Türkiye'de her 100 bin kişiden erkeklerde 760, kadınlarda ise 380 kişinin kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.
Türkiye'nin kalp sağlığı haritasını çıkartan, AstraZeneca'nın da katkıda bulunduğu Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalıkları ve Risk Faktörleri (TEKHARF) çalışmasının 2013 özeti yayınlandı.
Türk toplumunda 3,5 milyon kalp hastası olduğunun tahmin edildiği belirtilen çalışmaya göre, bu sayıya her yıl 120 bin yeni hasta ekleniyor.
Türkiye'deki yetişkinlerde kalp krizi nedeniyle ölümler, Avrupa'nın en yüksek oranlarını oluşturuyor. Ülkede her 100 bin kişiden erkeklerde 760, kadınlarda ise 380 kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu oranlar İngiltere, Almanya gibi batılı toplumlarda görülen kalp krizi kaynaklı ölümlerin yaklaşık 3 ila 4 katına denk geliyor.
TEKHARF çalışmasını 22 yıldır yürüten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Altan Onat, çalışmaya her yaş, cinsiyet ve gelir grubundan kişilerin dahil edildiğini, böylelikle toplumun tam bir örneklemini gösterdiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:
"Türk Kardiyoloji Derneği tarafından geçtiğimiz yıla kadar desteklenen TEKHARF çalışmasının analizleri, bize ilgili kan proteinlerimizin koruyucu işlevlerini gereğince yerine getiremediğini ve bağışıklık sistemimizin batılı toplumlara oranla zayıf olduğunu, bunun da kalp hastalığının başlıca nedenini oluşturduğunu gösteriyor. Hipertansiyon bir risk faktörü olarak, erişkinlerimizde kalp hastalıklarında belirleyici bir rol üstlenen diyabetin ardından ikinci sırada geliyor. Yaşam tarzındaki değişimlerle birlikte, hipertansiyon ve diyabet gelişiminin altında yatan nedeni oluşturan, bel çevresinin hızla genişliyor oluşu da önümüzdeki 10 yılda kalp hastalıklarının toplumumuzda görülme sıklığının katlanarak artacağına işaret ediyor. TEKHARF çalışması verilerinin dünya tıbbına bulunduğu katkıdan dolayı mutluyuz. Bu verilerin ülkemizde en sık görülen üç kronik hastalık alanında (kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon) geliştirilecek halk sağlığı politikalarına katkıda bulunmasını diliyoruz." - İstanbul
Son Dakika › Sağlık › Türkiye'nin Kalp Sağlığı Haritası Çıkarıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?