarımı
Kozmetik diş hekimliğinde temel amaç, uzman bir ekip çalışmasıyla kişiye yüz ve dudak yapısına uygun yeni ve kusursuz bir gülüş tasarlamaktır. Kişiye özel estetik gülüş ifadesini belirleyen faktörler; yüz hatları, cinsiyet, yaş, gülüş simetrisi, dudaklar, diş etleri, dişlerin sıralanışı ve renkleridir. Bu aşamada hastaya, önceki tedavilerden elde edilmiş başarılı gülüş tasarımlarından ve örnek modellerden fotoğraflar gösterilmektedir. Böylece hastaların tedavi öncesi ve sonrası durumları karşılaştırılarak değerlendirilmektedir. Hastadan alınan modeller, fotoğraflar, yüz- burun- dudak, burun altı, çene ucu arasında kalan bölge, diş ve diş etlerinin estetik incelemesi yapılmaktadır. Bu değerlendirme yapılırken, modeller ve fotoğraflar üzerinde estetik açıdan sorunlu bölgeler tespit edilir. Hastaya sorunların nasıl giderileceği konusunda bilgi verildikten sonra estetik düzenlemeyle ilgili tedavinin çerçevesi belirlenir. Mevcut estetik sorunların giderilmesi için kapsamlı bir tedaviye ihtiyaç olduğu takdirde, çene cerrahı ve ortodonti uzmanlarıyla görüşülmektedir.
Diş eti şekil bozuklukları için lazer yöntemi
Diş boylarında farklılık, aşırı belirgin ve simetrik olmayan diş etleri sıklıkla rastlanan estetik problemlerdir. Lazer yöntemi ile tek seansta gülüş simetrisi düzenlenebilmektedir. Cerrahi ve kanamalı bir işlem olmadığı için iyileşme kısa sürede gerçekleşir.
Beyazlatma işlemi ile dişleriniz ışıldasın
Estetik müdahale yapılacak dişlerin rengi, sağlıklı dişlere göre düzenlenmektedir. Bu nedenle dişlerin rengi ile ilgili değişiklik yapılmak isteniyorsa, öncelikle işlem görmeyecek olan sağlıklı dişler, lazerle beyazlatılmalıdır. Beyazlatmanın zararı yoktur ve geri dönüşümlü bir uygulamadır. Tedavi sonunda hastadan ölçü alınarak şeffaf plaklar hazırlanır ve beyazlatıcı jeller verilir. Olası renk dönüşümü durumunda hasta evde bu plakları kullanarak kolayca beyazlatma yapabilir.
Diş eti morlukları giderilebiliyor
Bazı kişilerde melanin veya sigaraya bağlı diş eti morlukları görülmekte ve bu durum estetiği olumsuz yönde etkilemektedir. Klinikte uygulanan lazer ışığı uygulaması ya da lazerle soyma tekniği ile diş etlerindeki doğal pembe renge kavuşmak mümkündür ve sonuç çoğunlukla kalıcı olmaktadır.
Yaprak porselenlerle dişlerde doğal görünüm
Dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarının düzeltilmesi için bilinen protez kaplama uygulamalarından farklı olarak dişin tümünü küçültmek yerine, yalnızca ön yüzeyinde yapılan 0.3-0.7 mm’ lik bir aşındırma ile hazırlanan estetik uygulamalardır. Hazırlanan ince porselen tabaka, dişin ön yüzeyine yapıştırılmaktadır. Çok ince oldukları ve metal içermediklerinden dolayı ışığı mükemmel yansıtmakta ve doğal bir görünüm sağlanmaktadır. Porselen uygulamaları içinde en koruyucu ve zararsız tedavi yöntemidir.
Eksik dişler için implant yöntemi
İmplant, eksik dişlerin giderilmesi için, ön ve arkadaki dişlerin küçültülüp kaplanması ile yapılan köprülere alternatif bir tedavi yöntemidir. Yandaki dişlere dokunmadan boş bölgeye yapay bir diş kökü (implant) konularak belli bir süre beklenmektedir. Daha sonra üzerine porselen kaplama hazırlanır ve hasta ömür boyu kullanabileceği yeni dişine kavuşmuş olmaktadır.
Son Dakika › Sağlık › Sağlıklı Bir Gülüş İçin Estetik Dokunuşlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?