MUSA ÖZYÜREK - Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Kutay Taşdemir, yaz aylarında aşırı sıcaklarla birlikte kalp krizinin riskinin arttığını belirterek, özellikle güneş ışınlarının etkili olduğu 10.00 ve 16.00 saatleri arasında çocukların ve yaşlıların dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.
Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıcak hava ve iklim değişikliğinin etkisiyle birlikte kalp hastalığı olan kişilerin ciddi sağlık sorunları ile karşıya kalabileceğini vurguladı.
Aşırı sıcak havalarda efora bağlı olarak terlemeyle birlikte sıvı kayıplarının arttığını dile getiren Taşdemir, şunları kaydetti:
"Fazla miktarda sıvı kaybı damar yatağı içerisindeki kanın akışkanlığını etkileyerek kalp krizi riskini artırıyor. Yaz aylarında sıcak nedeniyle genişleyen damarlar kalp atışlarını buna bağlı olarak da kalbin iş yükünü artırıyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği ve insan sağlığını etkilediği 10.00- 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması gerekiyor. Sıcak havada terleme ve sıvı kaybıyla birlikte görülen elektiroid kayıpları da kalp ritmini etkileyerek kalp krizi riskini artırıyor. Bu nedenle yazın beslenirken özellikle bol sıvı tüketimi öncelikli tedbir olarak değerlendirilmelidir. Bir erişkinin günde ortalama 2,5 litre su tüketmesi gerekiyor."
Bol sıvının yanı sıra meyve ve sebze tüketiminin de tercih edilmesi, yağlı ve ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğine dikkati çeken Taşdemir, gün içerisinde kaybedilen sıvının yerine sıvı takviyesi yapılmaması durumunda kanın pıhtılaşma düzeninin bozulacağını, bu durumun da kalp krizi geçirme riskini artıracağını vurguladı.
Ani ısı değişimlerine dikkat
Prof. Dr. Taşdemir, sıcak havalarda özellikle yüksek ve düşük tansiyonun daha sık görüldüğünü ifade ederek, damarlarda oluşan genişlemenin tansiyonun düzensiz seyrine neden olduğunu söyledi.
Ani ısı değişikliklerinin de kalp krizini tetiklediğini belirten Taşdemir, şöyle devam etti:
"Soğuk duşlar, anlık hava değişimleri, aşırı sıcak ortamdan bir anda klimalı odaya girmek, ani dalışlar, ani sıcaklık değişiklikleri kalp krizi riskini artırıyor. Özellikle kalp ve damar hastalarının sıcaklardan korunması, güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması çok önemli, ılık duşların yanı sıra vücudun ısısını yavaş yavaş değiştirerek kalp krizi riskini önlemek mümkündür. Bununla birlikte serin ve açık renkli giysiler tercih edilmelidir. Vücudun güneşle direkt temasının da engellenmesi gerekiyor." - Kayseri
Son Dakika › Sağlık › Sıcak Hava Kalbin İş Yükünü Artıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?