Uzmanından ramazan bayramında 6 sağlıklı beslenme önerisi - Son Dakika
Sağlık

Uzmanından ramazan bayramında 6 sağlıklı beslenme önerisi

Uzmanından ramazan bayramında 6 sağlıklı beslenme önerisi

Ramazan boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine geçildiğini söyleyen Dr. Öğr.

17.04.2023 12:03  Güncelleme: 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ramazan boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine geçildiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, ramazan ayının sona ermesiyle beslenme alışkanlığının eski düzenine dönmesi için yavaş ve dengeli bir geçiş yapılması gerektiğini belirterek bayrama özel 6 öneride bulundu.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi, Zeynep Güler Yenipınar, "Ramazan süresince önerilen sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmemesi oruç tutanlar için sıvı ve lif (posa) alımında azalma ve metabolik dengesizliklere yol açıyor. Bu nedenle, ramazan ayının sona ermesiyle değişen beslenme alışkanlığının yeniden eski düzenine dönmesi için yavaş ve dengeli bir geçiş yapılmalıdır. Bütün bir ay boyunca oruç tutulup 2 öğün beslenilip bayramda aşırıya kaçılırsa problemlere sebep olabilir" diye konuştu.

"GEÇİŞ GÜNLERİ GİBİ DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ"

Özel günlerde beslenme tarzında farklılık yapılmaması gerektiğini ifade eden Öğr.Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, "Yaşamın her döneminde çeşitlilik, yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle gün boyunca tükettiğiniz besinler dört besin grubunda bulunan besinlerden oluşmalı ve en az 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde besinleri tüketmelisiniz. Bayramı, Ramazan öncesi beslenme düzeninize döneceğiniz geçiş günleri gibi düşünebilirsiniz. İlk güne hafif beslenerek, porsiyon miktarlarına dikkat ederek başlayıp bedeninizi alıştırarak yemek yemeli, üçüncü gün tüketiminizi ilk güne oranla biraz daha arttırarak normal beslenme düzeninize geçiş yapmalısınız" diyerek şu önerilerde bulundu:

"BAYRAM SABAHI SAĞLIKLI BİR KAHVALTI YAPIN"

"Ramazan ayı boyunca öğün sayısı azaldığı için özellikle bayram kahvaltıları şölene dönüşüyor. Bayram sabahını börek, kek, çörek gibi karbonhidrat ağırlıklı bir öğüne dönüştürmek yerine yumurta, peynir, zeytin, ceviz, mevsim yeşillikleri ve tam tahıllı ekmekten oluşan klasik Türk kahvaltısı şeklinde yapmanız uzun süredir yavaşlamış olan metabolizmanızı canlanmasına yardımcı olacaktır. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması, az tuzlu peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmesi yararlı olacaktır."

"ARA ÖĞÜNLERDE SAĞLIKSIZ ATIŞTIRMALIKLARDAN KAÇININ"

"Ramazan ayında azalan öğün sayılarını bayram süresince ve bayramdan sonra günlük beslenme programına ara öğünler ekleyerek artırmak, yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesini sağlayacaktır. Ara öğünlere özen gösterilmeli; yağsız süt, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ya da meyve/kuru meyve yenilerek metabolizma hızlandırılmalıdır. Ara öğünlerde sağlıksız atıştırmalıklardan kaçınılmalıdır. Bu tür atıştırmalıklar bedeni zorlayıp sindirim problemlerine yol açabilirler."

"TATLILARDA KONTROLLÜ OLUN"

"Ramazan bayramında yapılan hatalardan biri de fazla miktarda hamur işi ağır şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerleme tüketmektir. Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerinizde hızlı ve ani yükselmelere ve sonrasında hızlı bir düşüşlere neden olarak kan şekeriyle ilgili dengesizliklere yol açarak diyabet kalp krizleri gibi kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca vücuda alınan şekerin fazlası yağ olarak depolanacağından gözle görülür bir kilo artışına sebep olacaktır. Bu yüzden ikramlarda tatlı tercihi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana kullanılmalıdır. "

"LİFLİ BESİNLERİN TÜKETİMİNİ ARTIRIN"

"Bayramda kızartmalı veya ağır yemekler yerine, ızgara, buğulama ve haşlama şeklinde pişirilen yemekler tercih edilmelidir. Tam tahıllı veya çavdarlı ekmek tercih ederek uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Ramazan'da bozulan bağırsak düzeninizi sağlamak için bayramda lifli (posalı) besinlere ağırlık verin. Lif (Posa) tüketiminizi artırmak için; kuru baklagilleri, sebze ve meyveleri, kepeği ayrılmamış tahılları tüketebilirsiniz. Pirinç pilavı yerine yemeklerin yanında eğer hazırlayacaksanız bulgur pilavı veya esmer pirinçten yapılış pilavı tercih edebilirsiniz. Günde en az 5 porsiyon sebze, meyve tüketilmelidir."

"FİZİKSEL AKTİVİTE YAPMAYI İHMAL ETMEYİN"

"Bayramda alınan enerjiyle, harcanan enerji dengesini kurmak için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır. Fiziksel aktivite yapmanız yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmaya çok yardımcı olacaktır. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır."

"ÇAY VE KAHVE MİKTARINA DİKKAT EDİN"

"Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazlaca tüketilmesi vücutta diüretik etki yapacağından sıvı elektrolit kaybına sebep olacaktır. Bu yüzden günlük çay kahve tüketiminin 2-3 fincanı geçmemesi ve oluşacak kaybın önlenmesi için de günlük en az 2,5 litre su tüketilmesi gereklidir."


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Uzmanından ramazan bayramında 6 sağlıklı beslenme önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.

  • Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak
    18:14 Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak

    Kastamonu'da hizmet vermeye başlayan ve Türkiye'de 3'üncü olan merkezde bedensel engelli bireyler spor yapma imkanı bulacak. Merkezin tanıtım programında konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, 'Ciddi bir emek var. Böyle bir merkez bir İstanbul'da var, bir Antep'te var üçüncüsü de burada var' dedi.

  • Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi
    17:01 Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi

    Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, merkezin hayırlı olmasını diledi ve sağlık alanında yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Törene, Cumhur İttifakı'nın Yüreğir Belediye Başkan adayı Halil Nacar da katıldı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı
    16:25 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, izinsiz ve yetkisiz bir şekilde tıbbi işlem yapıldığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda, bin 757 tıbbi malzeme ve cihaza el konuldu. Yabancı uyruklu işletme sahibi gözaltına alındı ve hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların sağlığını tehlikeye atan ve haksız kazanç elde eden kişilere yönelik çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem
    16:12 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem

    Antalya'da, izinsiz ve yetkisiz tıbbi işlem yapılan bir işletmenin yabancı uyruklu sahibine adli ve idari işlem yapıldı. Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Konyaaltı İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Kuşkavağı Mahallesi'ndeki bir apartman dairesinde yapılan aramada, bin 757 adet çeşitli tıbbi malzeme ve cihaz ele geçirildi.

  • Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor
    15:40 Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor

    Gaziantep'te 82 yaşındaki Ahmet Kılavuz, 57 yıl önce evlendiği eşi Sabiha Kılavuz'un Alzheimer hastalığıyla mücadelesinde en büyük destekçisi oldu. Eşini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Moral Evi'ne götüren Kılavuz, burada eşinin hafızasını güçlü tutmaya çalışıyor. Eşinin hastalığı sonrası hayatlarının büyük oranda değiştiğini belirten Kılavuz, ölene kadar eşine destek olacağını söyledi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak
    15:18 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 20 ilçenin tamamında tam teşekküllü sağlık merkezleri açacak. Sağlık merkezlerinde ayakta muayene, teşhis ve tedavi, tahlil, enjeksiyon/pansuman, ağız ve diş sağlığı, psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, diyetisyen ve evde bakım hizmetleri verilecek.


Advertisement