HATİCE ÖZDEMİR - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Anadolu, uyku apnesinin kalp büyümelerine, ritim bozukluklarına, kalp yetmezliğine ve uykuda kalp krizine neden olduğunu ve uykuda ölümlerin ortaya çıktığını söyledi.
Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde gerçekleştirilen 1. Ulusal Çocuk ve Ergen Obezitesi Sempozyumu için Antalya'ya gelen Anadolu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uykuda horlamanın basite alınmaması gerektiğini belirtti.
Horlamayı "buz dağının görünen yüzü" olarak nitelendiren ve altındaki sorunların irdelenmesi gerektiğini ifade eden Anadolu, horlamanın uyku apnesinin belirtisi olabileceğini vurguladı.
Uyku apnesinin uyku sırasında solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına neden olan bir hastalık olduğunu anlatan Anadolu, insanlar uyurken solunumlarının durduğunu, bir süre sonra tekrar nefes almaya başladıklarını belirtti.
Bazı hastaların, "Gece nefesim durmuş, boğuluyormuşum gibi uyandım, kendimi zor pencereye attım" ya da "Uykuda dilim geriye kaçmış, elimi sokup dilimi öne çektim ve o şekilde rahatladım" şikayetleriyle kendilerine geldiğini kaydeden Anadolu, bu durumun hastanın bir süre nefessiz kaldığını gösterdiğini dile getirdi.
Solunum durunca kandaki oksijen miktarının azalıp karbondioksit miktarının arttığına işaret eden Anadolu, organların oksijeni daha fazla alabilmek için daha fazla çalıştığını, vücut oksijensiz kalınca bazı metabolik sorunlar ortaya çıktığına dikkati çekti.
Şeker hastalığına yatkınlık oluştuğunu, sağlıklı gelişimin sağlanamadığını, özellikle kalp ve damar sistemin yapısının bozulduğunu vurgulayan Anadolu, "Uyku apnesine bağlı olarak vücut sisteminin bozulması kalp büyümelerine, ritim bozukluklarına, kalp yetmezliğine ve uykuda kalp krizine neden olmakta. Bu şekilde de uykuda ölümler ortaya çıkmakta" dedi.
Uyku sisteminin bozulmasıyla kalp krizine bağlı uykuda ölümlerin ortaya çıktığını dile getiren Anadolu, bu nedenle horlamanın ya da uyku apnesinin basite alınmaması gerektiğini, horlayan insanların uyku sırasında solunumun durup durmamasına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Yüksek gürültülü horlama, yorgunluk, aşırı sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, sabah baş ağrısı gibi sorunların uyku apnesinin sonuçları olabileceğine işaret eden Anadolu, bu sorunları yaşayan kişilere en kısa zamanda hekime başvurmaları ve tedavi yöntemlerini uygulamalarını önerdi.
Bu sorunun obezite insanlarda daha fazla görüldüğüne dikkati çeken Anadolu, aşırı kilo nedeniyle vücuttaki yağ miktarının arttığını, özellikle boyun bölgesinde oluşan yağlanmanın hava yolunu daralttığını kaydetti. - Antalya
Son Dakika › Sağlık › 'Uykudaki Ölümün Nedeni Uyku Apnesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?